Régészet + ELTE = nemzetközi szuperkonferencia

Európai méretű régészeti szuperkonferencia szervezéséről írt alá megállapodást az ELTE, a Magyar Nemzeti Múzeum és a Várkapitányság Nonprofit Zrt. Jövő augusztusban több mint 2000 régész lepi el Budapestet.

Az prágai székhelyű Európai Régészek Szövetsége (European Association of Archaeologists, a továbbiakban csak EAA) szerződést kötött az Eötvös Loránd Tudományegyetemmel, hogy éves konferenciájukat 2020-ban egyetemünkkel közösen szervezzék meg. A társulás további tagjai a Magyar Nemzeti Múzeum és a Várkapitányság Nonprofit Zrt. A Várkapitányság (teljes nevén Várkapitányság Integrált Területfejlesztési Központ Nonprofit Zrt.) egyébként a budai vár és az ahhoz tartozó ingatlanok, valamint a Várkert Bazár vagyonkezelésével, fejlesztésével és mindennapos feladatainak ellátásával foglalkozó szervezet, amihez részben a Miniszterelnökség biztosít fedezetet. A soron következő, 26. konferencia mottója: „Networking!”

A 25. konferenciát Bernben tartották

A 25. konferenciát Bernben tartották

Az EAA 1994-ben alakult, célkitűzései között szerepel az európai régészeti örökség kezelésének és értelmezésének segítése, az európai régészeti kutatás fejlesztése. A Szövetség hivatott előmozdítani a régészszakma érdekeit Európa szerte. Az EAA éves konferenciájának minden évben más európai nagyváros ad helyet, ahol a témát a helyi jellegzetességek alakítják. Így lehetett a 2017-es maastrichti (Hollandia) konferencia mottója a „Building Bridges”, azaz hidak építése. Két éve pedig a barcelonai konferencia a „Reflecting Futures”, vagyis a tükröződő jövők körül forgott. Az idei konferenciát Bernben szervezték meg a napokban, szeptember 4-től 7-ig. Ezt a prominens sort folytatja Budapest az ELTE révén 2020-ban. A konferenciát augusztusra időzítették, és a tapasztalatok alapján több mint 2000 résztvevő több mint 150 ülésen fog eszmét cserélni a régészet és a hálózatiság tárgykörében.

És hogy miért hálózatiság? Az elkövetkezendő konferencia honlapján már olvasható a felhívás: Budapest Magyarország és az egész Pannon-medence középpontjaként állandó közvetítő szerepet töltött be különböző kulturális hálózatok között. Itt találkozott nyugat a kelettel, észak a déllel a múltban és a jelenben egyaránt. Mindez bizonyságul szolgál Magyarország kulturális örökségének. A felhívás még a budapesti törökfürdőkre is rávilágít ebben a kontextusban. A globalizáció hatására a „networking” egyre relevánsabbá válik, de mindig is jelen volt az emberi közösségek életében. A hálózat összeköttetést és interakciót jelent, dialógust és reflexivitást. Vagyis egyszerűen: kommunikációt. A hálózatoknak köszönhetően hangot kaphatnak a gyengék, így kiegyenlítődhetnek az erőviszonyok az erősebbel szemben.

f7F7HZhs_400x400

A 2020-as konferencia több mint 140 év óta az első nagyszabású régészkonferencia a magyar fővárosban. A legutóbbi az akkor még francia nyelvű Congrés International d’Anthropologie et d’Archéologie Préhistorique volt 1876-ban. Ma teljesen más körülmények között mutathatja meg a régészet és a kulturális örökség előnyeit Budapest és vele együtt az ELTE is. Nemcsak a Kelet fog találkozni a Nyugattal 2020-ban, hanem a régi is a teljesen újjal.

Az együttműködési megállapodás a szervező intézmények között 2019. augusztus 12-én született meg az ELTE Rektori Hivatalában. Az ünnepélyes aláíráson az intézmények képviseletében jelen volt az ELTE részéről Borhy László rektor, valamint Anders Alexandra tudományos főmunkatárs, a Magyar Nemzeti Múzeum részéről Varga Benedek főigazgató és Fábián Szilvia főosztályvezető, a Várkapitányság Nonprofit Zrt. részéről Madaras Bence vezérigazgató és Kreiter Eszter igazgató.

További információ és forrás: EAA, elte.hu

A kiemelt kép forrása, beágyazott egyszer és kétszer.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]