Korrektorverseny – a sajtónyelvi helyesírásért

A Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda az ELTE Mai Magyar Nyelvi Tanszék és az Anyanyelvápolók Szövetségének támogatásával Kárpát-medencei korrektorversenyt hirdet.

A 2019. március 23-án, a Duna Palotában megrendezésre kerülő Korrektorverseny – a sajtónyelvi helyesírásért nevet viselő program célja, hogy a jelenleg korrektorként tevékenykedők és a jövőben korrektorként elhelyezkedni kívánók összemérhessék a tudásukat. A verseny résztvevői mélyebb betekintést nyerhetnek a szakma rejtelmeibe. A versenyszervezők nem titkolt szándéka a sajtó helyesírási kultúrájának emelése, valamint a szakma népszerűbbé tétele.

A verseny – alkalmazkodva a digitális technológia korának elvárásaihoz – a legmodernebb informatikai technikákkal kerül lebonyolításra. A korrektorverseny résztvevői két részfeladat, egy helyesírási teszt, valamint egy szövegjavítás során mérhetik össze a tudásukat. A versenyre jelentkezők a saját laptopjukon dolgozva végzik el a két részfeladat javításait, ezt követően ők maguk véglegesítik és küldik be javításra az elkészült feladatsorokat. A pontozásért kiváló szakmai javítók felelnek. A digitális technológia alkalmazásának egyik előnye, hogy a javítások nyilvánosan ellenőrizhetőek.

kép

A Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda által meghirdetett verseny szakmai támogatója az ELTE Mai Magyar Nyelvi Tanszéke. A Tanszék, valamint az Anyanyelvápolók Szövetségének támogatása mellett a magas szakmai színvonalat verseny a bírálóbizottságának tagjai biztosítják. A zsűri elnöke Keszler Borbála, a bizottság tagjai Antalné Szabó Ágnes, Kiss Róbert Richard, Minya Károly, valamint Veszelszki Ágnes lesznek. A szervezőbizottság elnöki posztját Balázs Géza egyetemi tanár tölti be. A bizottság tagjai az egyetemi szféra, az újságírás, illetve a helyesírási versenyek szervezésének területén tevékenykedő, kiemelkedő munkát végző oktatók, újságírók, szerkesztők.

A korrektorverseny 2019. március 23-án, 10 órakor kezdődik. A versenyen résztvevők a megnyitó után, 10:15-től mérhetik össze a tudásukat a helyesírási teszt, valamint a szövegjavítás elvégzésével. Ezt követően 12 órától a szervezők büféebédet biztosítanak, a délutáni program során szakmai előadásokon, workshopokon vehetnek részt a jelentkezők. A verseny 14 órakor, az ünnepélyes eredményhirdetéssel zárul.

A verseny jelentkezési díja 9500 Ft, mely díj tartalmazza a versenyköltséget, valamint a szakmai programokon való részvételt. Egyetemi és főiskolai hallgatók számára a szervezők 50% kedvezményt biztosítanak. A versenyre jelentkezni 2019. február 15-én éjfélig lehet. A jelentkezési űrlap, valamint további információk és elérhetőségek a versenykiírásban találhatóak.

Forrás: E-nyelv.hu; E-nyelv-logó; ELTE

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]