Várunk minden érdeklődőt a Klasszmagyar Műhelybe!

Szeptembertől újra várjuk az érdeklődőket a Klasszmagyar Műhely foglalkozásain. Akár azokat, akiknek a kutatása a klasszikus magyar irodalom tárgykörébe tartozik, akár azokat, akiket általánosságban foglalkoztatnak az irodalmi kérdések. A Műhely koordinátora Vitekné dr. Balogh Piroska, a vezetők pedig Fazekas Júlia doktori hallgató és Santavecz Anita mesterképzéses hallgató.

„A műhely jó lehetőség azoknak, akik szeretnék a saját kutatásukat megvitatni, egyszerűen érdekli őket a 19. század vagy az irodalom, vagy csak szeretnek művekről beszélgetni. Bárki jöhet akár egy-egy alkalomra, szívesen látunk mindenkit” – mondta Fazekas Júlia, a Műhely egyik alapítója.

Szeptembertől kezdve heti rendszerességgel fogunk találkozni, és elsősorban a klasszikus magyar irodalom korszakába tartozó témákat fogjuk körbejárni. A tavalyi évben az ismerős ismeretlenség állt a tematikánk középontjában. Mindenki által ismert szerzők kevésbé olvasott műveivel foglalkoztunk, például Petőfi vagy Vörösmarty novelláival. Az első év lezárásaként egy Cholnoky Viktor munkássága előtt tisztelgő konferenciát szervezett a XVIII-XIX. századi Magyar Irodalomtörténeti Tanszék és a Klasszmagyar Műhely. Az idei év előzetes elképzeléseink szerint az OTDK-ra való felkészülés jegyében fog telni. A találkozók során a Műhelytagok saját kutatási témájukról számolhatnak be a csoportnak. Azt reméljük, hogy a közös munka segíteni fogja a kutatók munkáját. Várjuk azokat a hallgatókat, akik szívesen megosztják velünk kutatásaikat, illetve azokat, akik szeretnének OTDK-n vagy más tudományos konferencián részt venni.

Szilágyi Márton, a XVIII-XIX. századi Magyar Irodalomtörténeti Tanszék vezetője így írt a Műhelyről: „Mindig az a leghatékonyabb képzési forma, ha a hallgatók érdeklődése határozza meg öntevékeny módon a szakmai tájékozódást, s az oktatóknak “csak” az orientálás és a segítség feladata marad. S tán épp ez az, ami a legritkább, s csak akkor jön létre, ha van egy olyan hallgatói csoport (akár csak egy-két ember), aki megszervezi magát és formát ad egy ilyen érdeklődésnek. Nem mindig van olyan szerencsés konstelláció, hogy ez megszülethet. Most azonban, úgy látszik, ez létrejött. Ezért is örülök a Műhely megalakulásának, igyekszem is segíteni neki, amiben csak lehet, s érdeklődéssel várom, milyen eredményeket fog hozni. Már az is nagy eredmény lenne, ha csak néhány emberben tudatosabbá tenné a pályára való felkészülést. Akár tanári, akár kutatói pálya legyen is az.”

Várunk minden érdeklődőt!

Elérhetőség:
Fazekas Júlia – fj.fazekasjulia@gmail.com
Santavecz Anita – santavecz.anita@gmail.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]