ELTE Sikerek – Barabási Albert László előadása

Az ELTE Alumni Központ által szervezett ELTE Sikerek előadássorozat következő előadója Barabási Albert-László fizikus, hálózatkutató lesz. A kutató az előadását 2018. május 16-án 18:30-as kezdéssel, az Egyetem téri Aula Magnában tartja.

Az ELTE Alumni Központ által szervezett ELTE Sikerek előadássorozat elsődleges célja, hogy az ELTE falai között végzett alumnusok bemutassák a tudományos eredményeiket, a munkájukat, illetve a sikereiket.  Az előadások során a hallgatóság betekintést nyerhet abba, hogy a híres kutatók életében milyen szerepet játszott az ELTE, milyen módon emlékeznek vissza az egyetemen töltött éveikre. Az előadássorozat nem titkolt célja, hogy a kutatók munkásságából az ELTE jelenlegi hallgatósága inspirációt merítsen, így a fiatal diákok első kézből kaphassanak ötleteket és tanácsokat olyan kutatóktól, akik szintén az ELTE egykori hallgatói voltak.

A szerda esti rendezvények nyitottak a már végzett vagy jelenleg az ELTE-n tanuló diákok, az oktatók, illetve a téma iránt érdeklődők számára. Az előadások figyelemfelkeltő témája, az alumnusok szakmai sikerei, valamint a bemutatott tudományos munkák színvonala együttesen biztosítja a különböző tudományterületek egyes diszciplínáiban való elmerülést, az ismeretek bővítését.

barabasi_elte_sikerek_plakat_small

Az ELTE Sikerek sorozat soron következő előadását Barabási Albert-László, fizikus, hálózatkutató tartja 2018. május 16-án 18:30-kor, az ELTE Egyetem téri épületének Aula Magnájában. Barabási Albert-László, az ELTE egykori hallgatója az elméleti fizikai területén szerezte a diplomáját 1991-ben, míg doktori fokozatát 1994-ben a Bostoni Egyetemen. 2007 óta a Northeastern Egyetem Hálózati Kutatóközpontjának vezetője, emellett a Harvard, illetve a CEU munkatársa is. A tudományos területen áttörő sikert aratott az 1999-es, skálafüggetlen hálózatok kutatásán alapuló munkája, mely elmélete később a természet- és a társadalomtudományok területén is – Barabási-Albert modell néven – ismertté vált. A tudományos területen mutatott kiemelkedő tevékenységét jelzi, hogy 2003 óta az Amerikai Fizikai Táraság, 2004 óta pedig a Magyar Tudományos Akadémia külsős tagja. Munkásságát számos díjjal elismerték, köztük a Neumann János-plakettel, valamint a Prima Primissima díjjal is.

Barabási Albert- László

Barabási Albert- László

A 2018. május 16-i előadás során az érdeklődők megismerhetik az előadó munkásságát, a legfrissebb kutatásait és törekvéseit, illetve a tudományos eredményeit. Az ELTE Sikerek előadássorozat célkitűzéséhez híven, a hallgatóság megismerkedhet azzal, hogy Barabási Albert-László hogyan emlékszik vissza az egyetemen töltött éveire, az oktatókra, illetve hogy milyen szerepet játszott az ELTE a tudományos pályafutásának alakulása során. Az előadó személyes tanácsokat és javaslatokat is ad azoknak, akik most építik saját vagy gyermekük karrierjét. Az előadás végén lehetőség nyílik a közönség soraiban ülőknek a kérdéseik feltevésére.

A sorozat védnökei Dr. Borhy László rektor; Dr. Scheuer Gyula kancellár; Dr. Berend T. Iván tiszteletbeli védnök, az MTA korábbi elnöke, valamint Dr. Hudecz Ferenc fővédnök, korábbi rektor.

A rendezvény ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött. További információk elérhetőek az esemény Facebook-honlapján, valamint az ELTE Sikerek előadássorozat online felületein. A Barabási Albert-László által tartott előadásra 2018. május 16-án, 18:30-as kezdéssel kerül sor az Egyetem téri épület Aula Magnájában. Az ELTE Diplomások és alumnik által szervezett további programokról és rendezvényekről részletes információk találhatók az ELTE Alumni oldalán.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]