Bioszövettel és elefántchippel tennék jobbá a világot – Lányok Napja 2018.

Nem nőnap, nem anyák napja, hanem lányok napja. Nem virágcsokrok, nem csoki vagy parfüm, hanem társadalmi problémák és innovatív megoldások. Nem otthon gyertyafényben vagy étteremben, hanem fejlesztői környezetben. Mi is pontosan a lányok napja, és miért támogatja az EIT Digital és az ELTE Informatikai Kara? Kiderítettük!

Girlpower

Az EIT Digital Hungary az informatikai és innovációs piac közel 200 szervezetével dolgozik együtt, egyik közülük az ELTE Informatikai Kara, amelynek központjára a Lágymányosi Campus vonzáskörzetében találhatunk rá. Kívülről csupán szerény tábla hirdeti a bent rejlő inspiratív fejlesztői környezetet: színes székek és babzsákok, white board és komoly technika mindenhol. Ez várta tehát azt körülbelül 30 fős középsulis lánycsapatot, akik a Lányok napjára érkeztek. Ez egy nemzetközi kezdeményezés, amelyet azért hívtak életre, hogy felkeltse a fiatal lányok érdeklődését a fiús szakmák iránt, sőt, játékosan rávezesse őket arra, hogy igenis bennük is megvan az a power, amivel sikeresek lehetnek a műszaki, informatikai és természettudományos területeken.

Kell a női logika

„Nemcsak az esélyegyenlőség miatt fontos számunkra, hogy a nők ugyanolyan mértékben legyenek jelen a fejlesztői környezetben, mint a férfiak” – mondja Várhalmi Zsuzsa, az EIT Digital oktatási vezetője – „hanem azokért a megoldási alternatívákért is, amelyek egy férfi számára lehet, hogy nem kézenfekvőek, egy nőnek viszont azonnal eszébe juthatnak.” Példaként elmesélte, hogy az egyik legismertebb utaztatásért felelős app fejlesztői közül vélhetően hiányzott a gyengébbik nem, hiszen a kocsi színét vagy küllemét nem lehet az opciók között megadni, sok nő viszont csupán márka és típus alapján nem fogja felismerni a várt járművet. Az irodai környezetben az a legegészségesebb, ha nők és férfiak közel ugyanannyian vesznek részt a munkában.” – ezt már Gulyás László mondja, a EIT Digital magyarországi irodájának vezetője, aki kedvesen üdvözöl minket az irodájában. Részletesen bevezeti a megjelent újságírókat a hely és a magyar informatikai piac rejtelmeibe, leesik az állunk. „Magyar piacban nem érdemes gondolkodni. A leendő programozóknak olyan szolgáltatásokon kell törni a fejüket, amelyek a világ bármely okostelefonnal rendelkező embere számára hasznosíthatóak, vagy legalábbis sokak számára.”

Valós problémákra virtuális megoldások

A lányoknak tartott foglalkozáson is hasonló témában zajlik a diskurzus – igen, diskurzus, ugyanis Málnay Barnabás, az EIT Digital előadója közel sem kész megoldási szituációkat közöl, hanem gondolkodásra buzdítja a lányokat. A feladat nagyon egyszerű: egy társadalmi problémára kell informatikai innovációval megoldást kínálni: a felvetések között van elefántvédő nyomkövető chip, bioszövet az állatkínzás ellen és barátkereső alkalmazás is. Barnabással váltok pár szót, szerinte meg fogja változtatni az informatikai világot az, ha egy egészségesebb egyensúly tud majd kialakulni a nemek szerinti részvételt tekintve a szakmában. „Másképp gondolkodnak a nők, és erre szüksége van ennek a szektornak. Emellett pedig hiszek abban, hogy a jelenleg szinte férfiak által uralt területnek jót fog tenni, ha jelen vannak a nők, meg fogja változtatni a mostani informatikusok hozzáállását és gondolkodását a munkához, a kommunikációhoz. Nagyon inspiráló azt látni, hogy ma is csupa csillogó szemű, értelmes tekintetű lány van jelen.”

Málnay Barnabás és Várhalmi Zsuzsa

Nem törődik a sztereotípiákkal, és jól teszi

Az egyik csillogó tekintetű lányt ki is hívtam a foglalkozásról pár percre, és arról beszélgettünk, miért érdekli az infó. Hosszasan és szenvedélyesen mesélte, hogy már évek óta csak ez a terület érdekli, és kineveti a hamis sztereotípiákban gondolkodókat, akik egy sötét alagsor villogó monitora előtt kódokat pötyögve képzelik el jövőjét. „Nem tudom, mi lesz az a terület, amivel komolyabban fogok foglalkozni, de azt tudom, hogy az ELTE-n szeretnék tanulni, és hogy előnyt jelenthet, hogy nő vagyok, mert belőlünk kevesebb van még a szakmában.” – és jól látja, a jelenlegi piaci törekvések tényleg megsegítik a lányokat, támogatják az elhelyezkedésüket, a hazai munkaerőpiac legalábbis biztosan.

Bennük minden megvan

Azt, hogy ez a maréknyi lány fogja-e megmenteni az elefántokat, kitalálnak-e valamit arra, hogy kevesebb legyen az állatkínzás, vagy megtalálják-e a 21. század kapcsolatteremtési problémájának áthidalását, még nem tudjuk. Azt viszont láthattam a Lányok Napján, hogy megvan bennük mindaz, ami ebben a jelenleg férfiak által uralt szakmához kell: kíváncsiak, aktívak, nem félnek hibázni, és ami talán a legfontosabb – nagyon lelkesek.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]