Újabb ELTE-siker!

Az ELTE ÁJK hallgatói abszolút első helyet értek el a Jessup Nemzetközi Jogi Perbeszédversenyén összevont felperesi és alperesi beadványok kategóriában.

A Philip C. Jessup Nemzetközi Jogi Perbeszédverseny csaknem fél évszázados tradíciójával az egyik legnívósabb verseny a fiatal, tehetséges jogászok számára. A világon csaknem száz ország kiváló hallgatói indulnak a megmérettetésen évről évre. Mintegy hatszáz csapat mérkőzhet meg egymással a neves eseményen.

Az április elején rendezett washingtoni fordulóban az ELTE csapata valamivel több, mint 120 ország egyetemet utasított maga mögé, s abszolút első helyet szerzett összevont felperesi és alperesi beadványok kategóriában.

A fiatal jogászok (Balázs Gergő, Bazánth Barbara, Buda Zolta, Németh Olívia és Orosz Dzsenifer) olyan egyetemek hallgatóit előzték meg, mint a Yale, a Berkeley, vagy a King’s College.

Az ELTE ÁJK Jessup csapatát, mint tíz éve, idén is Kajtár Gábor adjunktus, a Nemzetközi Jogi Tanszék oktatója segítette, ezúttal azonban Csernus Máté ügyvédjelölt is részt vett a felkészítésben.

A beadványuk felperesi része az abszolút rangsorban az ötödik, alperesi beadványuk pedig a második helyet szerezte meg. Az ELTE hallgatói az összesítésben a huszadik helyet zsebelték be, így újfent bejutottak az elődöntők szűkre szabott mezőnyébe (Advanced Rounds Team Award).

A résztvevőket egyénileg is értékelték: Bazánth Barbarának kiváló teljesítményéért megszavazták az International Law Institute amerikai ösztöndíját, amely azoknak a versenyzőknek jár, akik nem (angol) anyanyelvi beszélők – a díj lehetővé teszi, hogy a hallgató 2018 nyarán az Egyesült Államokban tanulhasson.

Az ELTE csapatának nem kis kihívást kellett teljesítenie: egy 25 oldal terjedelmű jogesetet kellett felfejteniük és kidolgozniuk, a felperesi és az alperesi érvelést egyaránt. A hallgatóknak egyenként egy több mint ötvenoldalas beadványt is meg kellett írniuk, ráadásul angolul.

A feladaton már szeptembertől dolgozhattak, és január közepéig kellett végleges formába önteniük. A negyvenöt perces szóbeli forduló szintén angol nyelven zajlott, és egy háromfős bírói testület értékelte.

A verseny egy pontján a perbeszédbe általában a bírók is belefolynak, amely talán félelmetes lehet a hallgatók számára: az ELTE csapata ugyanakkor kiváló retorikai képességével, rátermettségével, a vitatott anyag teljeskörű és a vitakultúra beható ismeretével ezt a megmérettetést is sikerrel teljesítette!

 

29750011 1593284880741219 7199031051434833391 o

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]