150 éve nem látott Szuper Kék Vérhold jelenség

150 éve nem látott asztronómiai jelenségnek lehetünk szemtanúi 2018. január 31-én. Szerda reggel egy nagyon régen látott jelenség fog bekövetkezni, melynek angol neve Super Blue Blood Moon, azaz Szuper Kék Vérhold.

A Super Blue Blood Moon ritka jelenség, mely felkeltette a hazai- és a nemzetközi társaságok figyelmét is, a Space.com és a NASA is írt a 150 éve nem látott asztronómiai együttállásról. A kifejezés röviden egy olyan jelenséget takar, amikor telihold során van holdfogyatkozás. És hogy hosszabban mit is jelent mindez?  Nézzük, mit is láthatunk majd január utolsó napjaiban, ha felpillantunk az égre.

A Blood Moon, azaz a Vérhold, vagy Vörös Hold terminussal a teljes holdfogyatkozást szokták leírni a csillagászok, ugyanis ezalatt a folyamat alatt a Hold sötétvöröses színt vesz fel. Ez csakis akkor következik be, amikor a Föld pontosan a Nap és a Hold között halad el, így a Hold a Föld árnyékába, azaz umbrába kerül. A Nap így csupán kis mértékben tudja megvilágítani a Hold felszínét, melynek köszönhetően az narancsos-vöröses színűnek látszik.

A teljes holdfogyatkozásból a Magyarország területén élők nagyrészt kimaradnak, ugyanis az már azelőtt elkezdődik, hogy este a Hold feljönne. A számítások szerint Magyarországon a Hold, január 31-én 16:46 perckor kel majd fel.

A kép bemutatja, mi történik a teljes holdfogyatkozás során. Forrás: NASA

A kép bemutatja, mi történik a teljes holdfogyatkozás során. Forrás: NASA

A Blue Moon, azaz a Kék hold szó árulja el a legkevesebbet a jelenségről, mivel itt nem a Hold színének változásáról van szó. A Kék hold szó a hónap második teliholdját írja le, amely szintén ritka esemény. A január különleges, hiszen a hónapban két teliholdat is láthatunk, láthattunk. Január 1-jén, Újév napján láthattunk teliholdat, illetve 31-én szintén telihold fogja lezárni a hónapot. Ez a jelenség csupán 2-3 évente szokott előfordulni. A kutatások, szerint a szó eredete az óangol „belewe” kifejezésre vezethető vissza, melynek jelentése, áruló. Feltételezhetően azért használták ezt a szót, mert a tavaszi teliholdak elnyújtották a böjti időszakot. A szó azóta kikopott az angol nyelvből, helyét a „blue” szó vette át, így a kifejezés elveszítette az eredeti értelmét. A szó etimológiájáról és a jelenségről az alábbi linken található bővebb információ.

A következő, megmagyarázandó jelenség a szóösszetételben a Supermoon, a Szuperhold. Ez nem csupán egy telihold, hanem egy olyan telihold, mely során a Hold közelebb van a Földhöz, mint általában lenni szokott. Ennek az az oka, hogy a Hold nem szabályos kör alakban, hanem egy ellipszis alakú pályán kering a Föld körül, azaz a Földtől való távolsága a keringés során változik. A Szuperhold-jelenség során kerül a Hold a legközelebb a Földhöz, melynek köszönhetően 14%-kal nagyobbnak és 30%-kal fényesebbnek látjuk a holdkorongot, mint általában.

A Szuper Kék Vérhold jelenség egy bizonyos részét 2018. január 31-én reggel mi is láthatjuk Magyarországról. Az érdeklődők követhetik a NASA élő adását, mely közvetíti majd, hogy hogyan zajlik ez a 150 éve nem látott jelenség a Föld különböző pontjain. Alaszka, Hawaii és Észak- Nyugat Kanada lakossága van a legszerencsésebb helyzetben, ők az elejétől a végéig nyomon tudják követni a jelenséget. Közép-és Kelet Ázsia, Indonézia, Új-Zéland és Ausztrália területén élőknek sem lehet okuk a panaszra, az eseménysor jelentős részét ők is láthatják, míg a Kelet-Európában élőknek le kell mondaniuk arról, hogy megnézhessék a holdfogyatkozást.

Térkép, mely megmutatja, mikor és hol lesz látható a holdfogyatkozás. Forrás: NASA

Térkép, mely megmutatja, mikor és hol lesz látható a holdfogyatkozás. Forrás: NASA

A jelenségről és annak természettudományos magyarázatáról a Space.com-on érhető el részletes információ, míg az, hogy a világ mely pontján pontosan mikor lesz látható a jelenség, szintén a Space.com honlapján követhető nyomon.

Források:

index.hu hvg.hu theverge.com space.com nasa.gov

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]