Kocsmakvízzel a Néderlandisztika Tanszékért

November 22-én rendeztük meg az első hollandos Charity Quiz Night-ot a Közgardenben. Az esemény célja volt, hogy az ELTE BTK Néderlandisztikai Tanszéknek, és hallgatóinak pénzt gyűjtsünk, amelyből a tanszéki könyvtáruk kínálatát bővíthetik.

Idegen nyelvet tanulni nem mindig könnyű. Ha nem beszélik túl sokan a nyelvet, nehezebb. Ha nincs elegendő mennyiségű könyv az adott nyelven, akkor a diákoknak még nehezebb. A tanév kezdetén ismét szembesültünk ezzel a problémával, és úgy döntöttünk, a kezünkbe vesszük az irányítást, hiszen mi magunk is tehetünk tanszékünkért és diáktársainkért. Erős Levente ötlete volt a kocsmakvíz, mivel ő rendszeres szervezője az ESN ELTE Pub Quizeknek, és így a kellemeset köthettük össze a hasznossal.

A Közgarden remek helyszínnek bizonyult, színpad, nagy tér és mikrofonok is a rendelkezésünkre álltak. Az árak belvárosi viszonylatban pénztárcabarátok, és az ott dolgozók is szívesen segítettek a hely berendezésében, az előkészületekben.

Az esemény szervezésében Vesztergom Janina tanárnő támogatott minket, akinek a munkáját ezúton is szeretnénk megköszönni. Az előkészületekben Roel Bergmans, a Néderlandisztikai Tanszék diákasszisztense és Pongrácz Aliz hallgatótársunk segítettek. A kvíz angol nyelvű volt, így külföldi diákok is részt vehettek a játékban, és a hollandul nem tudókat sem zártuk ki. A résztvevő csapatoknak olyan kérdésekre kellett felelni, mint: Ki Hollandia királya és királynője? Hány híd található Amszterdamban? Mikor alapították az ELTE-t? Egy másik körben el kellett dönteni, hogy az adott szó hollandul vagy dánul van-e. Ezen kívül festő, és dj felismerő fordulóval próbáltuk még érdekesebbé tenni a játékot.

Hallgatók, volt hallgatók, barátok és tanszékünk tanárai is részt vettek a játékban. Sőt az este fényét emelte, hogy a Holland Királyság Nagykövetségének delegációjával maga a holland nagykövet, Meneer René van Hell is részt vett a játék első felében. Az esemény kezdetén beszédében kiemelte, rendkívül fontosnak tartja, hogy a nagykövetség támogassa az ehhez hasonló eseményeket. Természetesen nagyon örültünk a részvételüknek, és reméljük a későbbiekben is lesz lehetőség a nagykövetség és a tanszék együttműködésére.

Az este végén a Facebookon futó játék nyertesei, dr. Gera Judit tanszékvezető könyvfelajánlását vehették át. A kocsma kvíz nyertes csapata – a W van Willem – sem maradt ajándékok nélkül. Ők egy nagyobb csomagot vehettek át, amelyben holland édességek, és a játékra felajánlott Anne Frank képregények voltak találhatóak. Az este végén, az adományokra kihelyezett dobozban 54470 Ft gyűlt össze, és könyvfelajánlásokat is kaptunk a résztvevőktől.

Remélem, az este zárásának megható pillanatai inspirálták hallgatótársainkat, és hagyományt tudunk teremteni ezzel az akcióval. Köszönjük mindenkinek a részvételt és a segítséget!

A képek saját készítésűek.

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]