ABsolute – Alkalmazott Bölcsészet Konferencia

Az ELTE BTK HÖK Magyar Intézetek Képviselete 2017. november 23-án ABsolute – Alkalmazott Bölcsészet címet viselő tudományos konferenciát szervez.

Az ELTE BTK HÖK Magyar Intézetek Képviselete 2017. november 23-án Budapesten, az ELTE Bölcsésztudományi Karának I épületében konferenciát szervez. Az ABsolute – Alkalmazott Bölcsészet címet viselő tudományos konferencia az épület Bence György termében kerül megrendezésre.

Az egész napon át tartó konferencia célja, hogy eloszlassa a bölcsésztudományok körül kialakult negatív megítélést, hogy rávilágítson a tudományterület társadalmi hasznosságára, bemutassa annak értékeit, illetve az, hogy az érdeklődők bepillantást nyerjenek a jelenleg folyó kutatásokba, megismerjék azok alkalmazhatóságát.

A konferencia 5 szekciót ölel fel, melynek során 21 előadást hallgathatnak meg az érdeklődők. A szervezők 75 perces, tematikus blokkokra osztották fel az eseményt, az ünnepélyes megnyitó 10.30-kor kezdődik. Az első szekció a Nyelvi ütközések nevet viseli, a szekcióvezető dr. Bodó Csanád, a Magyar Nyelvtörténeti, Szociolingvisztikai, Dialektológiai Tanszék oktatója lesz. A szekció során hallhatunk előadást a svéd ifjúsági irodalom magyarra fordításának problematikájáról, a kárpátaljai települések névadásának sajátosságairól, a határon túli magyar nyelvváltozatokról, illetve az okosnyelvtan szerepéről az anyanyelvi oktatásban. A szekció 12.00-kor zárul.

Ezt követi 12.15-től a Módszertani alapon nevet viselő szekció, melynek vezetője dr. Molnár Gábor Tamás lesz. A blokk során hat előadást hallhatunk, a témák rendkívül széles spektrumot ölelnek fel. Az érdeklődők múzeumpedagógia esettanulmánytól kezdve a női írók középiskolában való kanonizálásán át a tanulói portfólió motiváló eszközként való használatáig találnak számukra megfelelő és érdekes előadást.

Rövid ebédszünet után a konferencia harmadik szekciója 14.30-tól kezdődik. Ez a blokk a Megszólalásig hasonló fantázianevet viseli, a szekcióvezető dr. Gósy Mária, a BTK Fonetika Tanszékének vezetője. Az előző szekciókhoz hasonlóan ebben a blokkban is rendkívül színes programmal találkozhatunk. Az auditív kommunikáció erejének vizsgálatáról szóló előadással kezdődik a szekció, melyet a Párok a tárgyalóteremben címet viselő kutatás bemutatása követ. Ezután betekintést nyerhetünk egy laboratóriumi vizsgálat elemzésébe, melynek témája a számítógépes játékoknak az érzelmes beszédre gyakorolt hatása. A szekciót egy, a közlekedési utastájékoztatási rendszerek nyelvészeti elemzéséről szóló előadás zárja.

Rövid kávészünet után a konferencia a negyedik, a Nem mindennapi tapasztalatok – mindennapi reprezentációk nevet viselő szekcióval folytatódik. A szervezők dr. Gács Annát, a Média és Kommunikáció Tanszék oktatóját kérték fel szekcióvezetőnek. A programterv szerint ez a blokk négy, szintén rendkívül érdekesnek ígérkező előadást ölel fel. A kutatások, előadások kulcsszavai a kistermelők, a vidékfejlesztés, az interkulturális kommunikáció, a tájak, a tájtapasztalat és az anyakép-reprezentáció.

A 15 perces szünetet követően 17.30-kor elkezdődik a konferencia ötödik, egyben utolsó szekciója, melynek neve: Jöttem, láttam, kételkedtem. A szekcióvezető dr. Dezső Tamás, az Assziriológiai és Hebraisztikai Tanszék oktatója. A blokk során olyan figyelemfelkeltő témákról hallhatunk előadást, mint az előre jelezhető események, a drónok és halál szimulációja a szíriai polgárháború kapcsán. Bepillantást nyerhetünk egy, a migráció és a média kapcsolatát elemző kutatásba, illetve a szekció zárásaként a diplomáciatörténeti kutatások konfliktusmegelőző hatásáról hallhatunk.

Az előadások után a résztvevőknek lehetőségük van részt venni a konferenciát követő fogadáson, a program 19.45-kor zárul.

A változatos előadások remek alkalmat nyújtanak arra, hogy a bölcsészettudományok iránt érdeklődők elmélyítsék a tudásukat egyes tudományterületek munkájában, valamint arra, hogy érdekes és inspiráló kutatásokkal ismerkedhessenek meg. A laikusok számára az ABsolute – Alkalmazott Bölcsészet Konferencia kitűnő alkalom a tudományterület használhatóságának, alkalmazhatóságának és színességének megismerésére.

A felmerülő kérdéseket a szervezők a magyarik@btkhok.elte.hu címre várják. A részletes programtervet megtaláljátok itt, a Facebook-eseményt pedig ezen a linken érhetitek el.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]