Molekuláris Biokémiai Kiválósági Központ lesz az ELTE-n

Az ELTE Természettudományi Kara Perczel András egyetemi tanár vezetésével több mint 750 millió forintos támogatásból felépítheti a Molekuláris Biokémiai Kiválósági Központot, melynek eredményei az élettudományok fontos kérdéseire adhatnak válaszokat, valamint az anyagtudomány területén alakíthatnak ki új megoldásokat.

A projektben hat kutatócsoport is részt vesz, amelyek különböző nézőpontja és megközelítési módja hozhat a témában jelentős áttörést nemzetközi szinten is. A VEKOP-2.3.2-16-2017-00014 számú projekt célja a Molekuláris Biokémiai Kiválósági Központ létrehozása. A Kiválósági Központban az ELTE TTK hat különböző tudománnyal foglalkozó kutatócsoportjának együttműködése hozhat áttörést. A hat csoportban folyó preparatív kémiai, spektroszkópiai és krisztallográfiai kutatások, a kvantumkémiai és a matematikai modellezés, a kolloidkémiai kísérletek, az irányított peptid- és fehérjeevolúciós vizsgálódások, illetve az in vivo genetikai munkák összehangolása lehetővé teszi egy nagyívű kutatás kialakítását az ELTE TTk-n.

A közös munka középpontjában a fehérjék térszerkezete és dinamikája, majd célracionális módosítása áll: egy olyan kutatási feladat, mely orvosbiológiai, társadalmi és gazdasági jelentőséggel is bír.

A kutatási eredményeket, illetve a projekt keretében beszerzendő világszínvonalú berendezéseket a Kiválósági Központ beépíti majd az egyetemi oktatásba is. Fontos célkitűzés, hogy új, nemzetközi színvonalú, jól hasznosítható gyakorlati tudást adjanak át az egyetemi kutatóképzésben. Az új feladatok kapcsán a projekt várhatóan 12 új munkahely létrejöttéhez is hozzájárul.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg 2017. július 1. és 2021. június 30. között.

Forrás: elte.hu

Kiemelt kép: ELTE Online

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]