Szeptember 21: a magyar dráma napja!

A magyar dráma napját a Magyar Írók Szövetségének kezdeményezésére 1984-től minden évben szeptember 21-én ünnepeljük. A jeles nap egy fontos magyar színháztörténeti eseménynek állít emléket: 1883-ban ezen a napon állították színpadra először – Paulay Ede rendezésében – Az ember tragédiáját a Nemzeti Színházban.

A nap célja az, hogy felhívja a figyelmet a magyar drámairodalom értékeire, illetve hogy új magyar drámák megírására ösztönözze az írókat. Ezen a napon a színházak minden évben különféle rendezvényeket szerveznek, és idén sincs ez másként. A debreceni Csokonai Színházban ingyenes felolvasószínházi előadás várja az érdeklődőket, a Pesti Színházban pedig vasárnap este Esterházy Péter Mercedes Benz című műve kerül színre a Szlovák Nemzeti Színház előadásában.

Az Átrium kávézójában régi, elfeledett magyar drámákat olvashatnak a látogatók, míg a színpadon Molnár Ferenc egyik egyfelvonásosát, az Egy, kettő, három című vígjátékot láthatja a közönség Alföldi Róbert főszereplésével –Znamenák István rendezésében. Az előadást két alkalommal is játsszák a mai napon.

Az Írók boltjában szeptember 22-én 17 órától rendeznek beszélgetést, Szükség van-e kortárs drámára? címmel. Az Olvasópróba című sorozat szerzői és a vendégek közötti eszmecserén a következő kérdések kerülnek megvitatásra: Van-e még helye, súlya a hagyományos értelemben vett drámának a mai magyar színházban? Működnek-e még a korábbi drámaíró szerepek? Vagy újfajta szereposztás van kialakulóban, melyben író, rendező, dramaturg és színészek összmunkájában készül a színházi előadás? És mindez miképp befolyásolja a színpadi szöveg jellegét, létmódját?

A magyar dráma napjáról a határon túl is megemlékeznek, Kolozsváron drámaírásműhellyel, Sepsiszentgyörgyön Tamási Áron születésének 120. évfordulója alkalmából szervezett programokkal, Marosvásárhelyen és Csíkszeredában pedig magyar írók műveiből készült produkciókkal ünnepelnek.

A közönségnek szánt rendezvények mellett fontos szakmai programokat is megrendeznek szeptember 21-én. A Színházi Kritikusok Céhe idén 38. alkalommal adja át az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit elismerő Színikritikusok Díját, amelyért tizenöt kategóriában három-három jelölt verseng. A díjazottak kiléte a Budapest Bábszínházban megrendezésre kerülő díjátadón derül ki, melyen Radnóti Zsuzsa dramaturgot életműdíjjal tüntetik ki. Az est további jelentősége, hogy a Színházi Dramaturgok Céhe az elmúlt évad legkiemelkedőbb alkotásának átadja Az évad legjobb magyar drámája díjat és a Bálint Lajos-gyűrűt. A kritikusdíj-átadó gálaest a nagyközönség számára is nyitott.

Ezen a napon 16 órától tartják továbbá a budapesti Bajor Gizi Színészmúzeumban a Szép Ernő húga által alapított Szép Ernő-díj átadóját is. Az eseményen köszöntőt mond Ács Piroska, a PIM-OSZMI igazgatója és Prőhle Gergely, a PIM főigazgatója. Az elismerést 1992-ig csupán egy, azóta viszont már kettő vagy három drámaíró is átveheti évente, idén Zalán Tibor, Visky András és Lengyel Anna a kitüntetettek. Zalán Tibor drámaírói és színházi tevékenységéért és dramaturgiai munkájáért, Visky András eddigi drámaírói munkásságáért és a Visszaszületés című művéért, Lengyel Anna pedig a PanoDráma létrehozásáért, illetve a társadalmi kérdések feldolgozásáért kapja a díjat. A díjazottakat Szörényi László irodalomtörténész, Radnóti Zsuzsa dramaturg és Ascher Tamás rendező laudálja.

Forrás: WikipediaArtnewsGepnarancsszinházIndex

Kép: csabaradio.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]