Mostantól akár a mosógépben is főzhetünk

Iftach Gazit, a Bezalel Művészeti Akadémia végzős hallgatója különleges félkész ételcsaládot fejlesztett ki. A vízálló papírba és speciális műanyagba csomagolt termékek a Sous Vide konyhatechnológiához hasonlóan készülnek el a mosógépben – innen a fantázianév is: Sous La Vie. Dézsi Fruzsina írása.

A csomagolás hátoldalán olvasható használati útmutató szerint a húsokat hosszabb, szintetikus mosással kell „megfőzni”, a zöldségeket pedig elég csupán egy gyors pamutprogramra, így a készétel éppen olyan lesz, mintha a bevett konyhai fogásokat alkalmaztuk volna. Ugyanakkor, ha ezt az egyszerűbb ételkészítési módszert választjuk, bizony türelmesen kell várnunk, mert bár az átlagos főzési idő egy és hét óra között mozog, bizonyos esetekben akár két napig is mosnunk kell, hogy el tudjuk fogyasztani a vacsoránkat – de legalább közben a ruháinkat is moshatjuk, ugyanis kívül különleges szappanréteggel vonták be a csomagolást.

Természetesen az izraeli tervező sem gondolta teljesen komolyan, hogy a mosható ételek sikerterméket jelentenek. Elmondása szerint az amerikai álom félresikálásra szeretné felhívni a figyelmet, ugyanis „a mai, rohanó világunkban arra sincs ideje és lehetősége már az embereknek, hogy egy jót főzzenek.” Az elsőre humorosnak tűnő találmány tehát komoly társadalmi és szociális üzenetet is hordoz magában, hiszen ahogyan Iftach Gazit nyilatkozta, a termék napjaink kultúrájának, gazdasági működésének és ízlésének sérült voltára mutat rá.

 

Forrás: Index, www.jewishpress.com

Fotó: www.jewishpress.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]