Vajon te mennyire vagy függő?

Az ELTE Természettudományi Kar Etológia Tanszékén a mobilhiány és a stressz összefüggéseit vizsgálták egyetemista fiatalok körében. A “Computers in Human Behaviour” nemzetközi szakfolyóiratban közölt információk szerint az egyénekben embertársaikhoz hasonló kötődés alakulhat ki mobileszközeik irányába.

De vajon miként mutatható ki a mobilhiány és stressz okozta frusztráció? Az ELTE TTK kutatása alapján kiderült, hogy ha viselkedésünkkel próbáljuk is leplezni a mobil okozta hiányérzetet, a szívritmusunk ellentmond az álcának. „A kutatásban 18–26 év közötti egyetemisták vettek részt, akik viselkedését videóra vettük, és folyamatosan mértük a szívritmusukat. A résztvevők felétől (egy megfelelő indokra hivatkozva) elvettük a mobiljukat és betettük egy szekrénybe, míg a résztvevők másik fele megtarthatta a mobilját” – fejtette ki Konok Veronika, az Etológia Tanszék tudományos munkatársa, a kutatás vezetője. Ezután a kísérleti alanyok 3 percig azt csinálhattak, amit akartak. A “magányosan töltött időről” pedig videófelvétel készült, illetve a szívritmusuk is folyamatosan monitorozás alatt állt. A vizsgálat után kérdőívekkel és pszichológiai tesztekkel is igyekeztek feltérképezni a kísérletben részt vevők érzelmeit és stressz-szintjét. 

„Bár a mobiljuktól elválasztott személyek a kérdőíves válaszaikban nem számoltak be nagyobb mértékű stresszről, viselkedésük és szívritmusuk ennek ellentmondott, nyilatkozott a kutatásról Miklósi Ádám, egyetemi tanár, az Etológia Tanszék vezetője. „A videó felvételek elemzése azt mutatta, hogy azok, akiktől elvették a mobiljukat, többször közelítették meg a szekrényt (ahol a mobiljuk volt), mint azok, akiktől nem. Vagyis keresték a mobil közelségét, ami a kötődés egyik ismérve.”

Smart phone atached to hand

Jobban függünk digitális eszközeinktől, mint gondolnánk (forrás: huffingtonpost.com)

A kutatás folyamán az alanyok mind szemmel látható, mind külső szemlélőként alapvetően nem feltűnő jeleket adtak a mobilhiány miatt kialakult hiányérzetükről. Szívritmusuk mintázata egyértelműen megmutatta a kutatóknak, hogy az egyének bizonyos szinten szoronganak a megfosztottság miatt, s érzelmi állapotuk pszichológiai tesztekkel történő felmérésekor sokkal érzékenyebben reagáltak a magányhoz köthető szavakra.

Végső soron „a vizsgálat eredményei arra utalnak, hogy az emberek kötődnek a mobiljukhoz, valahogy úgy, mint egy gyerek az anyát helyettesítő plüssmackóhoz vagy takaróhoz. A mobil is azáltal válik a kötődés tárgyává, hogy más fontos kapcsolatokat képvisel, helyettesít”, közölte Pogány Ákos, a tanszék kutatója. A kutatásban az egyének mobileszközhöz való kötődését és a hiányára adott stresszreakcióját mind az egyének viselkedése, mind élettani folyamataik igazolták.

 

Forrás: elte.hu

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]