“Európa-bajnok” az ELTE-hallgatók kőolajkutató csapata

A világ legnagyobb szénhidrogén-földtani szervezete, az AAPG (American Association of Petroleum Geologists) Prágában rendezte 2017. március 9–10. között kőolajkutató versenyének európai döntőjét. A győzelmet az IBA (Imperial Barrel Awards) történetében most először az ELTE mesterszakos geológus és geofizikus hallgatókból álló csapata szerezte meg.

Az ELTE TTK „Európa-bajnok” csapatát Albirt József, Bottyán Réka és Nyíri Dániel végzős geológus, valamint Csurgai Ferenc András és Híves Kristóf geofizikus hallgatók alkották. A világszerte évente megrendezett vetélkedő európai döntőjének mezőnyében 18 egyetem együttese szerepelt, a csütörtöki két szekcióból a legjobb 6 jutott tovább a másnapi döntőbe. A mezőny erősségét jelzi, hogy az ELTE mögött a második helyet a londoni Royal Holloway University, a harmadikat pedig az amszterdami Vrije University szerezte meg, maguk mögé utasítva többek között a University of Manchester és a moszkvai Lomonoszov Egyetem csapatát.

Az ELTE idén tizedszer szerepelt az IBA által meghirdetett versenyen, első alkalommal került ki európai győztesként, miután tavaly először sikerült a legjobb hat európai közé jutni. A verseny során a hallgatók élesben tapasztalják meg és mutatják be, hogyan tudnak egy átfogó szénhidrogén-kutatatási projektet véghezvinni valós geológiai és geofizikai adatokból kiindulva, mindössze nyolc hét felkészülés után. Az ELTE csapata kutatási feladatául a Barents-tenger egy Norvégiától északra eső területét kapta. A hallgatók a munka során megismerték a terület geológiai felépítését, fejlődéstörténetét és a szénhidrogén-rendszer elemeit. A korábbi ipari kutatások adatainak kiértékelése alapján medencemodellt készítettek, feltérképezték a potenciális szénhidrogénmezőket, és javaslatot tettek arra is, hogyan lehetne továbbkutatni, kiszámolva a sikeresség valószínűségét és a várható kőolajvagyont. 25 perces előadásukat nagy tapasztalattal rendelkező olajipari szakemberekből álló zsűri értékelte.

Az ELTE-csapat felkészülését ipari tanácsadóként volt oktatónk, Szilágyi Imre, a MOL főtanácsadója, egyetemi tanácsadóként pedig Haas János, az MTA levelező tagja, az ELTE kutatóprofesszora irányították. A csapat kísérője Prágában Tőkés Lilla tudományos segédmunkatárs, tavalyi csapattag volt. A felkészülésben az Általános és Alkalmazott Földtani Tanszék több oktatója és volt oktatója, és az IBA-t megjárt korábbi hallgatóinkból lett olajipari szakemberek is segítettek. A csapat részvételét anyagilag a MOL Nyrt. és más hazánkban működő szénhidrogén-kutató vállalatok, a Geomega, a Hungarian Horizon Energy, az O&G Development és a TDE támogatták.

A zsűri az értékelés során a szakmai pontosságot, a nagyszerű előadást és az eredetisétet emelte ki. Az ELTE-csapat győzelmének értékét növeli, hogy megelőzte a szénhidrogén-földtani képzést nyújtó leghíresebb európai egyetemeket. A következő állomás az április elsején Houstonban, az amerikai olajipar texasi fellegvárában tartott világdöntő lesz. Az ellenfelek közül hat az Amerikai Egyesült Államokból, öt a világ más régióiból kerül ki. A Prágában a zsűritől és a versenytársaktól kapott elismerések alapján bizakodhatunk, hogy a világdöntőn is méltón meg fogja állni helyét az ELTE hírnevét Amerikába is elvivő magyar csapat.

 

Forrás: elte.hu
Kiemelt kép: ombkenet.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]