Halomsírmezők vizsgálata a Duna mentén

Az összesen 2,5 millió euró összköltségvetésű európai uniós Interreg-DTP pályázatban az ELTE Bölcsészettudományi Kar Régészettudományi Intézete is részt vesz. 

Az ELTE mellett Ausztria, Horvátország, Magyarország, Szlovákia és Szlovénia tizenegy intézménye vesz részt a kutatásokon, melynek pontos elnevezése: Iron Age Danube – Monumentalized Early Iron Age Landscapes in the Danube-river basin.
A projekt 2017. január 1-jén indult, és 30 hónapon át tart. Fő célja, hogy klasszikus régészeti eljárásokat meghaladó módszerek használatával tudják vizsgálni a kora vaskori lelőhelyeket, a halomsírmezőket és az erődített telepek környezetét. A szakemberek a feldolgozott anyagokat és eredményeket szeretné a tudományos és az érdeklődő közönség számára is elérhetővé tenni a múzeumokon kívül az interneten is.
Nyitórendezvényen, Grazban részt vettek az ELTE, valamint a társult intézmények, a Magyar Nemzeti Múzeum és a Nyitrai Egyetem munkatársai is. A csoport vezetője Czajlik Zoltán, a Régészettudományi Intézet munkatársa. 

A Régészettudományi Intézet Archeometriai és Régészetmódszertani Tanszék kutatóinak – Bödőcs András, Czajlik Zoltán, Rupnik László, valamint a projektbe bekapcsolódó Puszta Sándor geofizikus és Holl Balázs térinformatikus, Jáky András és Novinszki-Groma Katalin doktoranduszok – eredményeit felhasználva az ELTE szakemberei a légi fényképezéses kutatások mellett főként geofizikai méréseket végeznek Százhalombattán és Süttőn, illetve az ausztriai strettwegi és a horvátországi jalžabeti lelőhelyeken 2017-ben.

További információk az elte.hu-n.

 

Forrás és kiemelt kép: elte.hu

A kiemelt képen Koravaskori halmok légi láthatóak Süttőről (Czajlik Zoltán, 2013).

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]