Minden negyedik magyar laktózérzékeny

A tejcukor-érzékenység jellegzetes tünetei közé tartozik a hasfájás, görcsök, hasmenés és puffadás. Ezek a tünetek egy felmérés szerint minden negyedik magyart érintenek, azonban egyes ázsiai országokban a lakosság 90%-a is laktózérzékeny lehet.

Polgár Marianne gasztroenterológus szerint a tejcukorbontó enzim működése bár genetikusan meghatározott, a laktóz-intolerancia jellemzően 12 éves kor felett alakul ki. Létrejöhet valamilyen betegség következtében is, ezt nevezzük másodlagos laktózérzékenységnek, de múló állapot is lehet. A tejcukor lebontásáért felelős laktázenzim a vékonybélbolyhok felszínén helyezkedik el, és minden bélnyálkahártyát károsító betegség, többek között a hasmenés is az enzim csökkent működésével jár.

A kisgyermekek esetében sokszor még nem genetikai eltérés, hanem a valamilyen betegség következményeként alakul ki a laktózfelszívódási zavar. A tejcukor-érzékenység genetikai vizsgálata iránt egyébként egyre magasabb az érdeklődés. A laktózérzékenység a kilélegzett levegőből is megállapítható, a H2-teszt során. A laktázgén vizsgálatával megmondható, hogy az érintett fél milyen genotípusba tartozik, majd a genetikai állományból szinte biztosan kijelenthető, hogy az illető élete során fellép-e az érzékenység. Ez a vizsgálat 12 éves kor felett ajánlott, 5 évnél fiatalabb gyerekek esetében nem szolgál használható adatokkal.

A laktózérzékenység életünk során bármikor kialakulhat. A tünetek kortól függetlenül ugyanazok, a súlyosságuk azonban a fogyasztott élelmiszer tejcukortartalmától függ, ezért manapság egyre több laktózérzékenyeknek szánt terméket forgalmaznak az üzletláncok.

Forrás: mnolaktozerzekeny

Kép: VegaNostra

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]