Film készül John Lennon és Yoko Ono szerelméről

Michael De Luca producer mellett Anthony McCarten dolgozik annak a filmnek a forgatókönyvén, amely a Beatles énekese és felesége kapcsolatát mutatja majd be.

A Mindenség elmélete című film írója új alkotásának egyelőre még nincs címe, de a pár élete, Lennon a Beatlestől való eltávolodása, Yokoval zenészként való együttműködése mellett a hetvenes évek Amerikájának aktivizmusáról és társadalmi mozgalmairól is szól majd. A film célja, hogy az eseményeket úgy mutassa be, hogy a mai fiatalságnak is inspiráló legyen.

A BBC „100 legnagyobb brit” névsorában nyolcadik helyet elfoglaló John Lennon nagy hatást gyakorolt a hatvanas évekbeli rockzene fejlődésére, dalai hol vidám, hol komor hangvételűek voltak, de mindig megfogalmaztak valamilyen üzenetet.

Az énekes 1963-ban feleségül vette a Liverpool College of Art-ban megismert Cynthia Powelt, akivel az esküvő és Julian nevű fiuk megszületése után öt évig élt együtt. Lennon néhányszor megütötte Cynthiát, és a Paul McCartneyval jó viszonyt ápoló fiával sem volt közeli kapcsolatban. Julian ezt mondta: „Sosem akartam tudni, milyen volt velem az apám. Sokszor nagyon rosszul esett, amiket rólam mondott – például, egy whiskysüvegből jöttem ki egy szombat este, meg ilyenek. Hol van ezekben a szeretet? Sokszor mentünk el Paullal valahová – többször, mint az apámmal. Nagyon jó barátok voltunk, sokkal több képen vagyok vele, mint apámmal.”

A Beatlemánia fokozódott, a turnék egyre sűrűsödtek. 1966. november 9-én Lennon megnézte Yoko Ono egyik kiállítását a londoni Indica galériában. Itt Ono felájánlotta a férfinak, hogy 5 schillingért részt vehet a performanszban és beverhet egy szöget az egyik kiállított fadeszkába. Lennon válasza erre állítólag az volt, hogy állapodjanak meg, ő most ad a nőnek képzeletbeli 5 schillinget, ezért pedig cserébe képzeletben beáll ácsnak. Szerelmük azonnal elkezdődött. Ha Cynthia szóvá tette a folyamatos késői telefonokat, Lennon csak annyit válaszolt, hogy Ono pénzt akar tőle szerezni az „avantgarde baromságaira”. Amikor Cynthia hazatért egy görögországi nyaralásból, Yoko már náluk lakott, viselte a fürdőköpenyét és az ő bögréjéből itta teáját. Lennon rájött, hogy feleségével eltávolodtak egymástól, és még abban az évben el is váltak.

Yoko Ono Japánban született, de tanulmányai miatt az Egyesült Államokba került, ahol bohém életvitelt folytatott, és mielőtt megismerte a nála hét évvel fiatalabb Lennont, Icsijanagi Tosi zeneszerző, majd Anthony Cox dzsesszzenész felesége volt.

A rocktörténelem egyik legmeghatározóbb párja elválaszthatatlan lett a magánéletben és a munkában egyaránt, habár kapcsolatukat a kezdetektől beárnyékolták a drogok és az előző szerelmek. Lennon a sajtó rosszindulatú cikkeivel szemben is megvédte kedvesét, azt mondta, hogy „nincs John és Yoko, mert ők egyek, JohnÉsYoko”. Sokan Yokót okolják az együttes felbomlásáért, úgy emlegették: „a nő, aki feloszlatta a Beatlest.” Viszont valójában más okok álltak a széthullás mögött. A pár 1969. március 20-án kötötte össze életét Gibraltáron. Lennon nem sokkal később Winstonról Onora változtatta második nevét, ezzel is jelezve feleségével való egységüket. Nem sokkal később megírta a John és Yoko balladáját, melynek témája a nászútjuk és az azt követő nyomás.

Miután a Beatles feloszlott, 1970-ben megjelent első szólólemeze, a John Lennon/Plastic Ono Band című album. Az énekes azonban 1973-ra besokallt, és May Pang oldalán találta meg a boldogságot, de miután újra találkozott Onóval visszatért hozzá. John úgy döntött, Yokóra és születendő gyermekükre, Seanre összpontosít.

1980. december 8-án a párt Annie Leibovitzot fogadta a Dakota házban. A Rolling Stone magazin híres fotósa fényképeket készített róluk, köztük egy olyan címlapra szánt képet is, melyen Lennon meztelenül simul a felöltözött Yokohoz. Mark David Chapman a kabátzsebében elrejtett pisztollyal türelmesen várta, hogy aláírathassa Lennon-lemezét. Miután ez megtörtént, a Lennon házaspár a stúdióba hajtott, hogy a Walkin’ On Thin Ice című számukon dolgozzanak. Pár óra múlva visszaérkeztek a Dakota-házhoz, a még mindig ott várakozó Chapman ötször Lennonra lőtt. Mikor José Perdomo megkérdezte tőle mit csinált, ő csak annyit felelt: „Lelőttem John Lennont.” Majd egy„Ez a vallomásom.” szöveggel ellátott Zabhegyező c. kötetét olvasva várta a rendőrök megérkezését. Az énekes 40 éves korában belehalt sérüléseibe.

Lennon két gyermeke, Julian és Sean közül utóbbi hasonlít jobban apjára, külsőre és hangilag egyaránt. A szintén zenei karrierbe kezdett fiú zene- és dalszerzőként is ismert.

John Lennon életének megfilmesítése nem McCarten-nek jutott először eszébe, a témát már korábban feldolgozta a 2009-es Nowhere Boy, amiben Aaron Taylor-Johnson játszotta Lennont, valamint a Chapter 27 című dráma, melynek témája a Lennon-gyilkosság. Ebben Jared Leto alakította Mark David Chapmant, a férfit, aki 1980. december 8-án New York-i háza előtt a Beatles énekesére lőtt.

Forrás: IndexFeminaWikipediaBorsonline24eletszepitokOrigo

Kép: pinterest.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]