Szuperkritikus vizet találtak a Föld gyomrában

Az Izlandi Mélyfúrási Projekt (IDDP) geológusai 427 Celsius-fokot mértek a lyukban és 21 méternyi fúrt magmintát is begyűjtöttek, amelyet alapos elemzés alá vonnak a következő hónapokban – írja a BBC News.

Az Izlandi Mélyfúrási Projekt (IDDp) munkálatai tavay augusztusban kezdődtek el az izlandi Reykjanes-félsziget vulkánján, amely 700 évvel ezelőtt tört ki utoljára. A cél 5000 méteres mélység, ahol a feltételezett hőmérséklet 500 Celsius-fok körül mozog. A projektnek az eddigi legnagyobb mélységet érte el: 4659 métert.

Itt már vízzel keveredik az olvadt kőzet. A forró folyadék úgynevezett szuperkritikus állapotban van: nagyon magas nyomás alatt áll és extrém hőmérsékletű. Ez azt jelenti, hogy se nem gáz, se nem folyékony, de mindkét halmazállapotnál több energiát rejt magában.

A szakemberek elmélete szerint ha ezt a – leginkább folyadékszerű gázként leírható – szuperkritikus vizet felhozzák a felszínre és árammá alakítják, akkor akár tízszer több energiát is nyerhetnek, mint a hagyományos geotermikus kutakkal.

Mivel a fúrás 4659 méternél már rendívül nehézzé vált, a tudósok itt abbahagyták a fúrást, de a nyomás már ebben a mélységben is elég magas volt ahhoz, hogy szuperkritikus gőzzel találkozzanak. A hároméves projekt további szakaszában hideg vízzel töltik meg a kutat ami, ettől kiszélesedik majd. Ezt követően megifyelik hogyan melegszik fel a kút, a lyuk hőmérséklete idővel meghaladhatja az 500 Celsius fokot. A kutatással egyedülááló betekintést nyerhetnek a tudósok a vulkánok működésébe.

 

Forrás: librarius.hu

Kép: http://interestingengineering.com/

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]