Sokszínű ókor – Az antik szobrok színei

A régészeti ásatások során előkerült ősi szobrok mára teljesen elvesztették eredeti színűket, kifehéredtek és kifakultak.  Ma már nem úgy látjuk az ókori szobrokat, ahogy ókori őseink. Az archeológusok különböző módszerekkel kutatják, hogyan nézhettek ki eredetileg a műtárgyak. Az egyik ilyen módszerrel, a raking light technikával határozta meg Vinzenz Brikmann német archeológus, hogy az ősi szobrokat eredetileg színes festékréteg borította.

A frankfurti Liebighaus szoborgyűjtemény antik részlegének vezetője egy vékony fémrúdra erősített ultraibolya-világítótesttel vizsgálta végig Pallasz Athéné szobrát. Az UV fény alatt az egykori festékréteg vegyületei váltak láthatóvá a görög istennő köpenyén.

Persze, ez a megoldás még nem volt elég arra, hogy a teljes színkompozíciót megismerje Brikmann. Az UV fényt röntgensugárral és infravörös fénnyel kombinálta, így tudta megállapítani a szobor eredeti színét és mintázatát.

Az ősi szobrokról színes gipszmásolatot készítettek, és ezek már az eredeti szobrok egykori színeit tükrözték vissza. A gipszszobormásolatokat az eredeti márványszobrokkal együtt bárki megtekinthette egy nemzetkőzi vándorkiállításon. Először 2003-ban „Színes istenek – az ókori szobrok színessége” („Bunte Götter – Die Farbigkeit antiker Skulptur”) címmel szerveztek kiállítást, melyet azóta számos Európai országban és a tengerentúlon is láthattak.

Vinzenz  Brikmann bőséges ismeretekkel rendelkezik az ókoriak színfelfogásáról. Az Antike Welt német folyóirat 2015-ös évfolyamának első számában megjelent „Bunte Götter – Die Polychromie der griechischen Skulptur” tanulmánya is ezt tükrözi. A folyóirat ókori színeket tárgyaló tematikus számában Brikmann részletesen ír az antik színfelfogás történetének állomásairól, kitér a színek jelentésére és a festékek előállítására, és természetesen napjaink kutatásmódszertani kérdéseire.

Az, hogy az ókori szobrokat és templomokat befestették az alkotók már korábban is köztudott volt a régészek között. Már a 19. században feltételezték, hogy az ősi márványszobrok és templomok színesek voltak. Ezt a hipotézist a 20. századi kutatók sokáig tabuként kezelték. Vinzenz Brikmann-nak köszönhetően most végre sikerült tudományos eszközökkel nem csak bizonyítani a felvetést, de rekonstruálni az egykori színeket is.

Az izgalmas archeológiai felfedezéséről angol nyelvű összefoglaló videó is készült:

Szöveg: Kovács Klaudia

Forrás: Antike Welt, okorportal.hu, openculture.com, iflscience.com, m2now.co.nz, zum.de, khm.at

Kép: zum.de

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]