Vulkánok is voltak a Marson!

A NASA megint érdekes dolgokat talált a Curiosity-vel a Marson. Ti is követitek a vörös bolygóról megjelenő legújabb híreket? Már alig várjátok hogy kiderüljön valami és ha tehetnétek Ti is ezt kutatnátok? Akkor most itt egy cikk, ami érdekelni fog benneteket, mert újabb dologra derült fény: ősi vulkánok nyomait fedezték fel a szomszédos bolygón. Habár nem épp olyan átruccanni oda, mint a szomszéd lakásba, de az űrkutatás fejlettsége ma már sok mindenre képes. Lent elolvashatjátok a felfedezés részleteket is.

“Jég alatti vulkánok törtek ki több milliárd évvel ezelőtt a Marson” – állítja a NASA saját Mars körül keringő szondájuk, a Curiosity adataira hivatkozva. A Curiosity egyébként 2012 óta gyűjt adatokat a vörös bolygóról és így már sok mindent megtudhattunk annak földtörténetéről és egyéb földtani sajátságairól. Kezdenek megfejtésre lelni a nagy kérdések, miszerint “volt-e víz a Marson” vagy “egykor élő bolygó volt-e a Mars”. Nos, ezek nagy szavak de apró lépésenként minden ki fog derülni.

A jelenlegi vulkánok utáni kutatás azért fontos, mert segíthet bebizonyítani, hogy egykor a Mars teljes felszínét jég borította. Ezenkívül az akkori környezetről is képet kaphatunk majd, amely pedig könnyen kedvező lehetett anno a mikroszkopikus életközösségek – bacik, vírusok és barátaik – kialakulásához.

mars_vulkán
Sheridan Ackiss, az indianai Purdue Egyetem kutatója csapatával az űrszonda azon spektrométerének adatait vizsgálta meg a Mars déli féltekéjén, amely az ásványi anyagokat térképezi fel. Kiderült, hogy ez a terület tele van lapos tetejű hegyekkel. A kutatók már korábban is gyanították, hogy ezek vulkánok lehettek régen, mert formájuk meglepően hasonlít a földi, jég alatt elhelyezkedő vulkánokéra. A kőzetek további vizsgálatával pedig meg tudják mondani majd azt is, hogyan alakult és változott a vulkánok formája az évmilliók alatt.

Amikor egy vulkánkitörés a jég alatt zajlik, a hirtelen kialakuló pára robbanást okoz és az égbe lövi a jeget és a keletkező törmeléket. Például az izlandi Eyjafjallajökull 2010-es kitörése tipikusan ilyen volt. A vulkánt jég fedte el, a kitörő hamu pedig hetekig elborította Európa légkörét.
Az ilyen típusú kitörések pedig jellegzetes kőzeteket alakítanak ki, így ezek nyomait keresték a kutatók a Marson. Még hozzá nem is hiába, mert most sikerült megtalálni őket és ezzel beigazolni a vulkán-elméletet.

A Curiosity korábbi felfedezéseit például ITT érhetitek el.

Forrás: Index

Képek: Index, planetaryvolcanism

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]