Elkészült a szavak agytérképe

Amerikai kutatók vizsgáltak a nyelvhasználat és az agy kapcsolatát. A Kaliforniai Egyetem berkeley-i campusán önkénteseken végeztek MRI-vizsgálatot, miközben azok több mint két órán át történeteket hallgattak egy amerikai rádióműsorban. A tudósok azt vizsgálták, hogy bizonyos szavak hallatán az agy mely területei aktiválódnak. 

Az agykéreg – az agy lebenyeinek külső rétege – egy többrétegű, idegsejtekből álló szövettömeg, amely fontos szerepet játszik a gondolkodás, a beszéd, a tudatosság és az emlékezet irányításában. Ennek a szervnek a különböző területein bekövetkező változásait vizsgálták a különböző kifejezések elhangzásával kapcsolatban.

Az MRI felvételek alapján láthatóvá vált, hogy az agy mely területei aktivizálódnak a vizsgálatban elhangzott szavak hallatán. A szakértők ezután szótérképet készíthettek, amelyben az egyes kifejezéseket elhelyezhették a jobb vagy a bal agyféltekén. Az egyes fogalomcsoportok alapján mindkét féltekét több, mint száz különálló egységre osztották, – többek között a külső megjelenésre és a társadalmi kapcsolatokra vonatkozó szavak – amelyeknek elhelyezkedése is hasonlónak bizonyult a kísérletben résztvevőknél.

A Nature című folyóiratban közölt eredmények szerint vannak kifejezések, amelyek hallatán az agy több területe is aktivizálódik. Az angol top (felső) szó többféle értelemben vett jelentése révén hatást váltott ki az öltözködéssel és a megjelenéssel, valamint a számokkal és mérésekkel kapcsolatos fogalmakat tömörítő területeken is.

A szakemberek úgy vélik, hogy az agytérképet idővel fel lehet használni agyi érkatasztrófát vagy agykárosodást szenvedett páciensek kommunikációjának segítése során, azonban ehhez még további kutatásokra van szükség.

Forrás: librarius.hu
Kép forrása: wpclipart.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]