Nyolcezer éves rizsföldet találtak Kínában

Több mint 8 ezer éves rizsföldet fedeztek fel Kelet-Kínában, amely valószínűleg a Föld legrégebbi ismert rizstermesztő területe. A 100 négyzetméternél valamivel kisebb méretű rizstáblát 2015. novemberben azonosították az úgynevezett hancsingi újkőkori romok mellett. A kínaiak körülbelül 10 ezer évvel ezelőtt kezdtek bele a rizsföldek művelésébe.

A Kína Csiangszu tartományában található Nanking Múzeum régészeti intézetének egyik munkatársa jelentette be a 8 ezer éves rizsföld felfedezését. Tájékozatása szerint egy április végi szemináriumon több mint 70 egyetemi, régészeti kutató és muzeológus vitatta meg együtt a romok feltárásához kapcsolódó eredményeket. Arra a következtetésre jutottak, hogy az eddigi legrégebbi rizsföld nyomaira találtak rá.

A kutatás kiértékelése során támpontot adott, hogy megszenesedett rizsszemeket is találtak. Ezek alapján lehetett megállapítani, hogy a területet régen visszatérően rizstermesztésre használták. A rizsföldet különböző alakú darabokra osztották, amelyek közül mindegyik kisebb volt 10 négyzetméternél.

Lin Liu-ken, a régészeti intézet igazgatója elmondta, hogy a kínaiak mintegy 10 ezer évvel ezelőtt kezdtek bele a rizsföldek művelésébe. Erre utaló megszenesedett rizsszemeket már korábban is találtak, viszont a megmaradt ősi rizsföldek ritkábbak ezeknél.

Forrás: librarius.hu

Kép: noticiasrd05.blogspot.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]