Az összeégett ókori tekercsek már olvashatóak!

A tudomány megteremtette egy újabb régészeti lelet megfejtésének lehetőségét, ugyanis a háromdimenziós röntgentechnikának köszönhetően valószínűleg olvashatóvá válnak a Vezúvnál Kr. u. 79-ben összeégett herculaneumi papirusztekercsek. A leleteket tavaly kezdték el a régészek ezzel a módszerrel vizsgálni, és úgy tűnik, ez mostanra eredményhez vezetett. Mi több, azt is megtudhatjuk az új felfedezésekből, hogy már ekkor használtak fémtartalmú anyagot írásra.

Az elmúlt évszázadokban több ókori tekercs is elpusztult a Herculaneumban mintegy 300 éve megtalált gyűjteményből, amikor megpróbálták kigöngyölíteni és elolvasni őket. Egy egészen új megközelítéssel most azonban hatásos eredmények mutatkoznak. Az Oxfordi Egyetem papirológusa és klasszika filológusa, Dirk Obbink így nyilatkozott az új kutatási eredményekről: „Eddig nem reméltem, hogy még az én életemben képesek lehetünk az anyag károsítása nélkül elolvasni a tekercsek bármelyikét is. Most viszont már várom.”

A papirusztekercseket 2015-ben a francia Grenoble-ban található Európai Szinkrotron Sugárzási Központban háromdimenziós röntgen-képalkotási technológiával kezdték el vizsgálni. Ennek során a kórházakban alkalmazott röntgennél százmilliárdszor világosabb sugarakkal dolgoztak. Az itt szokatlanul használt technológia célja pedig, hogy megfejtse a tekercsek belsejében rejlő, szabad szemmel már láthatatlan írást.

Az eddigi eredmények egyike, hogy a tekercsekben nagy mennyiségű ólmot észleltek, ami a tudósok szerint csak az írásra használt anyagból származhat. Ez új ismeretet tár elénk, hiszen mostanáig szén alapúnak gondolták a tintát. „Úgy véltük, a rómaiak a 4. évszázadban kezdtek el fémet keverni a tintába” – mondta el Emmanuel Brun, a központ munkatársa, a talált leletek szerint viszont évszázadokkal előbb megjelent.

A tekercsek múltjáról pedig röviden annyit érdemes tudni, hogy a Vezúv kitörése Kr. u. 79-ben forró vulkáni hamuval borította be Herculaneum és a közelben fekvő Pompeji városát, s így a mintegy kétezer tekercset őrző könyvtárat is, amelyet egy fényűző palota feltárásakor találták meg a 18. században. Nagyjából 600 darab köztük olyan rossz állapotban van, hogy máig felbontatlanok. Az írások többsége görög filozófia, de latinul írt komédia is van köztük.

Forrás és kép: Librarius

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]