Magányosan életrevalóbbnak lenni?

Igen… egy új kutatás bebizonyította, hogy a magányos farkasok sokkal életrevalóbbak, mint a szociálisabb egyedek. A magányos emberek agya aktívabb, sokkal jobban reagálnak a veszélyhelyzetekre és átlagnál jobbak a védekező funkcióik is.

Azt, hogy valaki magányos, általában azzal szokás magyarázni, hogy rosszak a kommunikációs készségei és antiszociálisan viselkedik másokkal. Ám ezt a teóriát már megcáfolta a Personality and Social Psychology című szaklapban publikált vizsgálat, ami szerint ezek az emberek tökéletes szociális képességekkel rendelkeznek.
Jelen kutatás kimutatta, hogy a magányos emberek sokkal jobb túlélési képességekkel rendelkeznek, így sokkal inkább életrevalóbbak, mint szociálisabbak.

John Cacioppo magánykutató, a kutatás vezetője elmondta, hogy új, meghökkentő kognitív mintát fedeztek fel, ami segít megmutatni, hogy miért is lesz magányos valaki. „A társadalom perifériáján lenni tehát nem csupán szomorú, hanem veszélyes is. Az evolúciós modell hatásai az agyra, és a modern viselkedéskutatások is rámutatnak, hogy a magány rövid távon segíti az önfenntartást és a túlélést, beleértve a potenciális veszélyre való kihegyezettséget, a fenyegető tényezők kiszűrését”.

A vizsgálatban magányos és nem magányos emberek agyműködését hasonlították össze. EEG készülékkel vizsgálták az agyukat, miközben különböző szavakat mondtak nekik: pozitív és negatív jelentésűeket, szociális és kevésbé szociális asszociációkat kiváltó fogalmakat.

A magányos emberek agya gyorsabban reagált azokra a szavakra, amik valamilyen társas kapcsolatot jelöltek, a negatív jelentésű szavak pedig szintén élénkebb reakciót váltottak ki belőlük. Ennek hátterében evolúciós védekező mechanizmus áll, ami segíti a túlélést.

Ez a folyamat visszavezethető az állatvilágra is: azok a halak, amik a csoport szélén úsznak, nagyobb eséllyel válnak a ragadozók áldozatává, mint a középen úszók. Így a halak bizonyos csoportja megtanulta, hogyan kerüljön középre. Azok pedig akik a csoport szélére sodródnak, tudják, hogy nagyobb veszélyben vannak, mint társaik. Tehát nekik jobban meg kell tudni védeni magukat, hatékonyabb védekezési mechanizmusokkal kell rendelkezniük és jobban kell tudni érzékelni a veszélyt.

9711398d-4340-4929-97f7-86133c3bbfe7

Forrás: hvg, spring.org.uk
Kép: greatdosti.blogspot.com, www.waitingtobeknown.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]