Husz János, Bárczi-gyógytea, MedInProt – tudományos programok november 9-től 14-ig

Sok választási lehetőségünk van november második hetében (9–14.), ha úgy döntünk, hogy tudományos rendezvényekre szeretnénk ellátogatni az ELTE-n belül. A Husz Jánoshoz kapcsolódó előadássorozattól kezdve a fogyatékos emberek sportolási lehetőségein, a Horthy-korszak mérlegén és a molekuláris elektronikán át egészen a fehérjetudományi programmal foglalkozó MedInProt-konferenciáig hallgathatunk meg előadásokat, és ez csak a programok kis része.

November 9-től 10-ig tart a Husz János és a huszitizmus hatása a magyar művelődésben című programsorozat, mely előadásokból, hangversenyből és cseh–magyar tudományos konferenciából áll. A rendezvény első napján a Bölcsészettudományi Kar oktatói tartanak előadásokat, este pedig koncert lesz a Szilágyi Dezső téri református templomban, melyen a 600 éve máglyahalált halt cseh reformátor mozgalmának liturgikus élményei kapnak szerepet. November 9-én az Országos Széchényi Könyvtárban nyitják meg a Huszra és a huszitizmusra emlékező kiállítást, majd különböző tudományos előadások következnek. Az eseményről részletesebben ebben a cikkben írtunk.

November 12-én rendezi a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógia Kar a „Bárczi-gyógytea” elnevezésű műhelybeszélgetés következő alkalmát, ahol egyrészt a fogyatékos emberek sportjának szervezeti alakulásáról, másrészt a sporthoz való egyenlő esélyű hozzáférésről (az ENSZ egyezmény alapján) lesz szó. A szakmapolitikai sorozatot harmadik éve szervezi a Kar, melynek idei témája a fogyatékossággal élők sportolási, művészeti és kulturális lehetőségei. Az eseményről részletesebben itt lehet tájékozódni.

A Természettudományi Kar ad otthont a november 14-án megrendezésre kerülő MedInProt-konferenciának, amely az MTA Természettudományi Kutatóközpont, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Semmelweis Egyetem és az ELTE együttműködésében valósul meg. A konferencián a MedInProt program legfrissebb kutatási eredményeit mutatják be, melyek a fehérjetudományhoz köthetők. A szervezők célja a fiatal kutatók megismertetése egymással és a szakma kiválóságaival, a szakmai kooperációs csoportok erősítése, illetve egyes kutatási területek aktív támogatása. A rendezvénnyel kapcsolatos információk itt találhatók, és a többi, ebből a válogatásból kimaradt ELTE-s programról az elte.hu oldalon lehet tájékozódni.

Forrás: elte.hu

Kép: elteonline.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]