Szuperszámítógép Miskolcon

Korábban már a debreceni és a szegedi felsőoktatási intézménynek is sikerült ilyen eszközhöz jutnia, október 13-án pedig a Miskolci Egyetem is szuperszámítógéppel gazdagodott. Köpeczi-Bócz Tamás, az Emberi Erőforrások Minisztériumának európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára szerint különleges lehetőség nyílik meg az ilyen eszközök használatával: így olyan kutatásokat végezhetnek, amelyek korábban elképzelhetetlenek voltak.

A technika és a tudomány egymást segíti, a kutatás eredményeként a technológia is fejlődik, a szuperszámítógépek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a tudományos eredmények itthon és Európában is egyre jelentősebbek legyenek.

Ezek a szuperszámítógépek olyan szupersebességet képesek elérni, amelynek top 500-as világranglistáján Magyarország jelenleg a 370. helyen áll.

A következő öt évben az eszköz szinten tartását biztosítják, “ehhez azonban az szükséges, hogy olyan eredményeket érjenek el a tudósok, amellyel igazolható ennek a beruházásnak a hatékonysága”.

Torma András, a Miskolci Egyetem rektora szerint “új minőség, új színvonal érkezett a Miskolci Egyetemre (…), a hallgatók és az oktatók készen állnak ennek fogadására”. A miskolci gép összeköttetésben fog állni a debreceni és a szegedi számítógéppel, így ezek összes kapacitása elegendő lesz a kutatási munkákhoz.

Forrás: Edupress

Kép: miskolc.varosom.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]