Robban vagy ömlik? – ELTE-s programok a Kutatók Éjszakáján

Országos szinten mintegy 75 000 látogatót vonzott a szeptember 25-én megrendezett Kutatók Éjszakája, amely idén ünnepelte 10 éves jubileumát. Az ELTE összes kara részt vett a rendezvénysorozatban több mint 150 programmal, melyekre több ezren látogattak el. A Kutatók Éjszakája egy jó lehetőség arra, hogy az érdeklődők bepillanthassanak a tudomány világába, megismerhessék érdekességeit és aktualitásait, és minél több fiatalnak legyen kedve tudományos életpályát választani. A szervezők azt is célul tűzték ki, hogy eloszlassák a kutatói életről kialakult esetleges sztereotípiákat.

Az ELTE karain sokszínű és izgalmas programokkal várták az érdeklődőket. A Természettudományi Karon többek között játékos vulkánkísérleteket mutattak be Robban vagy ömlik? címmel: volt lávatűzijáték és bele lehetett nézni a kürtőcsatornába. Szó esett az időjárás előrejelzés készítéséről, valamint a csillagok születéséről is. Többféle kémiai kísérletet végeztek a kutatók, és időgépet is építettek a TTK-n.

A Bölcsészettudományi Karra látogatók is rengeteg program közül választhattak. Például megismerhették a japán és a litván nyelv alapjait, illetve kiderült, milyen ételeket főztek és milyen ékszereket viseltek a középkori emberek. Ezeken kívül Ej, mi a kő? címmel latin feliratokról hallhattak az érdeklődők, vagy a kelta arisztokrácia nyomába eredhettek.

Az Állam- és Jogtudományi Karon egy munkajogi pert modelleztek. Az interaktív előadás során a közönség soraiból választottak ülnököket, akik részt vehettek a bíróság munkájában. Előadást tartottak a hatalom, a cenzúra és a rockzene kapcsolatáról a „három T” időszakában. Az ÁJK programjai közt szerepelt egy Jogalkotási bakiparádé is, melynek során érdekes példákkal szemléltették, hogy a jog világában előfordulnak humoros jogszabály-megfogalmazások.

Nem unatkozhattak azok sem, akik a Társadalomtudományi Kart választották. A kisebb gyerekek például újrahasznosítható anyagokból készíthettek ufófigurákat, a nagyobbak pedig megpróbálhatták összegyűjteni az épületben elrejtett 14 társadalomtudós-karikatúrát. A Szociológiai Tanszék előadást tartott Felnőttek nélkül – gyerekek a tv előtt címmel, ahol kifejtették, mennyire jellemző napjainkban a szülő nélküli tévézés a korhatáros műsoroknál.

Az Informatikai Karon mindenki elkészíthette a saját földgömbjét hungarocellgolyókból, amit aztán haza lehetett vinni. Kiderült, hogyan történik a világ kiterjesztése digitális szemüveggel, és a titkosítás néhány módszerével is megismerkedhettek a résztvevők. Ezenkívül tesztelhették magukat, hogy mennyire jó az algoritmikus gondolkodásuk.

A Pedagógiai és Pszichológiai Kar fittségi méréseket szervezett, ahol a látogatóknak megmutatták, milyen egy fittséget mérő teszt, és képet kaphattak saját fizikai állapotukról. Szó volt arról is, hogy miért alakulhat ki rossz közérzet a nagyvárosokban, illetve a 18 éven felüliek előadást hallhattak a koffein hatásáról, melyet a kávé- és a teafogyasztás történetének tükrében mutattak be.

A Tanító- és Óvóképző Karon a meséké volt a főszerep. A kisebb gyerekek elkészíthették Árgyélus királyfi varázsköpenyét csodálatos motívumokkal díszítve, és kipróbálhatták a királyi nyomdát vagy a táncházat. Szüleik pedig ötleteket kaptak ahhoz, hogy mikor milyen mesével szórakoztassák óvodás vagy kisiskolás korú gyermekeiket.

Akik a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karra látogattak, többek között visszajelzést kaphattak arról, hogy milyen a beszédük, sőt a hangjukat műszerrel is vizsgáltathatták. Emellett volt Fogyatékosságtörténeti Kiállítás és Élő Könyvtár, továbbá a résztvevők megnézhették, hogyan zajlik egy olyan számítógépes játék kifejlesztése, amely az autizmus korai felismerésére szolgál.

KÉ1

KÉ2

KÉ3

KÉ7KÉ5KÉ6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: kutatokejszakaja.hu, elte.hu

Képek: Nagy Ádám Zoltán, ELTE Online

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]