Konferencia a tudomány és a politika kapcsolatáról

Konferenciát tartottak kedden a brüsszeli Európai Parlamentben a tudományos alapú politikai döntéshozatalról A tudomány találkozik a parlamentekkel címmel. Ez volt az első, uniós szinten megtartott rendezvény, amelyen ezzel a témával foglalkoztak. A konferencia résztvevői – számos ország törvényhozási képviselői – arról tanácskoztak, hogyan lehet továbbfejleszteni az európai politika alakítói és a tudományos világ közötti párbeszédet, vagyis mit igényel egymástól ez a két közösség.

A rendezvényen jelen volt Navracsics Tibor oktatási, kulturális, ifjúságpolitikai és sportkérdésekben illetékes magyar EU-biztos. Beszédében kiemelte, hogy napjainkban minden korábbinál nagyobb szükség van arra, hogy a politikát független tudományos megállapítások alapozzák meg. Felhívta a figyelmet olyan sürgető feladatokra, amelyek megoldásához különösen fontos, hogy a tudományos evidenciákra támaszkodjanak. Ezek közt említette az éghajlatváltozás, a gazdasági egyenlőtlenségek, a népesség elöregedése, az energia- és az élelmiszerbiztonság, illetve a vízhiány problémakörét. 

Hoffmann Rózsa, az Országgyűlés kulturális bizottságának alelnöke is felszólalt előadóként. Ismertetett a témakört érintő néhány magyarországi gyakorlatot, például azt, hogy a kormány felkérte az MTA-t az Elektronikus Információszolgáltatás Nemzeti Program működtetésével kapcsolatos teendők ellátására. Beszélt a duális képzési formáról, amely a felsőoktatás és a gazdasági szereplők együttműködésével megvalósuló speciális gyakorlatorientált felsőoktatási képzés. Ezenkívül beszámolt arról is, hogy a Pannon Egyetem Pannon-Tudás-Park néven közös projektet indít Veszprémmel, Zalaegerszeggel és Nagykanizsával együttműködve.    

Forrás: MTI

Kép: budapest23.eu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]