Környezettudatosság az ELTE-n

Az ELTE a szelektív hulladékgyűjtésben is az élen jár. Cikkünkben az egyetemi hallgatói kezdeményezésre létrejött ELTE EKSZ-el ismerkedhettek meg.

Az Egyetemisták a Környezettudatos Szemléletért (EKSZ) programhoz a 2008-as indulás óta mintegy 250 önkéntes csatlakozott, akik segítségével kiépült az intézményi szelektív hulladékgyűjtés, komoly anyagi megtakarítást érve el ezzel az Egyetemnek. De nem csak az anyagiak miatt kell büszkének lennünk erre az eredményre, hiszen a program során önkéntes hallgatói és dolgozói bevontságon alapuló informatív környezeti hálózat jött létre 14 helyszínen -4 karon, 7 kollégiumban, 1 gyakorlógimnáziumban és az Egyetemi Könyvtárban-, ezzel nevelve környezettudatosságra az egyetemi polgárokat.

“Eleinte az üveg és PET palackok különválogatásával indult a szelektív gyűjtés, később pedig a komposztálható szerves hulladék és az olaj is külön hulladékgyűjtőkbe kerültek”- tudtuk meg Mudra Viktóriától, az ELTE EKSZ programvezetőjétől. Az összegyűjtött hulladék nagy tisztaságú másodnyersanyag, mivel azonnal, közvetlenül a fogyasztóknál kerül szétválogatásra, így az utcai gyűjtés minőségétől láthatóan sokkal nagyobb tisztaságú hulladékot dolgoznak fel. Az összegyűjtés és kiválogatás után a hulladékok különböző cégekhez kerülnek: a műanyagokat átmossák, aprítják, majd újra műanyag termékek készülnek belőlük; a papír is újrahasznosításra kerül cellulózként; az italos kartondobozokat pedig külföldre viszik, hogy abból visszanyerjék a papírt.

Számokban mérve az öt év alatt összesen 94 450 kilogramm visszagyűjtött szelektív hulladékot dolgoztak fel a program önkéntesei. Ebből a legtöbbet a kollégiumok közül a Nagytétényi úti Kollégium 20 700 kg-ot, a Vezér úti Kollégium 24 000 kg-ot gyűjtött, a karok közt pedig a BTK járt az élen 8800 kg hulladék összegyűjtésével. Csak a Vezér úti Kollégiumban eddig 1300 liter olajat gyűjtöttek össze, ami- ha belegondolunk abba, hogy literenként az olaj 1000 liter vizet szennyez- önmagában is óriási eredmény.

Idén áprilisban új szakaszába lépett az EKSZ tevékenysége, hiszen már csökkenteni lehetett a kihelyezett kommunális hulladékgyűjtő konténerek számát az Ajtósi Dürer sori, Nagytétényi úti, Nándorfehérvári úti és Vezér úti kollégiumokban. Ezzel pedig az ELTE EKSZ 2.250.000 Ft-os megtakarítást ért el az egyetemnek, a 2014. április-december közötti időszakot tekintve.

A program továbbra is elkötelezett a környezettudatos életmód iránt, reményeik szerint még több karon és kollégiumban sikerül majd kiépíteni a szelektív hulladékgyűjtési rendszert, valamint pozitív visszajelzésre számítanak a környezettudatosságra nyitott intézményektől és cégektől.

Az ELTE EKSZ továbbra is várja a  a fenntarthatóság iránt elkötelezett – nem csak ELTE-s – érdeklődőket, akik a gyakorlatban ismerkednének meg a környezetvédelem kérdéseivel. A csatlakozók ingyenes oktatásokon, képzéseken vehetnek részt, hasznos tapasztalatokat szerezhetnek a projektvezetés és szervezetfejlesztés területén és még kreativitásukat is megcsillanthatják. Ezen felül a krediteket, önkéntes igazolást és a kollégiumi felvételinél plusz pontot kapnak az ELTE EKSZ önkéntesei.

Ha felkeltette az érdeklődésedet az ELTE EKSZ, látogass el a honlapjukra!

(Fotó: kornyezetineveles.hulladekboltermek.hu és szelektalok.hu)

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]