Tíz éves az EKOL

Az ELTE TTK és a Wessling Kft. által megalapított kutatólaboratórium jubileumi ünnepség keretében értékelte az elmúlt évek tudományos és szakmai eredményeit.

December 10-én ünnepelte az ELTE Elválasztástechnikai Kutató és Oktató Laboratóriuma (EKOL) tizedik születésnapját. A kutató laboratóriumot azért hozta létre az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kara és Kémiai Intézete, valamint a WESSLING Hungary Kft., hogy a gázkromatográfia (GC), a folyadékkomatográfia (HPLC) és egyéb kapcsolt technikák alkalmazásával megvalósítható, új mérési módszereket fejlesszenek ki, valamint hogy a hallgatóknak lehetőséget biztosítsanak a legkorszerűbb technikák elsajátításában.

Az ünnepséget Dr. Surján Péter, az ELTE TTK dékánja, Dr. Erwin Weβling, a WESSLING-csoport alapítója, illetve Zanathy László, a WESSLING Hungary Kft. ügyvezető igazgatója nyitotta meg. A megnyitó után az EKOL-os hallgatók a jelenleg is zajló kutatásokról számoltak be.

Az eddigi eredményekre visszatekintve az előadók sikertörténetként jellemezték az EKOL 10 éves működését, amely révén mind a szakma, mind a hallgatók profitálhattak az együttműködésből fakadó lehetőségből, és amely a tudományos életre is ösztönzőleg hatott. Az EKOL támogatásának köszönhetően az egyetem műszerezettségének fejlesztésére is sor került, emellett pedig több tucatnyi fiatalnak adott lehetőséget a piacképes tudás és gyakorlat megszerzésére. Ennek bizonyítékaként szolgálnak az elért eredmények: az elmúlt tíz évben 15 TDK-dolgozat, 49 szakdolgozat és 8 PhD-dolgozat született itt és jelenleg 30 volt ELTE hallgató dolgozik a laboratóriumban.

Az eseményen megjelentek az ELTE és más egyetemek vezetői, professzorai, a hazai analitikai szakma elismert kutatói, és szép számmal vettek részt a jubileumon diákok is.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]