ELTE Innovációs Nap

Február 26-án hetedik alkalommal rendezte meg az ELTE Pályázati és Innovációs Központja az ELTE Innovációs Napot. A rendezvénynek a TTK Északi Tömb Gömb Aulája adott helyet.

A rendezvény közönségét az egyetem oktatói, munkatársai adták. Dr. Fábri György rektorhelyettes köszöntőjével kezdődött a program. Kiemelte, az egyetem amellett, hogy szellemi bázis, kiemelkedő innovációs potenciált jelent a gazdaság és a társadalom számára, amely érdemes a támogatásra.

Az esemény központi témája a felsőoktatási intézmények innovációjának alakulása, az ezzel kapcsolatos jelenségek, problémák és azok lehetséges megoldásainak körüljárása volt. Szakpolitikusok, szakmai szervezetek képviselői tartottak előadást. A legtöbb előadó abban egyetértett, hogy igenis be lehet vonni a felsőoktatást a gazdasági életbe, de ehhez még sok előrelépés szükséges. Dr. Nikodémus Antal, a Nemzetgazdasági Minisztérium főosztályvezetője a kormányzat és az egyetemek közötti konzultáció fontosságára hívta fel a figyelmet, valamint az adminisztráció csökkentésének fontosságát emelte ki.

Dr. Klinghammer István, az ELTE korábbi rektora, újonnan kinevezett felsőoktatási államtitkár áttekintést adott az ELTE-n az elmúlt években lezajlott eseményekről, melyek az alapkutatások és az innováció fejlesztésére vonatkoznak. Kifejtette, mennyire fontos a kutatók önmenedzselése, valamint a hallgatók támogatása, kutatásra buzdítása, hiszen az így elért eredmények a diploma értékét növelik. Dr. Deák Csaba, a Nemzeti Innovációs Hivatal elnökhelyettese az erős transzferirodák létében látja a fejlődése lehetőségét, és biztosította a hallgatóságot, hogy hivatala minden egyetemet partnerének tekint. Fonyó Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának osztályvezetője szerint a kutatási infrastuktúra megújítása, az intelligens szakosodás, az alapkutatások versenyképességének növelése, valamint a kutatóállomány utánpótlásának biztosítása a kulcs a felemelkedéshez. Dr. Fábián István, a Debreceni Egyetem rektora brit mintára mélyreható értékelési rendszer felállítását javasolta, mely akár a finanszírozás mértékét is meghatározhatná.

A második szekcióban Németh Gábor, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának igazgatója adott gyakorlati tájékoztatót a kutatás és fejlesztés jelenlegi jogi helyzetéről. Bemutatkozott a Rieglersystem Európa Kft., mely szellemi vagyonmenedzsmenttel foglalkozik, majd a Europe Direct, akikhez Európai Unióval kapcsolatos ügyekben lehet fordulni. Átadásra került az ELTE Innovatív Kutatója díj, melyet idén Vicsek Tamás, a TTK Biológiai Fizika Tanszékének oktatója kapta. Az ELTE Hallgatói ötletpályázatának eredményhirdetése után az első 3 helyezett röviden bemutatta a nyertes ötleteket. Az első helyezett Farkas Alexandra és Blahó Miklós közös projektje lett; ők egy olyan szoftvert hoztak létre, mely a síkvászonra tervezett diákat gömbvászonra vetíthetővé alakítja át.

fotó: www.esza.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]