Ösztöndíj a világ bármely országába!

Szívesen töltenél egy félévet a világ egyik távoli országában? Esetleg egy csoport tagjaként szeretnél külföldi tapasztalatokat gyűjteni? A Campus Hungary ösztöndíj segítségével megteheted!

A Balassi Intézet és Tempus Közalapítvány által megvalósított, országos hatáskörű TÁMOP pályázat által finanszírozott Campus Hungary ösztöndíjprogram célja a belföldre irányuló mobilitás fokozása. A külföldi hallgatók Magyarországra vonzása mellett fontos célkitűzés minél több magyar fiatalt külföldre juttatni, ezáltal olyan versenyképes, öntudatos, nemzetközi tapasztalattal rendelkező hallgatókat képezni, akik bekapcsolódnak a tudományos életbe. A programot egyszerű, nyitott rendszer jellemzi, ezen kívül előnye, hogy a világ minden országára kiterjed.

A pályázaton akkreditált felsőoktatási intézmény hallgatói vehetnek részt, akik legalább két lezárt félévvel és középfokú nyelvtudással rendelkeznek. A külföldön töltött időszak alatt aktív hallgatói jogviszony szükséges, ez alól csak a szakmai gyakorlatok képeznek kivételt. Alapfeltétel továbbá a küldő intézmény ajánlása és a fogadó intézmény fogadólevele.

Nehézséget jelenthet a pályázat lebonyolításában, hogy a külföldi felsőoktatási intézményekről nincs általános összefoglaló, így az érdeklődőknek maguknak kell az őket érintő tudnivalókat összegyűjteni. Ebben segítséget nyújtanak az egyetemek és főiskolák Campus Hungary koordinátorai, akik adott intézményhez kapcsolódó tájékoztatást adnak.

Döntést végül a Campus Hungary Bizottság hoz, mely a kiválasztás során olyan szempontokat vesz figyelembe, mint a súlyozott átlag, tudományos tevékenység, motivációs levél vagy munkaterv. Előnyt jelent az OTDK-n való részvétel, műszaki és természettudományi tevékenység, továbbá színes élménybeszámoló, vagy a Campus Hungary-t népszerűsítő blog írása.

A pályázattípusok széles skálája áll az érdeklődők rendelkezésére, féléves részképzéstől a csoportos tanulmányúton keresztül az oktatói pályázatokig. A korábban ismertetett Erasmus ösztöndíjtól legeltérőbb vonás az úgynevezett rövid tanulmányút, mely három naptól egészen hat hétig terjedhet. Kedvező azok számára, akik bizonytalanság, vagy anyagi okok miatt első alkalommal nem szeretnének féléves képzésen részt venni, illetve akiknél már olyan konkrét kutatás van folyamatban, hogy ennek elősegítéséhez nem szükséges fél évig külföldön tanulni. Továbbá a nyári és téli egyetemekre is e pályázattípuson keresztül lehet jelentkezni.

A hallgatók körében legnépszerűbbnek a csoportos tanulmányút bizonyult, melyre legalább 5 fős csoportok jelentkezését várják. A tanulmányút oktatói vagy önkéntes kezdeményezésre is megindulhat, és három naptól legfeljebb négy hétig tart. A pályázat feltétele, hogy a külföldön végzett tevékenység kapcsolódjon a pályázók tanulmányaihoz, így például az egyetemi szervezés előnyt jelent.

Pályázni március 10-ig lehet, döntés pedig e hónap végére születik. További információk találhatók a honlapon, a felmerült kérdéseket pedig az info@campushungary.hu címre lehet küldeni.

Kép forrása: jhm.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]