Öregedjünk okosan!

Teltházas előadások, 70+ átlagéletkor az ELTE-n? Lehet, hogy öregszik a magyar társadalom, de legalább okosan!

Többszörös volt a túljelentkezés az ELTE új programsorozatára, mely nyugdíjasoknak kínál izgalmas előadásokat. A “Harmadik Kor Egyeteme, ELTE – a tevékeny időskorért” elnevezésű program keretén belül egyetemünkön frissítheti, illetve bővítheti tudását az érettebb korosztály. Az oktatás hasonlít az egyetemi tanrendhez: két féléves képzésben, szeptembertől júniusig tartanak előadásokat a BTK-n, a PPK-n, és a TTK-n. Az idős hallgatók leckekönyvet kapnak, amit minden előadás után lepecsételnek a szervezők. A Fővárosi Önkormányzat által támogatott ingyenes (de regisztrációhoz kötött) előadássorozatot nyugdíjas szervezetek tagjai látogathatják.

Kíváncsi voltam, milyen élmény nyugdíjasokkal okosodni, ezért elmentem Balogh András történész előadására, melyen a volt thaiföldi nagykövet a bipoláris világ felbomlásáról és az új világrendszer kialakulásáról beszélt. Már én is öregdiák vagyok, mégis kilógtam a társaságból. Tervben sem voltam, mikor ezek az események megtörténtek, a többi jelenlévő viszont nagyon is aktív volt a 20. század derekán.

Balogh professzor rávilágított, hogy a hidegháború időszaka minden eddigi történelmi korszaktól különbözött – korábban nem fordult elő, hogy két nagyhatalom ennyire megosztotta volna a világot. Bár az emberiség nagy része nem kapcsolódott közvetlenül a két szuperhatalomhoz (USA és Szovjetunió), mégis mindenkinek meg kellett találnia a helyét ebben a bipoláris világban. Valamelyik pólushoz tartozni kellett: ha egy ország nem húzott sem keletre, sem nyugatra, akkor beolvadt a harmadik világ olvasztótégelyébe.

A dualista rendszer annyira penetráns volt, hogy nemcsak a gazdaságra hatott ki, hanem a kultúrára, a tudományra, a mindennapi életre. Érdekes viszont, hogy a történész szerint nem csak a konfrontációról szólt ez az időszak, hanem a kooperációról is. Számos fontos gazdasági, politikai döntés született amerikai-szovjet egyetértéssel. Létrehozták többek közt az ENSZ-t, közösen döntöttek a második világháború utáni intézkedésekről, együtt osztották fel Németországot is, sőt, egész Európát  – igaz, hogy a keleti és nyugati blokkban eltérő elvek és logika dominált. A két nagyhatalom együtt tudott működni a közel-keleti kérdésekben is, Izrael állam kialakításával kapcsolatban is közös nevezőn voltak az amerikaiak és a szovjetek. Arról nem is beszélve, hogy mennyit csókolóztak az államférfiak!

Hol heves felzúdulás, hol egyetértő hümmögés kísérte az MTA doktorának előadását. Sok tény más megvilágításba került, mint ahogy azt anno a résztvevők megélték. A mellettem levő idős hölgy bátran felszólalt – „pont ezért járunk ide!” Öröm volt ennyi lelkes, tanulni vágyó, szellemileg friss nyugdíjast látni. Jó hír, hogy a nagy sikerre való tekintettel jövőre is folytatódik a programsorozat. Itt a remek alkalom: aktivizáljuk nyugdíjas rokonainkat, ismerőseinket, hogy legyenek ők is ELTE-s hallgatók!

 

Fotó: Shutterstock

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]