Vedd át a Nobel-békedíjat!

A világ egyik legelismertebb díját ezúttal az Európai Uniónak és polgárainak ítélte oda a Nobel-bizottság, a kontinensen uralkodó béke jutalmazásaként. Te is szeretnéd átvenni?

Theodore Roosevelt, Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága, Martin Luther King, Teréz anya, Mihail Szergejevics Gorbacsov, Orvosok Határok Nélkül, Nelson Mandela, Barack Obama… hogy csak pár nevet említsünk azon személyek illetve szervezetek közül, akik tevékenyen részt vettek a nemzetek közötti barátság kialakításában, a háborúskodás megszüntetésében és békekongresszusok előkészítésében. Idén pedig 500 milló polgárával az Európai Unió is csatlakozik a Nobel-békedíjjal jutalmazott személyek és szervezetek csoportjához. Ez alkalomból az Európai Unió vezetői négy fiatal (8 és 24 év közötti) európai polgárral veszik át a díjat 2012. december 10-én Oslóban.

Ha Te is szeretnél részt venni a díjátadáson, nincs más teendőd, mint elmondani: mit jelent számodra, hogy Európában béke uralkodik. 8–12 év közöttiek kézzel vagy számítógéppel készített rajzzal, míg a 13–24 éves fiatalok maximum 120 karakterből álló szöveggel pályázhatnak 2012. november 25-ig.

Az EU partnereként az Európai Ifjúsági Fórum is részt vesz a verseny megszervezésében. Az előválogató során a fórum munkatársai mindegyik korcsoport (8–12 évesek, 13–17 évesek és 18–24 évesek) esetében kiválasztják a legjobb 16 pályamunkát. A 16 pályamű alkotói közül a zsűri végül három (azaz korcsoportonként egy) győztest hirdet.

A 18–24 évesek korcsoportjában beadott pályázatok közül az előválogató során kiválasztott 16 pályaművet a szervezők felteszik a Facebookra, ahol a közönség szavazhat az általa legjobbnak ítélt szövegre. A legtöbb szavazatot elnyerő pályázat készítője meghívást kap Oslóba. A Facebook-szavazás első tíz helyezettje ezenfelül Strasbourgba is meghívást kap, ahol december 12-én részt vehet a Nobel-díj kapcsán megrendezésre kerülő különrendezvényen.

Ha szeretnél pályázni, ITT elolvashatod a versenyszabályokat!

 Kép forrása:  hungarian.ruvr.ru

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]