Erasmus: Fedezd fel a világot!

Az őszi félévben is folytatódik az Erasmus Szabadegyetem előadássorozata, mely a népszerű ösztöndíjprogram program 25. születésnapja alkalmából olyan fiatal tehetségeket mutat be, akik szakmai sikereiket a külföldön töltött szemeszterüknek is köszönhetik.

Török Viktor geográfus, jelenleg az ELTE TTK Természetföldrajzi Tanszék oktatója. PhD kutatásai során – egy eddig kevésbé ismert, mégsem elhanyagolható terület – a villámárvíz, azaz „flash flood” jelenségével foglalkozott. A villámárvíz hirtelen bekövetkező események, úgymint egy heves zivatar, vagy intenzív hőmérséklet emelkedés okozta gyors hóolvadás, hatására alakul ki. Kis vízgyűjtő területekre koncentrálódik, és akár 100%-os vízszintemelkedést is okozhat, ezért komoly odafigyelést igényel. Kiszámíthatatlansága és gyors levonulása miatt alig kezelhető, védekezni pedig lehetetlen ellene, ezért a megelőzésre kell törekedni. Török Viktor szerint „a megelőzés költsége kisebb, mint a bekövetkezett kár”. A térinformatikára is kiterjedő kutatásai során megállapította, hogy modellezés segítségével megoldható az emberéletet és gazdaságot egyaránt fenyegető probléma, mely hazánkban is végzett már hatalmas pusztítást.

Az elsősorban ugrópókok elterjedésével, viselkedésével, rokonsági kapcsolataival foglalkozó dr. Szűts Tamás Erasmus ösztöndíjának köszönhetően külföldön folytathatta biológiai kutatásait. Többek között az Afrika Múzeumban, a koppenhágai Természettudományi Múzeumban, és a Kaliforniai Tudományegyetemen jutott az arachnológia szempontjából meghatározó ismeretekhez. Kutatásaiért Akadémiai Ifjúsági Díjjal jutalmazták, majd PhD munkáját is e témakörben írta, emellett folyamatosan publikál. Az ugrópók a leggazdagabb pókcsalád, tagjai pedig a legjobb látással rendelkező ízeltlábúak. Kiderült, hogy az egyik vizsgált pókfaj mérge a gyermekkori leukémia gyógyszere lehet, így a pókkutatás az orvostudomány számára is hasznos eredményekkel szolgál. Hazánk is tartogat meglepetéseket az arachnológusok számára, hiszen 2007-ben Agárd környékén írtak le a tudományra új fajt, a farkaspókot.

Ekés András tájépítész mérnök, 2002-től a Városkutatás Kft. munkatársa, Franciaországban töltötte Erasmus félévét, mely megtanította arra, hogy innovatívabb szempontból nézze a város- és közlekedésfejlesztést. Bordeaux, az egyik legelhanyagoltabb francia város, néhány év alatt renoválódott a közlekedéssel, villamos-fejlesztéssel, sétálóutcák kialakításával, és kerékpárkölcsönző rendszerek telepítésével – a villamosreneszánsz folyamatának köszönhetően. Ez bemutatta, hogy egy város úgy tud megújulni, ha a közlekedés- és városfejlesztés összekapcsolásával próbál meg értéket létrehozni. A fenntartható városi mobilitás tervezés (SUMP) szemlélet szerint más, jól működő és nem feltétlenül drágább megoldás is van a közlekedésre. Az elmélet minden érintettet bevon a tervezési folyamatba, és olyan biztonságos, illetve kiegyensúlyozott körülményeket alakít ki, ahol az ember nyugodt és jól érzi magát.

Az Erasmus Szabadegyetem elérkezett utolsó előadásához, melyre a szervezők ezúttal is sok szeretettel, és hasonlóan érdekes témákkal várnak minden érdeklődőt november 20-án a Kossuth Klubba.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]