Ha többre vágysz

A szakkollégiumi felvételit nem lehet lekésni. Nem azért, mert nincs határidő, hanem mert rengeteg lehetőség van, és az év különböző időpontjaiban hirdetik a jelentkezést.

Ha többre vágysz, mint az egyetemi képzés, ha van még szabad időd és kapacitásod, akkor érdemes szakkollégiumba jelentkezned. Alább egy kis áttekintést olvashatsz arról, hogy hova miért érdemes és mikor kell pályázni.

Kezdjük a jól ismert Eötvös Collegiummal! Évek óta egy kiemelkedő eredményű társaságot kívánnak létrehozni. A felvételi általában augusztusban van, ami azt jelenti, hogy oda már csak jövő nyáron lehet jelentkezni. Csatolni kell egy önéletrajzot, egy motivációs levelet és az egyetemi felvételt bizonyító értékes okmány fénymásolatát.

Az Angelusz Róbert Társadalomtudományi Szakkollégium minden nyitott, társadalomtudományok iránt érdeklődő egyetemistát vár, hozzájuk háromlépcsős a bejutás, egy írásbeli, egy tábori és egy szóbeli részből áll. Gondolkodni még ráér a jelentkezésen, mivel a felvételit csak tavasszal hirdetik.

A Márton Áron Szakkollégium külhoni hallgatókat vár, akik a felvétel után félévente különböző kurzusokat vesznek fel, amik közül kiemelendő a szomszédos országok nyelvének oktatása. Az első évesek járhatnak általános magyar nyelvi vagy történeti felzárkóztató kurzusra, de a kínálatban szerepelnek kárpát-medencei és uniós ismeretek is.

A Bibó István Szakkollégium kreatív, új gondolatokat kimondani merő ELTE-s jogász és politológus hallgatókat szeretne a tagjai közt tudni. A felvételi két fordulós, ahol egy szakmai beszélgetésre és egy írásbeli feladatra kerül sor.

A sváb-hegyi Protestáns Felsőoktatási Szakkollégium az államilag finanszírozott, jó tanulmányi eredményű protestáns szellemiségű diákokat várja, akik délutánonként és esténként protestáns közismereti képzésben és nyelvoktatásban vehetnek részt. A határidő június eleje, de év közben érdemes érdeklődni üresedés reményében.

Április-május a Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium jelentkezési időszaka. Elsősorban gimnáziumi tanulmányait kitűnően végző, vallásos, vidéki diákok közül vesznek fel bentlakókat, de a kivételek között találunk gyakran pesti egyetemistát is.

A Bolyai Kollégiumba természettudományos vagy informatikai szakon elsőéves (alap-, és mesterképzésen) hallgatókat várnak, akik legalább 4,5-es kreditsúlyozott tanulmányi átlagot tudnak felmutatni. A felvételi kétnapos, amikor a hallgató elbeszélget a kollégium igazgatójával, a szaktanárokkal és a hallgatói önkormányzat szakos felelősével. A beküldési határidő augusztus.

A Széchenyi István Szakkollégium minden érdeklődő egyetemistát szívesen lát, akik szeretnének akár játékelméletről, projektfinanszírozásról vagy kulturális tőke vizsgálatáról tanulni. A tanulmányokat négy „sávba” sorolták, félév elején pedig nyitott órák segítenek a választásban. Ide a tavaszi szemeszter végén lehet pályázni.

Jelentkezz bátran, mert egy új közösségbe csöppensz, amit a közös érdeklődési kör köt össze, ráadásul egy szakkollégiumi év nagyon jól mutat a curriculumban!

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]