Aki (szenvedélyesen) kíváncsi… annak itt a helye!

Szeptember 28-án kerül sor a Kutatók Éjszakájára. Az országos rendezvénybe az ELTE is bekapcsolódik. A programok több különböző helyszínen, délután 4 és este 10 óra között zajlanak.

Az ELTE Állami és Jogtudományi Karán részesei lehetünk egy büntetőjogi pernek, a Perjátszókör jóvoltából megismerhetjük Bibó István életének egy részét, majd egy rendhagyó történelem órán vehetünk részt, amelyen a Bibó-életmű feldolgozási lehetőségeit ismerhetjük meg.

Az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar filmvetítésen, eszköz- és könyvbemutatón valamint interaktív játékokon keresztül vezet be minket az autizmussal élő emberek világába. Beszélgethetünk színészekkel, akik már formáltak meg autista karaktert, és megismerhetünk egy autistáknak kifejlesztett okostelefon-szoftvert.

Lerántják a leplet a Raszputyin-mítoszról és az első szovjet lehallgatóberendezés elődjét is működésbe hozzák az ELTE Bölcsészettudományi Karán. Megismerhetjük a Don-kanyar igaz történetét, a lányok pedig még macedón népviseletbe is bújhatnak!

Az ELTE Egyetemi Könyvtárban Pázmány Péter magánkönyvtára tárul majd a szemünk elé, és megtudhatjuk azt is, hogyan verték szét az egyetemi rendszert a II. világháború után. A fiatal kutatók publikálás-támogató eszközökkel (pl. bibliográfia-kezelőkkel és plágiumszűrőkkel) ismerkedhetnek meg

Gyógynövényekből készíthetünk teát és közben még időben is utazhatunk az ELTE Füvészkertben. Egy orchidea-szaporító laborban is alkalmunk lesz körbenézni, és ha szemfülesek vagyunk, Viktória virágzást is láthatunk.

Hogy mennyi esélyünk van egy játékban a robotokkal szemben, azt robotok építesén és porgramozásán túl az ELTE Informatikai Karán próbálhatjuk ki. Az infosok még azt is megmutatják nekünk, hogyan kezdjünk neki egyedi alkalmazások elkészítésének az okostelefonunkra.

Az Implicit Asszociációs Teszt segítségével fényt deríthetünk nem tudatos viselkedésünkre és hiedelmeinkre, valamint megismerhetjük egy hazánkban zajló öngyilkossámegelőző vizsgálat eszközeit az ELTE Pedagógia és Pszichológiai Karán.

Az ELTE Társadalomtudományi Kar is sok érdekességet kínál: egy társasjáték részeseként ízelítőt kaphatunk a mélyszegénységben élők mindennapjaiból, valamint zsidókkal, a cigányokkal és a transzefsztitákkal kapcsolatos előítéleteinket elemezhetjük specifikus filmeken keresztül.

Az ELTE TTK-ra már csak azért is érdemes elmenni, mert megtudhatjuk, hogy kijön-e a fűfolt a nadrágból! Emellett pH-tollat készíthetünk, amellyel otthon megállapíthatjuk majd tisztálkodási szereink bőrbarát voltát. Ha hozol egy kis csípős paprikát, megtudod azt is, hogy miért hízik a kacsa mája! 😉

Bővebb információ: http://www.kutatokejszakaja.hu/2012/

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]