Tetovált állatmentők

Hogy fér meg egymás mellett néhány kigyúrt, hatalmas, tetovált férfiember és pár védtelen, kiszolgáltatott, szőrös kisállat? A Tetovált Állatmentő Állatvédelmi Egyesületnél megtaláljuk a választ.

Tele vagyunk a legkülönfélébb sztereotípiákkal. Olyanokkal, mint hogy a férfiak, akik erőtől duzzadó izmokkal feszítenek, napjuk nagy részét minden bizonnyal az edzőteremben töltik és ha mindehhez esetleg még tetoválva is vannak… Nos hát ők a tipikus rosszfiúk. Aztán persze – mint olyan sokszor – itt is előfordul, hogy az általánosítás félrevezet. A kemény külső sok esetben egész mást takar, mint amit elsőre gondolnánk.

Mint a Tetovált Állatmentők esetében. Ők azok az erős és többségében tetovált férfiak, akik szívügyüknek tekintik az állatok sorsát. A net különböző bugyrait böngészve nap mint nap belefutunk olyan fényképekbe és videókba, amik megkínzott, elhanyagolt, éheztetett állatokkal sokkolnak. Ebből lett elege a többségében sportolókból álló állatvédő baráti társaságnak, akik Perédi Gergely vezetésével amerikai mintára létrehozták a Budapesti Állatmentők egyesületét. A Tetovált Állatmentők név csak úgy rájuk ragadt, talán nem kell magyarázni, hogy miért.

A civil szerveződés 2011 óta egyesületként bejegyezve működik, állandó tagok és önkéntesek segítségével menti a rászoruló állatokat. Állandó telephellyel nem rendelkeznek, de különböző állatmenhelyekkel és otthonokkal működnek együtt, illetve ideiglenes gazdikat is mindig keresnek, akik segítenek a sérült állatok sokszor hosszadalmas fizikai és lelki rehabilitációjában, és átmenetileg otthont biztosítanak nekik. A felépült kis kedvenceket örökbefogadási szerződés aláírása után vihetik haza az új gazdik.

Magyarországon – bár van remény az állatvédelmi szigorításra – nem működik állatrendőrség, csupán néhány állatvédő szervezet, akik az anyagi és emberi források szűkössége miatt képtelenek minden bántalmazott és nem megfelelő körülmények között tartott házi kedvencet megmenteni. A Tetovált Állatmentők elsősorban Budapesten és Pest megyében védik az állatok jogait, de szükség esetén az ország bármely pontjára hajlandóak elmenni. Emellett több megyében szerveződnek csapataik az elkötelezett állatvédelem jegyében. A tagok mindannyian – méreteiktől és tetoválásaiktól eltekintve – hétköznapi emberek hétköznapi munkahellyel, az állatmentésből nem származik bevételük, sőt. Sok esetben önerőből mentenek, ha az adományok már nem fedezik a költségeiket.

Az egyesület céljai:

Sérült, megkínzott, bántalmazott, életveszélyben lévő állatok azonnali mentése, állatorvoshoz szállítása, átmeneti elhelyezése (az együttműködő szervezetek és ideiglenesen befogadó magánemberek által).

Nem megfelelő tartási körülmények felmérése a helyszínre történő kiszállással, a tulajdonosok felvilágosítása a helyes tartási módról. Adott esetben a tartási mód változtatására való felszólítás, ezek utólagos ellenőrzése, a pozitív irányba való változtatás elmaradása esetén az állat elkobzásának kezdeményezése a helyi hatóság bevonásával.

Leendő és jelenlegi állattartók tájékoztatása a törvényi háttérről és az emberileg elfogadható bánásmódról, a FELELŐS ÁLLATTARTÁS elterjesztése.

Együttműködés meglévő szervezetekkel, azokat segítve adományok gyűjtése, munkaerővel (menhelylátogatás, kétkezi munka)

A Tetovált Állatmentők nem titkolják, hogy sokszor már a külsejük elég ahhoz, hogy jobb belátásra bírja az állatkínzót. Igyekeznek minden helyzetből kihozni a legjobbat, cél, hogy a házi kedvenceket minden esetben megmentsék, ha esik, ha fúj. Mert akár egy napon is múlhat egy állat élete. Ahogy a vezetőjük, Perédi Gergely karján olvasható: „Egy állat nem üt vissza, csak tűr hűséggel, csendesen… Mi megtalálunk és megtanítjuk, hogy bánj velük rendesen!” Úgy legyen.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]