Biblia és energetika egy helyen

Szakkollégiumi sorozatunk következő állomása a VIII. kerületi Szent Ignác Jezsuita Kollégium, ahol a legfőbb cél, hogy társadalmilag érzékeny, szakmailag igényes értelmiséget neveljenek ki.

A szakkollégium küldetése, hogy olyan fiatal, keresztény értelmiségieket neveljenek, akik a lehető legmagasabb szintre törekednek szakmájukban, másfelől hitelesen képviselik hitüket.
2011. december 21 óta az ELTE és a Szent Ignác Jezsuita Kollégium között együttműködési megállapodás van érvényben, melynek keretében a szakkollégium felajánlotta, hogy a felvételi követelményeknek megfelelő hallgatói számára elhelyezést biztosít.
A felvételi egy írásbeli és egy szóbeli részből áll, a követelményekről itt olvashattok bővebben.
Szakmai programjuk három fő pilléren nyugszik: a kurzusrendszeren, a magas szintű nyelvoktatáson, és a szimpóziumok, teaházak, szakkonferenciák rendszerén. A kollégiumi tagság ideje alatt a kötelezően elvégzendő kurzusok a közgazdaságtan, teológia, jog, retorika és a filozófia. A választható kurzusok kínálata folyamatosan változik. Ezeken kívül lehetőség van társastánc, kórus és sport kurzusok elvégzésére is.
Szemeszterenként kerülnek megrendezésre a két napos konferenciák, azaz szimpóziumok, melyek során a kollégisták fontos társadalmi, kulturális kérdésekre igyekeznek tudományos igénnyel választ keresni. A szimpóziumok témája időről-időre változik, a korábbi témák között szerepelt az „Energetika”, „Rakjuk össze a Bibliát!”, „A bor határokon átívelő kulturális dimenziója”, „A cigányság útkeresése a mai Magyarországon”, valamint „1956” is. Ezekből is kitűnik, hogy a Szakkollégium interdiszciplináris jellegű. A kollégisták mindenféle tudományterületről jelen vannak, a szakirányukról hozott tudásukat szeretnék kibővíteni, valamint az összefüggéseket átlátni.
Minden félévben ötször tartanak teaházakat, melyek során meghívott vendégek mondják el gondolataikat. Korábbi előadók voltak többek között Martonyi János (Magyarország Külügyminisztere), Klinghammer István (az ELTE volt rektora) és Prof. dr. Bagdy Emőke pszichológus is.

Tavaly szeptemberében a kollégium Kispestről a Horánszky utca 18-ba költözött. Az ÁJK és a BTK pár sarokra található innen, valamint a 6-os villamossal a Lágymányosi Campus is gyorsan elérhető.  A férőhelyek száma körülbelül 70 fő. Közülük 60-an bentlakók, néhányan pedig külsős tagok, akik ugyanúgy részt vesznek a kollégiumban tartott kurzusokon. A 15000 kötetes könyvtár leginkább jogi, szociológiai, történelmi, filozófiai és vallástudományi témákban gazdag. A könyvtárat a szakkollégium tagjain kívül az ELTE hallgatói is használhatják.

Akinek tehát egyszerre fontos a keresztény értékrend és a magas szintű szakmai munka, annak kiváló választás lehet a Szent Ignác Jezsuita Kollégium.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]