Tanszékek és titkárságok a környezetért

A tavaszi félévben kezdődik az ELTE Természet- és Bölcsészettudományi Karán a Zöld Tanszék és Titkárság Program.

Milyen céllal indult a Zöld Tanszék és Titkárság Program?

Az ELTE-n a 2011/12-es tanévben, az Új Széchenyi Terv támogatásával folyik egy fenntarthatósági szemléletformáló kampány, amelynél fontosnak tartottuk az elsődleges célközönség, vagyis a hallgatók mellett minél több egyetemi polgárt megszólítani. A vizsgaidőszakban és a tavaszi félév kezdetén ezért megpróbáljuk az egyéb ELTE-alkalmazottakat – az oktatókat és a tanszéki munkatársakat, illetve a titkárságokat is elérni.

Hányan töltötték ki eddig a honlapon online kitölthető kérdőíveket?

Még csak pár hete  tettük publikussá a kérdőíveket, ezért még nem néztük a kitöltők számát. Eddig tíz tanszék és több mint huszonhét titkárság jelentkezett, ezek környezettudatosságának auditálása már komoly munkát fog jelenteni… A titkárságok számára hirdetett irodazöldítés képzésen tizenkét fő vett részt.  

A kérdőívekben megjelölt témakörök közül melyiket tartja a legnagyobb kihívásnak?

A papírhasználat csökkentése nehéz feladat. A kedvezőtlen gazdasági helyzet miatt sok helyen már most is külön gyűjtik az egyoldalas papírokat, és újra használják, de igazán jó az lenne, ha a kétoldalas nyomtatás, illetve az újrapapír használata jóval nagyobb teret nyerne. Energiatakarékosságunk is növelendő – célunk, hogy például minél többen áramtalanítsák számítástechnikai eszközeiket, ha már nem használják.

Tapasztalja a mindennapokban környezetében a kezdeményezés hatásait?

Igen, egyértelműen. Például plakátjainkat sokan pozitívan fogadják. Sőt, az egyetemen kívülről is kaptam jó visszajelzést:  a Néprajzi Múzeum egyik munkatársa vitt saját intézetébe egyik kampányplakátunkból. A dékáni titkárságon is mondta egy kolléganő, hogy amióta  ajtajukon kinn van a plakát az energiacsökkentésről, záráskor mindig visszamegy, ha még nem csavarta volna le a fűtést.

Ön szerint hogyan lehet szemléletváltásra nevelni, buzdítani a titkárságok munkatársait és a tanszékek oktatóit?

A Programban több módon is megpróbáljuk. A titkárságoknak zöld iroda képzést hirdettünk. A képzés végén a Követ Egyesület, az Ökoszolgálat és a Magyar Környezeti Egyesület által összeállított egy-egy zöld ismeretterjesztő kiadványt adtunk a résztvevőknek. Hamarosan elkészül az Ökoszeminárium zöld iroda, zöld tanszék kiadványa is, amit minden jelentkezett tanszék és titkárság alkalmazottjához eljuttatunk (a kiadvány alapján képernyővédőt is készítünk, és letölthetővé tesszük az okoszeminarium.hu honlapon). A jelentkezett tanszékek, titkárságok kollégáitól várjuk a saját példamutató jó zöld gyakorlataikat: küldjék el e-mailen, mi pedig publikáljuk őket a honlapon. Tulajdonképpen a kérdőíveik kérdései is szemléletváltásra sugallnak. A kérdéseket ezzel a céllal fogalmaztuk meg, a témakörök ezért lettek így kialakítva. Reméljük, hogy akik megnézik a kérdőíveket, a kérdések révén picit elgondolkodnak, és változtatnak, ha szükséges, életmódjukon.

 

Szendi Tünde
ELTE Online

Fotó: Devescovi Balázs

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]