Azért sportoljon az ember, mert jókedvre derít! – interjú az ELTE-BEAC Aerobik Szakosztályának szakmai vezetőjével

Tavaly ősztől az ELTE-BEAC aerobik szakosztályának szakmai vezetője, emellett vezetőedző és a cheerleading csapat oszlopos tagja: versenyzik, edzéseket tart, irányítja az operatív munkát, többek között tizenkét edző koordinálásáért is ő felel. Ezer szállal kötődik az ELTE-hez és a BEAC-hoz, hiszen nálunk diplomázott és itt találta meg élete párját is. Márton-Szűcs Zsófival interjúztunk.

Szia, Zsófi! Tudom, hogy a BEAC-on nagyon népszerű arc vagy, de szeretnénk, ha szélesebb körben is ismertté válna a neved, hiszen nem semmi feladatot csinálsz… Egy pár szóval, kérlek, mutasd be magad, mit kell rólad tudni?

Az ELTE-n végeztem… illetve kezdem ott, hogy német – angol szakon indítottam az egyetemi pályafutásomat, de végül germanisztika sportszervező szakon diplomáztam nemrégiben. A sportszervezést azért vettem fel, mert mindig is érdekelt a sport, kicsi gyerekkorom óra sportoltam. 2015 óta pedig a BEAC tagja vagyok sportolóként és edzőként. 

Mi az, amit kiemelnél az egyetemi éveidből?

Voltam fél évet Erasmuson, Jénában tanultam ugyanúgy sportszervezést és németet, tehát mindkét szakot vittem magammal. Kinn is sportoltam: aerobikoztam, zumbáztam, nagyon sok lehetőség volt sportolásra és utazásra, úgyhogy ezeket ki is használtuk. A férjemmel voltam kint, salsázni is jártunk közösen minden héten. Az Erasmus nagyon jó élmény volt, élveztem Budapest után egy kisvárosban élni. 

Hogyan jött képbe a BEAC?

A BEAC-cal már 2015-ben, gólyaként megismerkedtem, volt egy gólyatábori bemutató a cheerleader csapat előadásában, ami rögtön nagyon megtetszett, úgyhogy igazából rajtuk keresztül ismerkedtem meg a BEAC-cal. A gólyatábor után elkezdtem edzésre járni, 2016-ban bekerültem az Aerobik Szakosztályra mint edző, 2017-től pedig már cheerleadingedzéseket is tartok. 

Mi fogott meg a cheerleadingben? Viszonylag új sportágnak számít, vagy legalábbis kevéssé ismert széles körben, mi volt az a faktor, ami bevonzott téged? 

Hatéves korom óta versenyszerűen fitnesseztem, egészen tizenhárom éven át, úgyhogy volt sporttapasztalatom. A cheerleadingben is vannak a fitnesshez hasonló elemek, például emelések, akrobatika, úgyhogy rögtön éreztem, hogy ezt szívesen csinálnám. 2016 nyarán már Európa bajnokságon is indultunk, ahol 2. helyezést ért el a csapat. 

Nem semmi, ezt nevezik gyors sikernek! Említetted, hogy edzősködsz is a BEAC-on, milyen órákat tartasz? 

Igen, 2016-tól dolgozom edzőként és óratartóként is, az aerobikon és cheerleadingen túl tartok gerinctornát, illetve az általános egyetemi tesi keretein belül is vezetek órákat. 

Szóval kezdőként is neki lehet vágni a cheerleadingnek?

Igen, indítunk kezdő csapatot is, általános testnevelés óra keretében is fel lehet venni a cheert, ahol bárki kipróbálhatja magát. Ha valaki viszont szereti a színpadot, a pörgést, annak van lehetősége a versenycsapatban is kipróbálnia magát. Illetve szoktunk járni focimeccsek szüneteiben fellépni vagy futóversenyekre, szóval van lehetőség éles helyzetben is megmutatni magadat. 

Térjünk rá az aerobikra! Jó pár éve edzősködsz, októbertől pedig átvetted a szakosztály szakmai vezetését, ami gondolom nem kis melót jelent. Tudsz mesélni kicsit, hogy mibe csöppentél bele, mit jelent neked a gyakorlatban a vezetői szerep? 

Nagyon örültem az új szerepnek! Pulay Szilvi szakosztályvezető kérdezte meg, hogy lenne-e kedvem vállalni a szakmai vezetést, mivel ő szülési szabadságra ment. A munkában segít a sportszervező végzettségem, sok feladatot kell összefogni, gondolok itt olyanokra akár, hogy meg kell oldani a helyettesítéseket vagy azt is, ha éppen nincs elég polifoam… Ebbe a diplomán túl azért inkább a gyakorlat segített beletanulni. Ami a nehézséget jelenti, hogy folyamatosan – este is, hétvégén is elérhetőnek kell lennem. De próbálok minden felmerülő problémát kezelni és megoldani.

Milyen képességeidet tudod kamatoztatni, mik a te vezetői skilljeid?

Nagyon rugalmas vagyok, kiállok a csapatomért, ha kell, szóval érvényesítem az érdekeinket, illetve csapatjátékos vagyok: egyéni sportról váltottam csapatra, tetszik, hogy egymásra kell figyelni, nem csak magamra, segíthetek másoknak és ők is nekem, nem csak én vagyok…igazából jó egy csapathoz tartozni!

Milyen terved vannak az Aerobik Szakosztály vezetőjeként? Van olyan terület, ahol már sikerült célt érni?

Az volt a célom elsőként, hogy ne csak szemeszter elején lehessen bérletet venni, mert vannak olyanok, akik félév elején még nem határozzák el magukat, hogy lemennek valamelyik órára edzeni… vagy nem gyűjtöttek hozzá elég bátorságot. Úgy csináltuk már ősszel is, hogy hirdettünk egy szemeszterbérletet, aztán egy 3 hónaposat is, hogy később is csatlakozhasson az edzéseinkhez, aki szeretne. És ugyanígy csináltuk most tavasszal is, ennek a bérletnek a Beach Body bérlet nevet adtuk és azt látjuk, hogy nagy sikere van, sokan csatlakoztak március-április körül. Valamint nyáron is lesznek edzéseink júniustól augusztusig.

Ezek szerint akkor főleg az egyetemisták elérésében gondolkodtok…

Sok középiskolában tartunk edzést, szeretnénk őket is bevonzani a BEAC-ra, diákokat és tanárokat is. Jövő félévtől szeretném elérni, hogy a sulikból érkezők is ELTE-áron tudjanak bérletet venni és jöjjenek edzeni, mert az aerobik mindenkinek jó! Sőt, akár magához az ELTE-hez és az egyetemi élethez is kedvet kaphatnak, akik hozzánk jönnek sportolni a BEAC-ra. 

Szóval akkor népszerűsíteni szeretnéd szélesebb körben nem csak a BEAC-ot, hanem magát a sportágat is. 

Igen, így van, és jó lenne majd terjeszkedni Budapesten is, hogy ne csak diákok, hanem felnőttek is jöjjenek hozzánk sportolni. Van egyébként az újbudai lakosoknak kedvezményes bérletvásárlási lehetőség, esetleg ezt is ki lehet majd szélesíteni…

Szuperül hangzik! Kicsit más téma, úgy hallottam, hogy a férjedet is BEAC-os berkeken belül ismerted meg…

Igen, elmesélem szívesen! (nevet) Cheerleadingről ismertem meg őt, együtt jártunk edzésre, ugyanabba a csapatba kerültünk be ráadasául! 2016-ban már egy pár voltunk…és a mai napig együtt versenyzünk. Nemrég volt az esküvőnk, ami egy nagy BEAC-os találkozó volt, ott volt az egész csapat. Most pedig az utolsó versenyünkre készülünk, nyáron lesz Németországban. Ezután a cheerleading csapatban már „csak” edzőként leszek jelen, a versenyeknél átadom a stafétát a fiatalabbaknak. 

Nagyon jó sztori, romantika a BEAC-on, már csak ezért is megéri leugrani edzésre! Esetleg van mottód, amit megosztanál az olvasókkal?

Mozogjunk együtt, mosolyogva! Szeretem, ha az edzéseimen a többiek is mosolyognak, azért sportoljon az ember, mert jókedvre derít! 

Bármi, amit még mondani szeretnél? 

Lassan hetedik éve vagyok itt, büszke vagyok, hogy BEAC-os lehetek! Úgy is szoktam hívni a BEAC-os csarnokot, hogy második otthonom…

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]