Ahol csupán a képzelet szab határt – aerial edzés a BEAC-on

Ha a BEAC sportrepertoárjáról van szó, egy dolgot bizton állíthatunk: a választékra bizony nem lehet panasz. A Sport7 keretein belül a hagyományosabb sportokon kívül különlegesebb órákat is kipróbálhattak az érdeklődők, így az aerial jógát is.

Az aerial jóga mint sportág néhány évvel ezelőtt hódította meg az internet népét, elsősorban nők figyelmét vonva magára. Az akkor még újdonságnak számító sporttevékenység több ok miatt is csábítónak hatott a populáció hölgytagjai részére, köszönhetően a színes hammockoknak és selymeknek, valamint nem utolsósorban az elkészíthető, mutatós fotóknak. Az említett hammock pedig nem más, mint az aerial jóga fő eleme, egy függőágyszerű, nagy teherbírású, mégis rugalmas sporteszköz, ami a plafonra két ponton való rögzítés után máris használatra kész. Ez a sport azonban a fotogén megjelenésen kívül számos más előnnyel is kecsegtet, mint a koncentrációs képességek fejlesztése, az önbizalom és az állóképesség növelése, valamint a stressz csökkentése.

Az izgalmat, illetve a komfortzónából való kilépést kereső sportolni vágyóknak igazi Kánaán lehetett a februári BEAC Sport7, hiszen a hammockon kívül a silk-, illetve a karikaedzésekre is jelentkezhettek. Az újdonságok iránti fogékonyság számok tekintetében is tapasztalható volt, a pénteki hammockóra például teltházzal üzemelt. A hammockcsoportok egyébként vegyes felosztásban működnek, így az oktatók, Adria és Bözsi a kezdőket is ugyanakkora szeretettel várják, mint a haladókat, legyen szó bármelyik nemről és korosztályról. A lányok mindenben segítségükre voltak az egybegyűlteknek, akik közt túlnyomó többségben lelkes újoncokat találtunk, a tinédzserektől egészen az édesanyákig.

A délutánt egy rövid bemutatkozás után bemelegítéssel nyitotta Adria, külön figyelmet szentelve minden izomnak, amelyek az edzés során erős igénybevételnek lehetnek kitéve. A sportágspecifikus bemelegítés elengedhetetlen része az aerial jógának, enélkül könnyen fennáll a veszélye húzódásoknak, így az izmaink érdekében érdemes erre a részre különös figyelmet fordítani.

Ezt követően elkezdődhetett az edzés fénypontja, a hammockkal történő móka, a terem pedig megtelt biztató szavakkal, nevetéssel és izgatott sustorgással. Először egy alap, egyszerűen végrehajtható ülőpózt tanított Bözsi, ami rögtön meg is hozta az első sikerélményt. Elmondásra rendkívül egyszerűnek tűnhetnek a feladatok, egyik kéz ide, a lábak amoda, azonban a végrehajtáshoz keményen meg kellett dolgoztatni a karizmainkat. Bármennyire is inkább a nőies tengelyen helyezkedik el ez a sport, bizony szükség van a bicepsz-tricepsz párosra saját magunk megtartásának érdekében. Úgy is mondhatnám, hogy az edzés végére garantáltan ki fogunk tudni nyitni egy befőttesüveget.

Aki azt hitte, az első órán csak belépő feladatokat fogunk végezni, az kellemesen csalódhatott, hiszen a lányok körülbelül hat különböző gyakorlatot tanítottak. Úgynevezett aerialbingót játszottunk, a falra kifüggesztett plakát szerint haladtunk végig egyenként a képeken látható gyakorlatokon. Ezek között akadt egészen extrém, párosan is végezhető, valamint a hőn áhított „rendkívül fotogén” típusból is. Az óra végére a maradék félelemérzetet is sikerült legyőznie mindenkinek, ami főleg a fejjel lefelé lógó feladatoknál ütötte fel a fejét. Magabiztosságot és önbizalmat meríthettünk a sikeres gyakorlatokból, aminek köszönhetően sokkal bátrabban álltunk neki a következő lépcsőfok megugrásának. A sok lógás és tekeredés bölcs gondolatok csíráit ültette el bennem, miszerint az aerial jóga típusfeladataihoz való nekilátással az életben felmerülő, megoldandó feladatainkhoz, céljainkhoz való hozzáállásunk is fejlődhet. Hiszen egy-egy póz végső állapota első ránézésre bonyolultnak, megoldhatatlannak tűnhet, amit azért látunk így, mert nem ismerjük a hozzá vezető lépéseket. Azonban ha megismerjük szép lassan a hozzá vezető lépcsőfokokat, már nem is lesz olyan elérhetetlen a végrehajtása.

Ezen a délutánon egy szuper csapattal karöltve vehettünk részt ezen a rendkívül különleges edzésen, amely a testen kívül a lelket is ápolja. A testre izmokat aggaszt, a lelket pedig kellően megnyugtatja, így mindenki relaxált állapotban vághatott neki az elkövetkező napok teendőinek.

Aki kedvet kapott ehhez a szuper sporthoz, ne felejtse el kiváltani a bérletét a tavaszi szezonra!

Fotók: Kiss Boglárka, ELTE Online

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]