Csúcsrangadó a férfi vízilabda OB1-ben

Hétfő este 20:30-tól Ferencváros–Szolnok bajnoki rangadót rendeztek a budapesti Komjádi Uszodában. A mérkőzést eredetileg december 8-án játszották volna a felek, ám olyannyira sűrűre sikeredett az év végi meccsnaptár, hogy a rangadó az új évre tolódott. A találkozó előtt a Ferencváros 14, a Szolnok pedig 16 lejátszott mérkőzéssel állt, a tabellát azonban a kettővel kevesebb meccset játszó Fradi vezette. Mindkét együttes veretlenül várta az összecsapást, így az este fő kérdése a sok elmaradt meccs miatt nem az volt, hogy esetleg történik-e helycsere a tabella élén, hanem az, hogy melyik csapat lesz képes megőrizni bajnoki veretlenségét. Tudósítás a Komjádiból.

A rangadót megelőző bajnokin a Dózsa Kaposváron, a Fradi pedig az Eger ellen gyűjtötte be a három pontot, azaz mindkét fél biztató előjelekkel készülhetett a találkozóra. Hiába ment le az év végi hajtás, a sűrű naptár januárra is jellemző maradt a legtöbb csapat számára. A BL-ben is érdekelt zöld-fehérek ráadásul kétnaponta játszanak mérkőzést. A szakmai stáboknak így kiemelt feladata ebben az erőt próbáló időszakban a játékosok megfelelő mértékű forgatása és pihentetése, valamint a jó formaidőzítés.

Az Eger elleni győzelem után a Ferencváros vezetőedzője, Varga Zsolt arról beszélt, hogy az igazán fontos kérdés ezekben a szélsőséges időkben az, hogy a játékosok hogyan képesek alkalmazkodni és koncentrálni mérkőzésről mérkőzésre. Varga egyrészt utalt a koronavírusos megbetegedések okozta kihagyásokra, valamint a nagy terhelés következtében megnövekedett sérüléshullámra. A Ferencváros keretében a Szolnok ellen a hiányzókat saját nevelésű fiatalok helyettesítették a padon, de visszatért a csapatkapitány, Varga Dénes, ami bizakodásra adhatott okot a fővárosi együttesnél. A Szolnoknál a veretlenség megőrzése lehetett a fő cél, Konarik Ákos, a Dózsa tehetsége azonban a meccs előtti felvezetésben kiemelte, hogy abszolút háromesélyes meccsre készülnek, amit természetesen szeretnének megnyerni. 

A rangadó hangulatáról a szép számban (és maszkban) megjelent Fradi-tábor gondoskodott: változatos ritmusokkal, hangosan buzdították övéiket. A kezdő sípszó előtt megemlékeztek az aznap elhunyt Csollány Szilveszter olimpiai bajnokunkról is, a ritmusos „Csollány Szilveszter!” skandálást nagy taps fogadta az uszodában. 

A meccs Fradi-góllal indult, méghozzá az új igazolás Daniil Merkulovéval, amire a szolnoki csapatkapitány, Angyal Dániel tudott válaszolni. Az első negyedben még két további Fradi-gól született: beköszönt Varga Dénes, Merkulov pedig duplázni tudott. A legszebb jelenet mégis Vogel Soma nevéhez fűződik, aki a német focikapust, Manuel Neuert megidézve robbant ki a kapujából és lopta le a szolnoki centerezést. Egészen parádés megmozdulás volt a fiatal hálóőrtől.

A második negyed is a hazaiaké lett 3–1 arányban, összességében ekkor már 6–2-re húzott el az FTC. A Dózsa sok hibával játszott, főleg támadásban tűntek ötlettelennek, nem igazán találtak rést Vogel mellett, aki lehúzta a rolót, csupán Angyal tudta bevenni a kapuját. A Ferencváros pedig feszes védekezéssel és jó ritmusú, hatékony támadójátékkal zárta az első félidőt. 

A folytatásra egy merőben más Szolnok jött ki, sorozatban lőttek három szép gólt, és 6–5-re zárkóztak, miközben hátul lenullázták a ferencvárosi akciókat. Az ötödik szolnoki gól talán a mérkőzés legszebb találata volt: Angyal–Szeghalmi–Jansik volt a labda útja a „rossz kéz” oldalra, benn Kovács Gergő zseniálisan megzavart két ferencvárosi játékost és beúszott centerbe, az üresen maradt Angyal pedig Jansik Dávidtól kapta vissza a labdát viszonylag szabadon, majd okosan játszotta be a védőjétől elváló Kovácsnak, aki nem hibázott.

A meccs ezen szakaszában úgy tűnt, hogy akár parázs rangadó is kibontakozhat, Vogel azonban ismét kulcsszerepet vállalt a mérkőzés alakításában: kivédte Kovács ötméteresét, amivel egyenlíthetett volna a Szolnok. A meccsen már többször felzúgó „Vogel! Vogel!” skandálás szinte állandósult a Komjádiban. A meccs utáni interjújában a szolnoki mester, Zsivko Gocics is ezt a momentumot említette a meccs – számukra negatív kimenetelű – fordulópontjaként. 

A Fradit hátulról Vogel Soma, a medence partjáról pedig lelkes szurkolótábora ébresztette fel a 0–3-as apátiából, ami olyan jól sikerült, hogy Varga, Jansik Szilárd és Ubovics góljaival már háromgólos előnyt alakított ki a hazai együttes. A meccs végleg elúszni látszott a Szolnok számára, a vendégek edzője széles mozdulatokkal és tapssal próbálta belehergelni övéit a meccsbe, ám visszajönni már nem tudtak. A mérkőzés hátralévő részében a Fradi okosan és taktikusan, már a szerdai Dinamo Tbiliszi elleni BL-visszavágóra is gondolva és a fontosabb játékosait pihentetve játszott. A Szolnok ugyan lőtt még két gólt, de nem igazán tudott nyomást gyakorolni a hazaiakra. A végeredményt a Dózsa legjobbja, a négy gólig jutó Angyal Dániel állította be: Ferencváros–Szolnok 10–7.

A meccs embere minden kétséget kizáróan a 65 százalékkal védő Vogel Soma. A még mindig csak 24 éves kapust már nem lehet fiatal tehetségnek nevezni, sokkal több annál: fiatal, tehetséges és klasszis. Vogel rangadón mutatott jó formája a szezon hátralévő részében nagyon fontos tényezője lehet a Ferencváros BL-álmainak. Érdemes megemlíteni a nemrégiben Montenegró ellen a felnőttválogatottban is bemutatkozó Fekete Gergőt, aki fényes pólós-jövő előtt áll: bár alapvetően a védekezésben számít rá Varga Zsolt edző, de támadóerényekkel is büszkélkedik. Harcolt ki kiállítást, aminek az emberelőnyéből gólt tudott szerezni a Fradi, a védekezésben pedig hasznos volt, a második negyed lefújása előtti blokkja hozzájárult, hogy négygólos különbséggel mehessen szünetre a hazai csapat. A sok hiányzó miatt keretbe kerülő ferencvárosi fiatalok (a legfiatalabb a 2005-ös [!] születésű Varga Vince volt) pedig – ahogy az FTC edzője is kiemelte – jól tehermentesítették az „öregeket” a vízben töltött idő alatt: meg lehet említeni Gál Sándor centerbe bejátszott gólpasszát, ami nagyon szép meglátás volt a fiatal pólóstól. 

Szolnoki oldalról ki kell emelni a csapatkapitány Angyal Dánielt, aki a maga négy góljával és gólpasszaival oroszlánrészt vállalt a második félidei felzárkózásban, ő volt az egyedüli Szolnok-játékos, aki igazán próbára tudta tenni Vogelt. Odatette magát a meccsen a szintén fiatal, csupán 22 éves szolnoki kapus, Bányai Márk is, a sok bekapott gól inkább a nem eléggé összeállt szolnoki védekezésen múlt és nem rajta, több szép védéssel mutatta, hogy érdemes vele számolni kapus poszton.

Összességében a Fradi megmutatta erejét a csúcsrangadóként beharangozott mérkőzésen, és a sok hiányzó ellenére végig vezetve, magabiztosan győzte le a bajnoki címvédő Szolnokot. A zöld-fehérek kevesebb meccset játszva vezetik a bajnokságot. A Szolnok első félidei játékáért kár: ha a második játékrész eleji formában kezdték volna a találkozót, biztosan meg tudták volna szorongatni a hazaiakat, így azonban csak a tisztes helytállás maradt számukra. A harmadik negyed remek játéka viszont mindenképp bizakodásra adhat okot Szolnokon az idény hátralévő részére.

Férfi vízilabda OB1, 12. forduló

FTC-TELEKOM–SZOLNOKI DÓZSA 10–7 (3–1, 3–1, 2–3, 2–2)

Gólszerzők: Merkulov 2, Varga Dénes 2, Ubovics 2, Vámos 2, Jansik Sz. 1, Damonte 1, illetve Angyal 4, Kovács Gergő 2, Jansik D. 1

A bajnokság állása: 1. FTC 43, 2. OSC 41, 3. Szolnoki Dózsa 40, 4. Vasas 39, 5. BVSC 34, 6. Bp. Honvéd 29.

Képek forrása: https://www.facebook.com/fradivizilabda, waterpolo.hu, Ferencvárosi Torna Club – FradiMédia (YouTube)

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]