Összejön az angol házidöntő a BL-ben?

Egy hét elteltével máris jönnek a Bajnokok Ligájában a visszavágók. A Real Madrid 1–1-es döntetlennel utazik Londonba, míg a PSG 2–1-es hátrányt próbál ledolgozni Manchesterben. Vajon összejön az angol házidöntő? Zidane negyedszer is BL-döntőbe vezeti a Realt? Elemzés a múlt heti meccsekről, és esélyek a visszavágók előtt.

Ahogyan már előzetesen írtuk, nem számítottunk túlságosan színvonalas összecsapásra a Real és a Chelsea első meccsén. A várakozásoknak a második félidő meg is felelt, de az első játékrész kifejezetten jó játékot hozott. Ennek elsősorban az volt az oka, hogy Zidane elmérte magát. A francia mester elővette a szezonban már párszor használt háromvédős rendszert. Nem tudni, miért gondolta, hogy ez most működni fog. A Real Madrid játékosai messze voltak egymástól, nem volt meg az összhang a letámadásban sem, a Chelsea pedig sokszor teljesen zavartalanul vezethette rá a labdát a három védőre. Jöjjön pár példa is ezek közül.

Zidane tehát alaposan elszúrta a taktikát, és csak a szerencsének köszönhette, hogy nem vezetett már több góllal a Chelsea. Tuchel pedig remekül használta ki a Real Madrid kevésbé megfontolt játékát. A madridi csapat megsegítésére pedig megérkezett Benzema, aki elképesztően nagy gólt rúgott. A francia csatár parádés idényt fut, megint ő volt a vezére a Realnak. Csak méltatni és elismerni lehet azt, amit ő csinál. Sokáig Ronaldo árnyékában volt kénytelen játszani, tulajdonképpen aládolgozott a portugál sztárnak, de amióta Ronaldo elhagyta a királyi gárdát, Benzema kilépett a fényre. Ez meg is látszik rajta. Az utolsó olyan szezonban, mikor Ronaldóval játszott együtt, tíz gólt szerzett a BL-ben és a bajnokságban. Tavaly huszonhat gólig jutott a két sorozatban, idén pedig huszonhét gólnál tart már. Sokoldalú, igazi világklasszis csatár.

A második félidő már tulajdonképpen úgy alakult, ahogyan várni lehetett. A Realnak nem volt kaput talált lövése, de a londoni együttes is mindössze kétszer találta el a kaput. Igazi helyzet nem is nagyon volt. Zidane jól váltott, és sokkal kiegyensúlyozottabb lett a Real. Tuchel pedig nem is akart kockáztatni, felesleges lett volna. Így végül a második meccsre maradt a döntés.

A Realnak kell majd jönnie, hiszen az idegenben szerzett gólnak köszönhetően a Chelsea-nél lesz az előny. Zidane biztos, hogy tanult az első meccs első félidejéből. Egyik együttes sem fog kitámadni, ebben biztosak lehetünk, mind a Real, mind a Chelsea kivárásra fog játszani. Feleslegesen egyik csapat sem fog kockáztatni. A rutin és a tapasztalat mindenképpen a Real mellett szól, hiszen a játékosok többsége már négy BL-t nyert. Valamennyivel mégis a Chelsea tűnik esélyesebbnek. Nem kis bravúr lenne Tucheltől, ha két különböző csapatot is BL-döntőbe tudna vinni egymás után kétszer is.

De ki lehet az ellenfél? Egyelőre minden jel arra mutat, hogy a Manchester City.

Kulcsfontosságú volt a meccs előtt, hogy a City vajon mennyire tudja majd levédekezni a PSG kontráit, mennyire tudja megfogni Mbappét és Neymart. Nos, a feladatnak ezt a részét a manchesteri együttes remekül végrehajtotta. Mbappé és Neymar együttesen hozott össze 0,11 xG-t. Sikerült teljesen levenni a két klasszist.

A mérkőzést inkább a PSG kezdte jobban. Egy nagyon jó szögletvariációt követően szerzett vezetést Marquinhos góljával a PSG. Gyönyörűen futott be és fejelt a védő. Szenzációs gól volt. Úgy tűnt, hogy a PSG jól kontroll alatt tartja a meccset, egy Foden-helyzetet leszámítva nem volt komolyabb lehetősége a Citynek.

A második félidőre váltott Guardiola, behozta Zinchenkót, aki még inkább tudta segíteni a támadásokat a bal oldalról. A City teljesen átvette az irányítást, folyamatosan járatták a labdát a vendégjátékosok, és türelmesen keresték a rést, hol lehetne helyzetet kialakítani. Tulajdonképpen fárasztották a PSG-t. Kevin de Bruyne azt mondta a meccset követően, hogy türelmesnek kell lenni, a megfelelő pillanatban kell támadni. Kiemelte, hogy tíz perc alatt nem lehet megnyerni a meccset, hanem erre ott van a 90-95 perc. A katalán mester szintén ezt mondta, amikor egy hónappal korábban legyőzték a Leicester Cityt. A türelmes labdajáratás pedig kifizetődött, hiszen Kevin de Bruyne találatával meglett az egyenlítés.

Ki hibázott ennél a gólnál, történt-e egyáltalán hiba?

A gól után még nagyobb lett a City fölénye, a PSG egyáltalán nem tudott már támadásokat sem vezetni. Bár helyzetet nem sikerült kialakítani, mégis megszerezte Mahrez a második gólt.

Nem sokkal később Gueye vesztette el teljesen a fejét és állíttatta ki magát. Alattomos és csúnya belépő volt ez a részéről.

A City végül úgy nyerte meg az első mérkőzést, hogy komoly helyzetet nem is alakított ki. De nem is volt rá szükség. A PSG a második félidőben semmit sem mutatott. Nulla kaput talált lövése volt a párizsi együttesnek, és kapura menő lövéssel is csak kétszer próbálkozott a hazai alakulat.

Rendkívül egyben van ez a Manchester City most. Türelmesek, higgadtak, nem estek kétségbe akkor sem, amikor a Dortmund vezetett, és most sem. Játszották a saját játékukat és bíztak magukban. Ez a csatár nélküli játék pedig nagyon bejött Guardiolának. Kiszámíthatatlan, hogy éppen ki lesz a center helyén.

Nagy meglepetés kellene hozzá, hogy ne a Manchester City jusson be a döntőbe. A PSG eddig jobbára második szándékból játszott, és ez eddig sikerült is. Várhatóan ismét a Manchester City fogja többet birtokolni majd a labdát, és próbál kezdeményezni, míg a PSG várja majd a kontrák lehetőségeit.

Képek forrása: M4 Sport, AFP

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]