Majdnem összejött a bravúr a Fradinak a Juventus ellen

A Ferencváros az idei BL-szezonban az eddigi legjobb teljesítményét nyújtotta kedd este Torinóban. A bravúrhoz nem hiányzott sok, Morata hosszabbításban szerzett fejese döntött, így végül a magyar együttes pont nélkül távozott Olaszországból. Miért volt reális esélye a magyar bajnoknak a pontszerzésre, illetve hol és mi ment félre a Juventus játékában? Elemzés a mérkőzésről.

Az idei év extrém módon megterheli a játékosokat, hiszen folyamatosan utaznak és három naponta tétmérkőzéseket játszanak. Ez meg is látszik a sérüléseken, a legtöbb klubcsapatnál rengeteg hiányzó van. Sokat számít ilyenkor a bőkeret, illetve a rotáció is kulcs lehet. A Juventusnál és a Fradinál is sok minőségi játékos van, így számos merítési lehetőség akad, ami átsegítheti őket a nehézségeken.

A két csapat előző meccsén a Juventus kényelmesen játszott a kettő gólos előny birtokában, nem is akartak volna már több gólt rúgni, azonban a Fradi védelme, élén Dibusz Dénessel, újabb gólokat adományozott az olasz együttesnek. Így az eredmény és a meccskép is nagyon sima lett, annak ellenére, hogy a Juventus nem játszott túlzottan jól.  

Az olasz bajnoknál komoly változások történtek a nyáron. Megérkezett a csapathoz Andrea Pirlo, aki még nem edzett felnőtteket, kevés tapasztalattal rendelkezett, ugyanakkor az elképzelései megvoltak arról, mit szeretne játszani. Egyelőre akadozik a játék, a Juventus rendesen szenved idén, a bajnokságban a negyedik helyen állnak 16 ponttal, és mindössze három meccsen nyertek (a Napoli ellen játék nélkül kapták meg a három pontot). A Juventus játéka idén is főképpen Ronaldóra épül, aki 90 percre lebontva átlagosan 6,16-szor lő kapura, és 1,3 xG-t hoz össze. Ezek hatalmas számok, mögötte messze lemaradva Morata következik, aki 2,44-szer lő kapura 90 perc alatt, illetve 0,50-es xG-t hoz 90 perces viszonylatban. Bár Pirlo eleinte próbálkozott a háromvédős rendszerrel, a sérülések miatt a szezonban mégis a klasszikusnak mondható 4–4–2-t alkalmazta a legtöbbször.

A Fradi a kettős terhelés ellenére valószínűleg idén is simán fogja nyerni a magyar bajnokságot. Ki lehet jelenteni, hogy jelenleg nincsen ellenfele a magyar mezőnyben a ferencvárosi klubnak, a Fehérvár már hét ponttal van a címvédő mögött a vesztett pontokat tekintve. A Fradi az NB 1-ben dominál, szinte minden mérkőzésen 60%-ban birtokolja a labdát, és jóval több helyzetet alakít ki, mint ellenfelei. Főképpen az az erőssége a hazai mezőnyben a Fradinak, hogy kevés gólt kap. A BL más mezőny, a magyar csapatnak teljesen mást kell játszania, mint amit megszokott itthon. Az idei Bajnokok Ligájában a Ferencváros sok gólt kapott, három találkozón összesen tizenegyet. Nyilvánvaló volt, hogy a védelmet meg kell erősítenie Rebrovnak.

Ezt az ukrán mester meg is tette, szokatlan módon öt védővel állt fel a magyar klub. Dvali, Frimpong és Blažič volt a három belső védő, a széleken pedig Lovrencsics és Heister kezdett. Elöl egyedüli ékként Tokmac tartózkodott. Ez az 5–4–1-es felállás remekül működött, jól zártak a vendégjátékosok, kevés területet engedtek a Juvénak.

Az 5-4-1-es felállás szépen kirajzolódik, most épp Uzoni van elöl, de a meccs nagy részében Tokmac volt az egy szem ék

Feltűnő volt, hogy a Juventus mennyire feltolja a védelmét, és mindössze két hátvédet hagy hátul. Ezt a Fradi próbálta is többször kihasználni, és sokszor a két belső védőre vezették a játékosok a támadást. A középpálya teljesen eltűnt, hatalmas területek adódtak a magyarok előtt.

Hatalmas területek nyíltak az FTC előtt, a Juventus védelme és középpályás sora között hatalmas távolságok voltak
Az első félidőben több veszélyes kontrát tudott vezetni a ferencvárosi csapat, itt három a három ellen mentek, végül Zubkov lövése elakadt a blokkban

Az olasz csapat ezt a fajta támadó, nyílt játékát sikerült kihasználnia az FTC-nek, egy megnyert fejpárbaj után Tokmac-hoz került a labda, aki remekül verte meg védőjét, a centerezése jól pattant, és az érkező Uzoni berúgta a helyzetet.

Tokmac kihasználta a sebességét, és a Fradi kontrája góllal végződött

A Juventus főképpen jobboldalt, Lovrencsics helyén próbálkozott, helyzeteket is onnan sikerült kialakítani.

Lovrencsics oldalán több veszélyes támadást vezetett a Juve
A Juventus legveszélyesebb támadása is a Fradi jobboldalán futott, sikerült kijátszani Lovrencsicset, a beadást követően Dybala lőtt, Dibusz védett

A gól Cristiano Ronaldo zsenialitásából született, egy távoli átlövésből, nem egy kidolgozott, kijátszott helyzetből, amilyenből egyébként sem volt sok a hazaiaknak.

Az első félidő alapján ki lehetett jelenti, hogy Rebrov ötvédős rendszere működött, és kontrákból sikerült többször is meglepni az olasz bajnokot. A helyzetkihasználása a Fradinak megint zseniális volt, csakúgy, mint a nyári selejtezőkön. A Juventus középpályáján pedig tényleg sokszor és gyorsan át lehetett rohanni.

A második félidő elejét megnyomta a Juventus, és próbálta teljesen beszorítani a Fradit. Immáron kevesebb terület nyílt a magyar bajnok előtt. A Juve megint sokszor próbálkozott Lovrencsics oldalán, akit sikerült is szinte mindig átjátszani.

A második félidőben is sokszor próbálkozott Pirlo együttese Lovrencsics oldalán

A Fradi a második félidő nagy részében szépen zárt vissza, jól kirajzolódott az 5–4–1-es felállás. A védekezés valamelyest már feljebb kezdődött, mint az első játékrészben. A hazaiak hosszú indításokat is alkalmaztak, az egyik komoly lehetőségük is ebből adódott. Az FTC védekezése elcsúszott, az indítás rossz volt, de Lovrencsics megint hibázott, középre fejelte a labdát, Bernardeschi pedig a kapufát találta el. A visszajátszások után látni lehetett, hogy a lövésbe beleért Dibusz, ennek köszönhetően nem ment be a labda. Nagyot fogott a magyar kapus.

Az 5-4-1-es felállás itt elcsúszott, Zubkov túlzottan fent tartózkodott, Lovrencsics és Blazic között nagy rés volt, Frimpong nagyon kilépett, messze volt Blazictól. Bár az indítás rosszul sikerült, mégis helyzet alakult ki Lovrencsics hibája után

A 60. percben hármat is cserélt Pirlo. Beállt Morata, Kulusevski és Chiesa. Morata beállása lendített a csapat játékán, a 70. percben remekül ugratta ki Ronaldót, de Dibusznak valahogy sikerült menteni. Végre egy szép akció volt ez az olasz együttestől.

Amikor már úgy tűnt, hogy a Juve nem fogja megnyerni a meccset, akkor jött megint Morata, és befejelte a győztes gólt. A Fradi, ahogyan a második félidő egészén, magasan védekezett, sikerült a Juvének a labdát berúgni a védők mögé, Cuadrado remekül adta be azt, Blažič messze le volt maradva a spanyol csatártól. Dibusz visszafelé mozgott, így nem tudta már hárítani a fejest.

Danilo indította Cuadradót, aki kihasználta sebességét, remekül adta be a labdát, amire Morata érkezett
Blazic fölött elszállt a labda, de a hátvéd messze is volt Moratától, aki nem hibázta el a fejest. Elkerülhető gól lett volna, ha jobban helyezkedik Blazic

A mérkőzést összességében megérdemelten nyerte meg a Juventus, de nem játszott jól Pirlo csapata. Hiába volt meddő fölényben a torinói együttes, komoly helyzeteket nem igazán tudott kialakítani, sokszor lassan és körülményesen folyt a játék a hazai oldalon. A Fradi a mérkőzés nagy részében jól, fegyelmezetten védekezett, az ötvédős rendszer remekül zárta le a területeket, egyedül Lovrencsics játéka volt csalódáskeltő, a Fradi kapitányát többször is könnyedén átjátszották. A második félidőben a Ferencváros feljebb tolta a védekezését, de nem sikerült ellentámadásokat vezetni, a labdát nehezen tudta megtartani a ferencvárosi klub.

A sűrű játékmenet folytatódik, a magyar bajnok hétvégén örökrangadót játszik az MTK-val, majd fogadja a már továbbjutó, vélhetően tartalékosan érkező, ezer sebből vérző Barcelonát. Az, hogy a Fradi folytathatja-e tavasszal is Európában, az majd Kijevben dől el az utolsó fordulóban. Erre a meccsre lehet építeni, a hiányosságokat ki kell javítani, a Fradi most sokkal több ideig játszott jól, nem csak időszakosan, ahogyan tette azt az eddigi mérkőzéseken.

Képek forrása: bbc.co.uk, M4 Sport

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]