Henderson, a világ legalulértékeltebb játékosa

Szerdán töltötte be 30. életévet a Liverpool csapatkapitánya, Jordan Henderson. A középpályás már lassan tíz éve a vörösöket erősíti, évek óta a Pool legjobb, legfontosabb játékosa, a tavalyi és az idei szezonban elképesztő, milyen játékot produkál, ennek ellenére sokan nem ismerek el nagyságát. Mostani cikkünkben bemutatjuk Jordan Henderson pályáját, és azt, miért is ő a világ legalulértékeltebb játékosa, holott a világ egyik legjobb középpályásáról van szó.

Jordan Henderson Sunderlandben született, és ott is mutatkozott be a felnőttek között. Kenny Dalglish 2011 nyarán meg is szerezte az akkor 21 éves játékost, aki az első szezonjában nem nyerte el a szurkolók tetszését. Kenny Dalglish a szélen játszatta őt, mondván, mert gyors, és tud futni, de mint kiderült, Henderson nem klasszikus szélső. Dalglish hamarosan távozott a csapattól, és megérkezett Brendan Rodgers, aki szeretett is volna túladni rajta. Rodgers meg akarta venni a Fulhamtől Clint Dempsey-t, és az üzletbe Hendersont is bevonta volna, a döntés azonban rajta állt. Így emlékszik vissza a történtekre Henderson:

„Visszamentem a szobámba, hogy letöröljek pár könnycseppet az arcomról. Nagyon fájt. Beszéltem az ügynökömmel, elmeséltem neki, mi történt, és hogy én nem akarok elmenni. Maradni akartam és harcolni! Bebizonyítani a menedzsernek, hogy rossz döntést hozott. Az ügynököm pedig egyetértett velem. Beszéltem édesapámmal is, és bár sokkolta a hír, de támogatott a döntésemben.”

Henderson tehát maradt a csapatban, de be kellett bizonyítani Rodgersnek, hogy számíthat a játékéra, és Henderson bizonyított is! A 2013/14-es menetelésben kulcsszerepe volt neki, igazi box to boxt játszott, a tizenhatostól a tizenhatosig futott. Tempója, munkabírása elképesztő volt, komoly szerepet játszott a letámadásokban, remekül egészítette ki és segítette Steven Gerrard játékát. A Liverpool elbukta végül a bajnoki címet szoros versenyfutásban a Manchester Cityvel, a középpályáról nagyon hiányzott Henderson, aki eltiltás miatt nem lehetett ott az utolsó fordulókban, többek között a Chelsea elleni vereségkor sem, amikor Gerrard döntő pillanatban elcsúszott. Steven Gerrard életrajzi könyvében megemlíti, hogyha Hendersont nem tiltják el, egészen biztos, hogy minden másképpen alakul, és jóval nagyobb esély lett volna megnyerni a bajnokságot. Ebben a szezonban derült ki, mennyire fontos eleme is liverpooliaknak.
36284dae839795bd1c7f2d76e2ab4596

Steven Gerrard távozása után keletkezett egy hatalmas űr, és ezt Jordan Hendersonnak kellett betölteni. Kérdéses volt, hogy fel tud-e nőni a legendás kapitányhoz, hogyan, mennyire tudja pótolni Gerrardot. A következő szezon nem alakult jól a vörösöknek, elvesztették Luis Suárezt, akit Mario Balotellivel sikerült pótolni. Henderson remek szezont futott, kirobbanthatatlan volt a csapatból, 37 bajnoki meccsen hat gólt szerzett, és élete egyik legjobb szezonját teljesítette, ami a szerzett gólokat illeti. Abszolút méltó utódnak tűnt Gerrard után a kapitányi posztra, igaz, egy Európa Liga-meccsen történt incidens megmutatta, hogy nem mindenki tisztelte őt. A Liverpool büntetőhöz jutott a Besiktas elleni meccsen, a Liverpool csapatkapitánya szerette volna elvégezni a megítélt tizenegyest, de Balotelli kivette Henderson kezéből a labdát, hogy ő rúghassa azt. Balotelli berúgta, nyert is a Pool, de nem volt felhőtlen a gólöröm.
Mario-Balotelli-2

A következő idényben a gyenge szereplés miatt kirúgták Brendan Rodgerst, és megérkezett Jürgen Klopp, aki a lehető legjobb hatást gyakorolta Hendersonra.
A 2015/16-os bajnokság nem alakult jól Henderson számára, folyamatos sérülések hátráltatták, kiderült, hogy a saroksérülése komoly, és nincs is rá gyógymód. Meg kellett tanulni vele együtt élnie, és meg is tanult, nem adta fel, küzdött tovább, mint mindig. Fájdalmairól így nyilatkozott: „Elviselhetetlen, égető, szúró fájdalmat éreztem a lábamban. Még az ágyban fekve is éreztem, bármit tettem, a fájdalom ugyanúgy ott volt. Most már sokkal jobban érzem magam, de a kérdés, hogy meddig, mindig ott motoszkál a fejemben.” Mindösszesen tizenhét meccsen lépett pályára. A következő év jobban indult, egy specialistánál kezeltette magát, úgy is tűnt, minden a régi, de ismételten visszatért a probléma egy decemberi meccsen a Manchester City ellen. Egy meccset kihagyott, visszatért, majd ismételten lesérült, és a szezonban nem is lépett többet már pályára.
A 2017/18-as szezonban tevékenyen hozzájárult, hogy a Liverpool bejutott a Bajnokok Ligája döntőjébe, ahol azonban a Real Madrid győzött 3:1-re. Hendersont ebben a szezonban már kevésbé hátráltatták a sérülések, 41 mérkőzésen lépett pályára.

Az igazi áttörés a tavalyi szezonban következett be mind a Liverpool, mind Henderson számára. A csapat és a játékos is együtt lépett feljebb egy újabb szintre. Jürgen Klopp a 4-3-3-as rendszerben 6-os, vagyis védekezőbb felfogásban játszatta Hendersont, aki tökéletesen helyt tudott állni, de Fabinho leigazolásával feljebb lépett egyet, a 8-as pozícióba. Ekkor derült ki, milyen kiváló játékos is, mennyire technikás, kreatív, sokoldalú futballista is. Henderson igazi csapatjátékos, aki bárhol képes klasszis szinten játszani. Jürgen Klopp többször is elismerő szavakkal méltatta őt. „Fantasztikus srác, megérdemel minden dicséretet, ennek ellenére alig kap valamennyit. Az én szemszögemből nézve briliáns játékos és fantasztikus személyiség. Ha könyvet kellene írnom róla, legalább ötszáz oldalas lenne.” Klopp poénosan bocsánatot is kért, amiért nem a megfelelő helyen játszatta. „Hendo egy briliáns játékos, boldog vagyok, hogy meg is tudja mutatni ezt a támadópozícióban, és egyértelmű, szeret is ott játszani. Az én hibám volt, hogy másfél évig 6-ost játszott, sajnálom ezt. Szükségünk volt arra, hogy ott játsszon, és ott mutasson kiváló teljesítményt.”
thumb_90338_default_news_size_5

A Liverpool tavaly remek évet zárt, megnyerte a Bajnokok Ligáját, és rekordszámú pontot is szereztek, de a 97 egység csak a második helyre volt elég a Manchester City mögött. Igazán megható pillanat volt, amikor Jordan Henderson zokogva ünnepelte a BL-győzelmet az apjával, aki sikeresen leküzdötte a rákot.

Az angol bajnokság megnyerése maradt erre a szezonra feladatként. A Liverpool győzelmet győzelemre halmozott, és ebben ismételten kiemelt szerep jutott Hendersonnak. Fabinho november elején lesérült, és több hónapig nem is állt Jürgen Klopp rendelkezésére, így a német edző „kénytelen” volt ismét 6-osként használni Hendersont. Ő pedig extra klasszis teljesítményt nyújtott itt is, a Liverpool 12 győzelmet szerzett ezen időszak alatt, és ebből kilenc meccsen gólt sem kaptak. Az Atlético elleni párharc első felvonásán megsérült, a következő négy meccset ki kellett hagynia, a Pool pedig el is szenvedte első vereségét a bajnokságban, a Chelsea kiverte őket az FA-kupából, és a bajnokságban is nehezen sikerült csak nyerni. Az Atlético elleni visszavágóra visszatért, a Liverpool a szezon egyik legjobb játékát mutatta, de pechére Oblak remek napot fogott is, és Alissont nem tudta pótolni Adrián, akinek a két súlyos hibája hozzájárult ahhoz, hogy a Liverpool kiessen a Bajnokok Ligájából.

Vajon mitől, miért is ennyire jó játékos Jordan Henderson? Fentebb már említésre került, bárhol megállja a helyét. Tavaly a Leicester City ellen jobbhátvédként kellett játszania, és ott is remek teljesítményt nyújtott. Rendkívül alázatos, hatalmas munkabírása van, kiválóan védekezik, remekül tudja irányítani a csapat játékának az ütemét, ritmusát. A letámadásoknál mindig jól, megfelelően lép fel, rengeteg labdát szerez az ellenfél térfelénél. A védekező statisztikái a szezonban a következők: 2,2 tackles meccsenként, egy interceptions, ehhez meccsenként ad egy kulcspasszt, a passzpontossága 84,5, ami kiemelkedő, úgy, hogy átlagosan négy hosszú labdát oszt ki, továbbá egy meccsen átlagban 62,4-szer passzol, amivel a csapata legtöbbet passzolói között van. Íme a szezon egyik legjobb meccsének a statisztikája. Eléggé imponáló. A Flamengo edzője a világ legjobb középpályásának nevezte őt.
104450756_2840574152732337_7664066246589209547_n

Henderson járványalapot hozott létre a COVID–19 elleni harcban, felhívást intézet a csapatkapitányoknak, hogy támogassák az önkéntesek egészségügyi munkások helyzetét. 2018 decemberében pedig karácsonyi partit szervezett hátrányos helyzetű gyermekek számára.
Jordan Henderson példakép lehet mindenki számára, egy igazi klasszis játékosról van szó, aki hamarosan Premier League győztesnek is mondhatja magát, és jó eséllyel pályázik a szezon legjobb játékosa címére is. Megérdemelné. A végére pedig egy kis összeállítás idei teljesítményéből.

Képek forrása: thisisanfield.com, beinsports.com, independent.co.uk

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]