Rövidített játékidővel térhet vissza a Premier League

Gordon Taylor, a PFA vezetője elmondta, hogy egyelőre vita tárgyát képezi a Premier League júniusi visszatérése. Emellett terítékre került az is, hogy a félidők 45 percnél rövidebbek legyenek. Mire lehet ez megoldás?

A Professional Footballers Association vezérigazgatója úgy véli, hogy a félidőket érdemes lenne a szokásos 45 percről lecsökkenteni, ha ebbe egységesen a klubok, a játékosok, a menedzserek, az orvosi szakértők és a sportorvosok is beleegyeznek. Tennék ezt annak érdekében, hogy végre folytatódjon a koronavírus-járvány miatt márciusban határozatlan időre felfüggesztett szezon.

Miért lehet erre szükség? A játékosokat is terhelő, kötelezően előírt távolságtartási szabályok bonyolították az edzéseket és a megfelelő felkészülést a mérkőzésekre. Nem volt lehetőség csoportos edzésekre, így a felkészülés, edzettség hiányát kompenzálhatják a rövidebb játékidővel.

Premier League set out detailed plans on completing 2019/20 season ...

Megoldást kínálhatna a rövidebb játékidő az eredeti bajnoki program teljesítéséhez is. Ugyanis a szezon hátralévő, több hónapnyi lejátszatlan meccseit rövid idő alatt, feszített menetrenddel kellene bepótolni, amely normális körülmények között is nagy kihívást jelentene. Azzal, hogy csökkenne a játékidő, a játékosok kevésbé lennének leterhelve egy- egy mérkőzés alkalmával.

„Sajnos nem tudjuk mit hoz számunkra a jövő, egyelőre nem tudhatjuk biztosan, mi a jó döntés – kezdte Taylor a BBC Radionak adott interjújában. – Amit biztosan tudunk, az az, hogy a sok-sok szakember által elénk tárt javaslatokkal és lehetőségekkel kell mérlegelnünk a Premier League folytatását. Ezek tudatában kell döntenünk a jövőbeni helyzetről. Több ötletet is kaptunk, ezek közül az egyik a játékidő csökkentése, de olyan javaslat is született, hogy játsszuk a meccseket semleges stadionban. Sok dologról kell még döntenünk. A menet a következő: először nekünk, a vezetőségnek kell dönteni, hogy milyen feltételek mellett folytatódhat a Premier League, majd ezt a javaslatot kell a csapatoknak, játékosoknak átnézni, hogy ilyen feltételekkel vállalják-e tovább a szezon folytatását. Tisztában vagyunk azzal, hogy klubok és a játékosok is a biztonságot helyezik előtérbe, akár annak kárára, hogy nem folytatódhat az idei bajnokság.”

Coronavirus: UK Premier League, Euro Soccer Tournaments Postponed ...

A hivatalos javaslatot a bajnokság folytatására eredetileg most pénteken hozták volna meg, azonban jövő hét hétfőre halasztották el a döntéshozatalt. „Az összes kérdés gyakorlati megvalósulását klubonként, egyesével vizsgálnánk” – mondta Taylor, majd hozzátette, hogy ezt az egész döntéshozatalt nagyfokú bizonytalanság takarja. Egyelőre arra számít, hogy a bajnokság június közepe előtti folytatása nem lesz lehetséges.

Dominic Raab brit külügyminiszter a hírek hallatán megerősítette, hogy a kormány üdvözli a Premier League szezonjának folytatását. Úgy gondolom, ez felemelné a nemzet szellemét – mondja a külügyminiszter. – Meglátásom szerint az emberek nemcsak a munkába állást vagy a gyermekük iskolába való visszatérését várják, hanem ugyanúgy a szabadidős tevékenységek és sportok korlátozás nélküli visszatérését is.”

„A kormány folyamatosan egyeztet a különböző sportszövetségekkel a folytatásról, annak érdekében, hogy minél előbb, az egészségügyi és biztonsági előírásoknak megfelelően folytatódjanak az edzések és felkészülések – teszi hozzá Raab. – A sportélet visszaállítását egyelőre elsősorban a zárt kapus mérkőzéseken keresztül látjuk megvalósíthatónak. Minél előbb próbálunk kialakítani olyan nyomonkövetést, távolságtartási szabályokat, amely lehetőséget adna a sportélet újraindítására.”

Forrás: bbc.co.uk

Képek forrása: talksport.com, mirror.co.uk, goal.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]