A Bajnokok Ligája tíz legnagyobb fordítása a kiesés szakaszban – második rész

Az ELTE Online sportrovata folytatja sorozatát, és bemutatja a Bajnokok Ligája legnagyobb fordításait, visszajövetelét a kiesés szakaszból.

Az 5. helyezett: Deportivo La Coruna vs AC Milan: 4-0 összesítésben 5-4

Időpont: 2004. április 7.
Helyszín: Estadio Riazor, A Coruña
Nézőszám: 29000
Játékvezető: Urs Meier
Gólszerzők: Pandiani 5’, Valerón 35’, Luque 44’, Fran 76’.

Carlo Ancelotti 2001-ben lett a Milan vezetőedzője, és követve nagysikerű elődjét, Aragi Sacchit, ő is elsősorban a védekezésre helyezte a hangsúlyt. Ebben volt segítségére Maldini és Nesta kiváló párosa. A csapat támadójátéka azonban nem volt szemet gyönyörködtető, a 2001/2002-es szezonban mindössze 47 gólt szereztek, igaz, ekkoriban csak 18 csapat volt az olasz első osztály tagja. Ancelotti első komoly sikere a 2002/2003-as Bajnokok Ligája manchesteri döntője volt, ahol egy másik olasz együttes volt az ellenfél, a Juventus, és egy unalmas gól nélküli döntetlent követően büntetőkkel győzött a Milan. Kilenc év után ismét elhódították a legnagyobb európai kupát, és következhetett a címvédés. Ancelotti reagálva a kritikákra leigazolta az ekkor mindössze huszonkét éves brazil Kakát, akinek az volt a feladata, hogy vérbeli tízesként irányítsa, arcot szabjon a Milan támadójátékának, és remek labdákkal segítse ki az elöl lévő Shevchenkót. A Milan a legjobb tizenhat között egy könnyű ellenfelet kapott, a cseh Sparta Praha nem is bizonyult nagy falatnak. Az idegenbeli 0-0 után hazai pályán könnyedén nyertek 4-1-re, és jutottak a legjobb nyolc közé, ahol a spanyol Depor volt az ellenfél.

A Deportivo La Coruna ekkoriban spanyol topcsapatnak számított. Ők nyerték meg az 1999/2000-es bajnokságot, nevetségesen kevés 69 ponttal. Ezután két második hely következett, majd egy harmadik. Hiába a remek bajnoki szereplések, a Bajnokok Ligájában nem jött össze jó szereplés a csapatnak. 2001-ben a Leeds United ellen búcsúztak a legjobb nyolc között, egy évvel később szintén egy angol csapat, a Manchester United jelentette a végállomást, 2003-ban a csoportkör második szakasza után estek ki. A 2003/2004-es szezonban már eltörölték a második csoportkört, és úgy tűnt, hogy a Depor nem fog továbbjutni. A Monaco ellen példádul 8-3-ra kaptak ki, végül jobb egymás elleni mérleg döntött a javukra a PSG ellenében. A tizenhat között az előző év döntősével, a Juventus csapatával találkoztak, és két egygólos győzelem után sikerült bejutni a legjobb nyolc közé, ahol az AC Milan volt az ellenfél.
A párharc első felvonása igazán jól kezdődött a spanyolok számára, hiszen Pandiani a 11. percben megszerezte a vezetést. A Milan viharosan indította a második félidőt, és mindössze nyolc perc alatt négyet rámoltak be a vendégek kapujába. Kaká kétszer is eredményes volt, Pirlo pedig gyönyörű szabadrúgásgólt szerzett. A 4-1-es hazai győzelem megnyugtató előnynek tűnt. A visszavágó ugyanúgy kezdődött, mint a milánói meccs, egy gyors Pandiani góllal. Az Uruguay-i csatár tizenhat méterről lőtt a sarokba. A 35. percben jött a második gól, egy bal oldalról érkező beadást követően Dida rosszul jött ki a kapuból, és ezt Valeron kihasználta. Már csak egy gól hiányzott a hazai csapatnak. Ezt a gólt Luque meg is szerezte a 44. percben. A gól előtt Nesta hibázott, a spanyol támadó pedig kegyetlenül bevágta a Depor harmadik gólját. Ancelotti próbálta felrázni a csapatát, behozta Serginhot és Inzaghit is, de a Milannak semmi sem jött össze. A Deportivo pedig a 78. percben meglőtte a negyedik gólját is Fran révén. A gólhoz nem kevés szerencse is kellett, hiszen a blokkolni igyekvő Cafun a labda megpattant, így Dida nem tudott már hárítani. A Deportivo igazi csodát hajtott végre, lehetetlen helyzetből legyőzte a tavalyi győztes Milant. A Depor a következő körben egy szoros párharcban búcsúzott a későbbi győztes Portótól, és nem is tudta soha megismételni a korábbi sikereit. Középcsapattá vált, 2011-ben ki is estek a spanyol bajnokságból, egy évvel később feljutottak, megint kiestek, majd ismét feljutottak. 2018-ban újra nem sikerült a bennmaradás.

4. helyezett Barcelona vs PSG 6-1 összesítésben 6-5
Időpont: 2017. 03.08.
Helyszín: Camp Nou (Barcelona)
Nézőszám:96290
Játékvezető: Deniz Aytekin
Gólszerzők: Suarez 3’, Kurzawa 40’ (öngól), Messi 50’(büntető) Neymar 88’, Neymar 90+1’, Roberto 90+5’ ill Cavani 62’
Unai Emery kinevezése a PSG élére sok mindenkit meglepett, ugyanakkor ő már bizonyított nemzetközi szinten, hiszen háromszor is megnyerte korábbi csapatával, a Sevillával a második számú európai kupasorozatot. Az első mérkőzés után kétség sem férhetett, hogy a rossz széria megtörni látszik a katalánok ellen, és remek döntés volt őt szerződtetni a kispadra. A PSG lefocizta a Barcát, 4-0-ra kiütötte őket. Di Maria kétszer talált be. Az argentinon kívül Draxler és Cavani volt még eredményes. A Barca hiába birtokolta többet a labdát, mindössze egyetlen egyszer talált kaput. Úgy tűnt, eljöhet a PSG nagy korszaka.

A második mérkőzés kiválóan indult a katalánoknak, hiszen egy védelmi szerencsétlenkedés követően Suárez közelről a kapuba fejelt, és már a harmadik percben előnyhöz juttatta a hazaiakat. A Barca vehemensen rohamozta a PSG kapuját, aminek meg is lett az eredménye, hiszen a 40. percben megszületett a második hazai gól. Iniesta került helyzetbe, a franciák balhátvédje, Kurzawa, igyekezett felszabadítani, de hihetetlenül szerencsétlenül nyúlt bele a labdába, ami a kapuban kötött ki. A félidőben a Barca két góllal közelebb járt ahhoz, hogy hosszabbításra mentse a párharcot, és ebben eddig a PSG védelme nagy segítséget nyújtott. A második félidő elején ismét egy óriási védelmi baki történt, Neymar lépett be a tizenhatoson belülre, Meunier szerencsétlenkedve buktatva a brazilt. Jöhetett a jogos büntető, amit Messi magabiztosan berúgott. Egy gólra zárkózott a Barca. Felcsillant a remény. Ezt oszlatta szét Edison Cavani, aki a 62. percben bombázott a felső léc alá tizenegy méterről. A PSG a legjobb nyolc között érezhette magát, esélytelennek tűnt, hogy még hármat kapjanak. Két perccel később Cavani ismét helyzetbe került, de a ziccert Ter Stegen megfogta. A Barca nem adta fel, ment előre, de csekély sansz mutatkozott, hogy itt bármi is történhet. Neymar briliáns szabadrúgása a 88. percben némi reményt adhatott. Három perccel később tizenegyest kapott a hazai csapat. Egy hosszú indításra Suarez szeretett volna lecsapni, Marquinhos kicsit meglökte, a bíró befújta. Véleményes volt a büntető jogossága. Ezúttal Neymar állt a labda mögé, aki higgadtan a kapuba lőtte a labdát. Már csak egy gól hiányzott a csodához. A büntető egyébként teljesen szabálytalan volt, hiszen az elrúgás pillanatában több játékos is a tizenhatoson belül tartózkodott, de a játékvezető nem merte újra elvégeztetni. A 95. percben még egy utolsó utáni lehetőséget kapott a hazai együttes, negyven méterről jött a szabadrúgás, minden játékos a PSG tizenhatosánál sorakozott fel, még Ter Stegen is előrejött. A beívelt labdát kifejelték, úgy tűnt, megúszták a vendégek a veszélyt. Neymar ismételten próbálkozott, egy finom lövőcselt követően lágyan benyeste a tizenhatoson belülre a labdát, amit Sergi Roberto becsúszva juttatott a hálóba. 6-1. Megtörtént a lehetetlen. A PSG elszórakozta az előnyét. A Barcának még három gól hiányzott a 88. percben. Döbbenetes feltámadás a hazaiak részéről, érthetetlen összeesés a másik oldalról.

A Barcát a hihetetlen fordítás nem repítette messzire, a következő körben meglehetősen simán kiestek a későbbi döntős Juventus ellen. A PSG ebben a szezonban a francia bajnokságot sem nyerte meg, Unai Emerynek nem lehetett maradása.

JS122863774_Getty-Images-Europe_FC-Barcelona-v-Paris-Saint-Germain-UEFA-Champions-League-Round_trans++qVzuuqpFlyLIwiB6NTmJwZ_d2gJnLGFVBaEhcbHfaHk

 

A 3. helyezett Ajax vs Tottenham Hotspur: 2-3 összesítésben 3-3 idegenben lőtt több góllal továbbjutott a Tottenham.
Időpont: 2019. 05. 08.
Helyszín: Johan Cruijff Arena (Amszterdam)
Nézőszám: 52641
Játékvezető: Felix Brych
Gólszerzők: de Ligt 5’, Ziyexh 35’, illetve Lucas Moura 55’,59’,90+6’
Az Ajax az elődöntőbe vezető úton a Real Madridot és a Juventust ejtette ki. Bátor, agresszív, totális játékuk népszerűvé vált. Továbbá egy kicsi reménynek tűnt, hogy a pénz nem vette át teljesen a szerepet, és hogy vannak még igazi futballcsodák. Az ellenfél az a Tottenham Hotspur volt, amelynek élén az argentin Pocchetino állt. Pocchetino egy stabil élcsapatot épített ki okos gazdálkodással az évek folyamán, olyan remek játékosok álltak a rendelkezésére, mint Harry Kane, Eriksen, Son. Igaz, kupák nem párosultak a remek szereplések mellé. A Tottenham a csoportból is csak nagy szerencsével, egy 85. percben szerzett Lucas Moura találattal jutottak tovább a Barcelona mögött,  jobb egymás elleni eredménnyel megelőzve az Intert. A legjobb tizenhat között könnyedén kiejtették a Dortmundot, majd a tavalyi szezon egyik legjobb, legfordulatosabb, legizgalmasabb meccsén mentek tovább az elődöntőbe a Manchester City ellenében.

A párharc első mérkőzését az Ajax dominálta, és van de Bekk 15. percben góljával meg is nyerte a mérkőzést. A Spurs erőtlennek, fáradtnak tűnt, az Ajax játékosai pedig fürgén és gyorsan mozogtak. A visszavágót is az Ajax kezdte jobban, az akkor mindössze 19 esztendőt csapatkapitány, de Ligt fejesével előnyhöz jutottak a hazaiak. A 35.percben egy kontrából Ziyech volt eredményes. Úgy tűnt, ismét Bajnokok Ligája-döntőt játszhat az Ajax. Nagy csoda kellett volna innen a Spurs részéről. A Harry Kanet pótló Lucas Moura az 55. percben visszahozta csapatának a reményt, egy gyors ellentámadásból szépített, érdekesség, hogy hátul mindössze három Ajax védő tartózkodott, kettő gólos előnyben is mentek előre a hollandok. Négy perccel később jött az egyenlítés is, egy kavarodás után nem tudtak felszabadítani a hazaiak, a szerencsétlenkedést követően Lucas Moura ballal a kapuba lőtt. Visszajött a meccsbe a Spurs. a 63. percben Ziyech került óriási helyzetbe, de senkitől sem zavartatva mellé lőtt tizenegy méterről. A 79. percben ismét a hazaiak előtt adódott lehetőség, ismét Ziyech próbálkozott, de csak a kapufát találta el. A 86. percben a Tottenham is közel járt a gólhoz, Vertonghen egy szöglet után a kapufára fejelte a labdát. A 95. percben jött a csattanó. Sissoko rúgta fel a labdát, Llorentével birkózó de Ligt hibázott, a labda Dele Ali elé került, aki Lucas Mourához passzolt, ő egyből ellőtte tizennégy méterről a labdát, és betalált. Az Ajax játékosok összetörve feküdtek a földön, életük nagy lehetőségét bukták áll. Pocchetino a lefújást követően sírva fakadt. Érzelmes, drámai pillanatok voltak ezek. Három gólt szerezni egy félidő alatt, idegenben, a Bajnokok Ligája elődöntőben nem akármilyen teljesítmény.

Ahogy várható volt, az Ajaxot szétkapták, de Ligt ment a Juventusba, de Jong a Barcelonába, Ziyechre a Chelsea csapott le idén. A holland klub az idei kiírásban nem tudta megismételni a tavalyi bravúrt, már a csoportkörben búcsúzott.

_106848250_hi053830712

2. helyezett Liverpool vs Barcelona: 4-0 összesítésben 4-3
Időpont: 2019. május. 7
Helyszín. Anfield (Liverpool)
Nézőszám: 55212
Játékvezető: Cüneyt Cakir
Gólszerzők: Origi 7’,79’, Wijnaldum 54’,56’

A tavalyi szezonban a Pool igazi halálcsoportba került, a Napolival és a PSG-vel, és csak az utolsó fordulóban szerzett egygólos győzelemmel és jobb gólkülönbséggel sikerült kiharcolnia a továbbjutást. A sikerhez kellett Alisson is, aki az utolsó percekben hatalmas bravúrral fogta Milik helyzetét. A nyolcaddöntőben a Bayern Münchent verték ki, a legjobb nyolc között pedig a Portóval bántak el könnyedén, majd következhetett az előre hozott döntő a Barcelona ellen.
A katalánoknál  bőven voltak gondok, hiszen Neymar távozása után nem tudták kivel pótolni a brazil helyét, Dembelé folyton sérült volt, Coutinho tűnt a megoldásnak, akit méregdrágán vettek meg a télen, de rögtön ki is derült, nincs az a poszt, ahol igazán jól lehetne használni. A Barca továbbra is Lionel Messitől függött, ha neki jól ment, akkor a csapatnak is, ha a világklasszis szenvedett, akkor a Barcelona is. Ernesto Valverde alatt erősen ingott a kispad, a szurkolók teljes joggal kérték számon a sokszor teljesen ötlettelen és tanácstalan játékot.
Az első mérkőzésen, Lionel Messi vezérletével 3-0-ra nyert a Barca. Az eredmény irreális volt a játék képet tekintve, hiszen a Liverpool többet birtokolta a labdát, több helyzetet is dolgozott ki, mint a hazai csapa. Jürgen Klopp a vereség ellenére azt nyilatkozta, büszke csapatára, és hogy jól játszottak. Nehezítő körülmény volt a visszavágóra, hogy Firmino és Szalah is sérült volt, így a visszavágón Divock Origi és Shaqiri kezdett elöl.
A visszavágó jól indult a Liverpool számára: Matip hosszú indítását fejelte pontatlanul Mané elé Jordi Alba, a szenegáli csatár Hendersont hozta helyzetbe, a lövést védte Ter Stegen de a kipattanóra érkezett Divock Origi. A megszerzett előny hatására a Liverpool növelte a sebességet, a színvonal elképesztően magas volt. A Barca egyedül a kontrákban bízhatott, de Alisson ihletett formában védett. A második félidőre újabb kulcsember dőlt ki, Robertson sérült meg, a helyét Wijnaldum vette át. Az 54 percben Trent Alexander-Arnold lőtte be laposan a labdát, a csereként beállt Wijnaldum kapásból, hatalmas erővel lőtte meg a labdát, Ter Stegen nem tudott hárítani. A Barca alighogy bekapta a másodikat, jött  a harmadik is rá két percre. Megint Wijnaldum. A beadás ezúttal Shaqiritől jött, a holland középpályás gyönyörűen fejelt a kapuba. Hosszabbításra állt a párharc. A Barca teljesen össze volt zavarodva, a kispadról sem érkezett megfelelő támogatás. Mindenki fejében két dolog járt. A tavalyi Roma elleni kiesés, illetve az isztambuli csoda. Azonban a Barcának egyetlen apró gól is elég lett volna, de ez nem érkezett meg. Alexander-Arnold harcolt ki szögletet, amit gyorsan el is végzett. A Barca védői nem figyeltek, rendezgették a soraikat, és mire észbe kaptak Divock Origi be is lőtte a negyedik, továbbjutást érő gólt. Pimasz, szemfüles, ritkán látható találat volt. A hátralévő időben hiába mentek előre a vendégek, nem sikerült gólt találniuk. A Liverpool Isztambulhoz mérhető csodát hajtott végre. A Liverpool a madridi fináléban a Tottenham ellen meg is szerezte hatodik Bajnokok Ligája győzelmét, Jürgen Klopp végre nyert egy döntőt annyi sikertelen próbálkozás után.

A Barcelona egy év alatt kétszer adott le háromgólos előnyt. Valverde januárig maradhatott a kispadon, amikor is a vezetőség nem tűrte tovább a csapat gyenge szereplését.

960

 

1. helyezett: Liverpool vs Milan 3-3 büntetőkkel 3-2.
Időpont: 2005. 05. 25.
Helyszín: Atatürk Olimpiyat (Isztambul)
Nézőszám: 69000
Játékvezető: Manuel Mejuto González
Gólszerzők: Maldini 1’, Crespo 39’ és 44’, illetve Gerrard 54’, Smicer 56’, Alonso 60’

A Liverpool 2004 nyarán nem akármilyen edzőt szerződtetett Rafael Benítez  személyében. A spanyol tehetségéhez nem férhetett kétség, hiszen a Valenciával megnyerte az előző szezonban a spanyol bajnokságot és az UEFA-kupát is. Dolga volt bőven, hiszen a Liverpool nem tündökölt olyan fényesen. Bár Gerrard Houllierrel szép sikereket ért el a klub, elsősorban a 2000/2001-es szezon volt kiemelkedő, amikor is négy kupát nyertek, de a bajnokságban és a Bajnokok Ligájában nem sikerült komoly eredményeket elérni. A spanyol edző számos honfitársát magával hozta a városba, Xabi Alonso, Luis Garcia komoly erősítésnek számított, de ellenben Nunez, Josemi vagy éppen Morientes nem hagytak mély nyomott Liverpoolban. Az együttes mind a bajnokságban, mind a BL-ben bukdácsolt, a csoportkörből majdnem ki is estek, Steven Gerrard 86. percben szerzett bombagóljával győzték le 3-1-re a görög Olympiakoszt, ami azt jelentette, hogy meglett a továbbjutás. A nyolcaddöntőben a Leverkusent búcsúztatták, a legjobb nyolc között a Juventust ejtették ki 2-1-el, majd az elődöntőben Luis Garcia fantomgóljával múlták felül a Chelsea-t. A Milan döntőbe vezető útja simább volt. A legjobb tizenhat között a Manchestert győzték le kétszer 1-0-ra, a legjobb nyolc között a városi rivális Intert múlták felül. Az elődöntő a PSV ellen igazán fordulatosra sikerült, az első meccsen 2-0-ra nyertek, a visszavágón a hollandok vezettek 2-0-ra, egészen a 90. percig, amikor Ambrosini betalált. A PSV még tudott válaszolni Cocu által, de ez kevésnek bizonyult, a Milan idegenben szerzett több góllal 2003 után ismét BL-döntőt játszhatott.

A két csapat játékosállománya és Bajnokok Ligája-tapasztalata alapján egyértelműen a Milan volt az esélyesebb.
A mérkőzés rögtön egy góllal indult, Traoré buktatása után jött Pirlo szabadrúgása, amit Maldini rúgott be. A 29. percben Shevcsenko is betalált, de korai volt az öröm, mert az ukrán támadó lesen tartózkodott. Tíz perccel később már érvényes gól született, Shevcsenko passzát váltotta gólra Crespo. A félidő vége előtt egy perccel sikerült megszerezni a harmadikat is, Kaká csodás passzát pöckölte át a kijövő Dudek fölött Crespo. A félidőben már ünnepelhetett is a Milan.
Benítez a szünetben átszervezte a csapatát, átálltak három védőre, Finnan helyett Dietmar Hamann állt be, akinek nagy szerepe volt abban, hogy a Liverpool stabilizálni tudta a játékát a későbbiekre.
A második játékrészt ismét a Milan kezdte jobban, az 51. percben Dudek védte Shevcsenko szabadrúgását. Az 54. percben jött az első liverpooli reménysugár, Riise kanyarította be a labdát Steven Gerrard fejére, a vörösök kapitánya tizenegy méterről védhetetlenül fejelt a hálóba.
Két perccel később már jött is a második, a Harry Kewell sérülése miatt becserélt Vladimir Smicer küldte meg a labdát úgy huszonötről, Dida nem tudott védeni. Pillanatok alatt nyílttá vált a döntő.  Négy perccel később büntetőhöz jutott a Liverpool. Baros tette le finoman Gerrard elé a labdát, Gattuso meglökte, a játékvezető tizenegyest ítélt. Xabi Alonso áll a labda mögé. Dida elsőre megfogta a lövést, a kipattanót Xabi Alonso viszont már nem hibázta el. Hat perc alatt szerzett három gólt a Pool és jött vissza lehetetlennek tűnő helyzetből. A rendes játékidő továbbra is lüktető, remek iramú játékot hozott, de gólt nem. Jöhetett a hosszabbítás. A ráadást végigtámadta a Milan, de gólt nem szerzett, úgyhogy a tizenegyesek döntöttek. Serginho csúnyán fölé vágta az elsőt, ellenben Hamann magabiztos volt. A második büntetőt is kihagyta a Milan, ezúttal Pirlo rontott, Dudek védett. A Pool következő rúgója Cisse volt, ő nem hibázott. Kettővel mentek az angolok. Tomasson a harmadik sorozatban megszerezte az első gólt, majd Riise hibázott. Kaka jött ezután, aki berúgta, vagyis a Milan egyenlített. Smicer jött, aki higgadtan elhelyezte a labdát. Shevcsenko volt a Milan utolsó rúgója, és neki muszáj volt berúgnia, de nem tette. Pocsékul végezte el a tizenegyest, Dudek védett. A Liverpool története során ötödször nyerte meg a BEK, illetve Bajnokok Ligáját. Nem akármilyen tettet hajtott végre Rafael Benítez csapata. Soha nem sikerült még senkinek háromgólos hátrányból megfordítani egy BEK/BL-döntőt.
without_title_l

Képek forrása: bbc.co.uk, talksport.com, marca.com, goal.com, telegraph.co.uk,

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]