Zengett a Tüskecsarnok – Röplabda a KEK-en

A KEK pénteki játéknapján zajlott le a röplabda torna csoportmérkőzéseinek nagy része. Az erőviszonyok és az esélyek kirajzolódtak, azonban még semmi nem vehető biztosra, így bőven maradt még kérdőjel és izgalom a szombati napra is.

A lányoknál két darab négyfős csoportban küzdöttek meg a csapatok egymással, míg a fiúknál a két négyfős csoport mellett a nevezett egyetemek sokasága miatt, szükség volt egy háromfős csoportra is. Ahhoz, hogy a csoportmérkőzések időben véget érhessenek a szokásoktól eltérő pontozással zajlottak a mérkőzések. A szettek megnyeréséhez, idén elég volt „csak” 15 pontot gyűjteni, a győzelem az eddigiekhez hasonlóan, két nyert szett után járt a csapatoknak.

A meccseket a hölgyek kezdték, rögtön a tavalyi győztes, és az idei favoritnak is számító egriek léptek pályára az „A” csoport nyitó mérkőzésén a szegediek ellen. Az EKE igazolva győzelmi esélyeit két viszonylag könnyedebb győzelmet aratott: a csongrádiak, valamint a határon túlról érkező, a KEK-en először résztvevő szabadkai csapattal szemben. Mindezt tették úgy, hogy még szettet sem veszítettek. Az „A” csoportban negyedikként a szintén „női KEK újonc” Metropolitan narancsmezes csapata foglalt helyet, akik győzelemmel nyitottak a szabadkai MTTK Stars ellen, azonban a Szegedi Tudományegyetem csapata ellen vereséggel zárták a pénteki játéknapot.
Az egriek várhatják a legkedvezőbb pozícióból a szombati mérkőzéseket. Egy győzelem esetén biztosan a döntőbe jut a csapat. Szombaton az „A” csoportban az EKE a Metropolitan csapatával küzd meg, míg az MTTK az SZTE ellen játszik majd. Azonban a csoportelsőség kérdése, ezáltal a döntőbe jutás, matematikailag még nem biztos az egriek számára. Ha kikapnak, akkor a Metropolitan játszhat az aranyért, ha nem tudnak nyerni a szegediek sem, viszont ha a Tiszapartiak nyernek a szabadkai csapat ellen, akkor ők játszhatnak majd az aranyért.


A „B” csoport rögtön egy rangadóval kezdődött, ahol a BEAC-os csapatunk egy nagyon kiélezett és a végletekig izgalmas mérkőzésen tudott fordítani, és diadalmaskodni a Nemzeti Közszolgálati Egyetem röplabdás lányai felett. A mérkőzést a 40 perces időkorlát döntötte el, amelynek értelmében az a csapat nyer, aki a mérkőzés 40. percében az adott szettben több ponttal áll. A sípszó 9-7-es BEAC-os vezetésnél szólalt meg, így az ELTE csapata gyűjthette be a győzelemért járó két pontot. A BEAC csapata a pénteki játéknapon már nem lépett pályára, az NKE csapata viszont még megmérkőzött a győri SZE csapatával, akiket kevesebb izgalom árán sikerült legyőzni a „B” csoport pénteki zárómérkőzésén. A „B” jelű csoportban még egy SE (Semmelweis Egyetem) – SZE mérkőzést rendeztek, amelyet egy szoros második szett után sikerült 2-0 arányban megnyerni a fővárosiaknak. A játéknap végén az NKE csapata várhatja „pole-pozícióból” a szombati mérkőzéseket, azonban a rivális BEAC és a SE is eggyel kevesebb mérkőzést játszott. Így a csoportgyőzelem ugyanúgy háromesélyes, mint az „A” csoport esetében, de mivel itt több mérkőzést rendeznek a szombati játéknapon, így nehezebb számolgatni. Az viszont borítékolható, hogy nagyon küzdelmes mérkőzéseket fogunk látni az SE és a BEAC, valamint az SE és az NKE között. Persze a csoportok második helyezettjeinek is lesz lehetősége érmet szerezni a bronzmérkőzésen.

Női eredmények. Péntek (2020.03.06)
„A” csoport
EKE Eger – SZTE: 2-0 (15-7;15-7)
EKE Eger – MTTK Stars: 2-0 (15-2; 15-0)
MTTK Stars – Metropolitan: 0-2 (1-15; 6-15)
Metropolitan – SZTE: 0-2 (6-15; 5-15)

„B” csoport:
NKE – ELTE BEAC: 1-2 (15-13;17-19;7-9)
SZE – SE: 2-0 (3-15; 11-15)
NKE – SZE: 2-0 (15-7; 15-6)

A férfi mérkőzéseket a lányokhoz hasonlóan az egriek nyitották meg, azzal a különbséggel csupán, hogy tavalyi ezüstérmesként érkeztek a tornára, azonban a férfi mezőny egyik favoritjának tekinthettük őket. (A címvédő BME csapata nem tudott eljönni az eseményre.) Az előzetes várakozásnak megfelelően 2-0-ra, egy szoros meccsen le is tudták győzni a Corvinus csapatát, majd később egy még izgalmasabb mérkőzésen az ELTE csapata ellen sem buktak el szettet. Az ELTE-s férfi csapatunknak nem sikerültek olyan biztatóan a csoportmérkőzések, mint a lányoknak, ugyanis a szintén KEK újonc, Nyíregyháza is két szettben  győzedelmeskedett csapatunk felett, amivel eldőlt, hogy az aranyéremért már nem szállhatnak harcba. Nem úgy, mint az egriek és a nyíregyháziak, akiknek a szombati mérkőzésük mondhatni, hogy a csoportelsőségről is dönteni fog, amellyel a csapatok bebiztosítanák magukat az elődöntőben.

Pár szót érdemes szólni arról, hogy míg a nőknél a két csoport első helyezettjei játszanak az aranyért, a bronzért pedig a csoportmásodikok, addig a férfiaknál a három csoportelső és a legjobb második helyezett (legtöbb pont) jut be a legjobb négy közé. Ahol először az elődöntőket bonyolítják (A1-B1, C1-legjobb második), majd azok vesztesei játszhatnak a bronzéremért, a győztesek pedig megküzdhetnek az aranyéremért. Ennek a bonyolítási rendszernek köszönhetően nagyon nehéz előre megjósolni az elődöntők résztvevőit, a mezőny erőssége miatt pedig még inkább nem lehet, hiszen bármikor születhetnek meglepetések.

eo-20200306-CSA_1746
A „B” csoportban a Testnevelési Egyetem csapata várhatja a szombati játéknapot az élről, akik mind a Metropolitan röplabdásait, mind az először résztvevő határon túli csapatot, a kolozsváriakat (Babeș–Bolyai Tudományegyetem) győzték le 2-0-s szettarányban. Az SZTE férfi csapata is győzelemmel kezdte a tornát, akik a Bolyai Tudományegyetemmel szemben nyerték el a 2 pontot.

A „C” csoportot az NKE-SE mérkőzés nyitotta, melyen az utóbbiak diadalmaskodtak. A Közszolgálati Egyetem férfi röplabdásai viszont a nap záróakkordjaként javítani tudtak, és egy meglepően szoros mérkőzésen, az egyetlen háromszettes férfi meccsen győzték le a győri SZE csapatát.
A már említett bonyolítási rendszernek köszönhetően nagyon nehéz előre megjósolni az elődöntők résztvevőit. A pénteki erőviszonyok azt mutatják, hogy az egriek, a nyíregyháziak, a SE és a Testnevelési Egyetem csapatai alkothatják a legjobb 4-et, viszont akár a szegediek is odaérhetnek az elődöntőbe, sőt még az eddig nulla pontos Corvinusban is lehet még erő ahhoz, hogy meglepetést okozzon.
Miután még közel sem vált semmi sem lefutottá a pénteki játéknap után, így egy izgalmakkal teli szombat vár azokra, akik ellátogatnak a KEK röplabda mérkőzéseire.

Férfi eredmények. Péntek (2020.03.06)
„A” csoport:
EKE Eger – BCE: 2-0 (15-10;15-8)
Nyíregyházi Egyetem – ELTE: 2-0 (15-10; 15-9)
EKE Eger – ELTE: 2-0: (15-9; 15-13)
„B” csoport:
Testnevelési Egyetem – Metropolitan: 2-0 (15-7; 15-9)
SZTE – Babes-Bolyai: 2-0 (15-7; 15-9)
Testnevelési Egyetem – Babes-Bolyai: 2-0 ( 15-12; 18-16)
„C” csoport:
SE – NKE: 2-0 (15-12, 15-5)
SZE – NKE: 1-2 (15-13, 8-15, 10-15)

Képek forrása: Csomos Attila-ELTE Online, BEAC

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]