„Tűz a Rajnán” – Jürgen Klopp edzői karrierjének kezdete

December 13-án, pénteken minden Liverpool-szurkoló megkapta a karácsonyi ajándékát. Jürgen Klopp három évvel megtoldotta a szerződését, így 2024-ig marad a klubnál. Klopp jelenleg minden kétséget kizáróan a világ legjobb edzője a világ legjobb kispadján.

Amikor 2015 októberében átvette a csapatot, a Liverpool romokban állt, ennek ellenére Klopp már az első évében megmutatta, mire képes. Ligakupa- és Európa-liga-döntőbe vezette a csapatot, igaz, mind a két finálét elvesztette. A következő években egyre feljebb lépett a csapattal, két negyedik hely, BL-döntő következett. A tavalyi szezonban Klopp végre megnyerte első nagy trófeáját a csapattal, és rekordot jelentő 97 ponttal épphogy csak nem lettek bajnokok. Az idei bajnokságban a megszerezhető 51 pontból 49-et szereztek, tíz ponttal vezetnek a Leicester City előtt, és 14 ponttal előzik a Manchester City-t. Úgy tűnik, idén végre összejön a bajnoki cím. De vajon hogyan indult ennek a zseniális edzőnek a karrierje? Hogyan lett belőle edző és milyen eredményeket ért el a Mainz csapatával? Mostani cikkemben a német edző karrierjének első éveit mutatom be.

juergen-klopp-botschaft

Klopp játékosként nem futott be nagy karriert, ennek ellenére remek „iparos” volt, és megbízható védő lett a Mainznál. A Mainz nem állt túl fényesen a 2000–2001-es szezonban, a csapat küzdött a másodosztályban való bentmaradásért. Miután 2001. február 25-én sima vereséget szenvedtek a Fürth együttesétől, nem maradt más választás, mint hogy megköszönjék az edző munkáját. A nézők alig jártak ki a meccsekre, és nagy tanácstalanság uralkodott, mi is legyen. Heidel, a klub ügyvezetője egészen szokatlan ötlettel állt elő: nem nevez ki senkit, a játékosok magukat fogják edzeni. Az volt a terv, hogy azok a játékosok fogják levezényelni az edzéseket, akik megfordultak Wolfgang Frank keze alatt, hiszen vele sikeres volt a Mainz. Heidel felhívta az akkor még mit sem sejtő Kloppot, és elmondta neki a tervet. Heidel megkérte, üljön le a padra, mert valakinek muszáj, Klopp pedig belement. Az elképesztő vállalkozás pedig sikerült, Klopp a „debütáló” meccsen győzelemre vezette a csapatot.

juergen-klopp-gestern-spieler

Végül a szezon végén sikerült a bentmaradás, így Klopp kétéves szerződést kapott. Kezdetben a német edző egyedül dolgozott, így mindenképpen kellett neki egy segítő. Sokszor bizonytalannak érezte magát abban, amit csinál. A segítő Zeljko Buvac lett, akivel egészen 2018-ig dolgoztak együtt. Azt, hogy mi állt akkor a szakítás hátterében, nem tudni. Már korábban is sokszor, hangosan veszekedtek egymással taktikai kérdésekben, de mindig kibékültek. Az biztos, hogy a szakítás után Klopp változtatott a stílusán, finomra hangolta a csapatát. Lejjebb tekert a presszingből, így a mérkőzés végére nem fogyott el a lendület. De visszakanyarodva a Mainzhoz: az első teljes szezon jól alakult, a Mainz – meglepetésre – feljutó helyen állt 2002 áprilisában. Egy év után!
Az utolsó, sorsdöntő mérkőzésre az Union Berlin otthonában került sor. A berliniek igen barátságtalanul fogadták a vendégeket, megdobálták a buszt, és az Union Berlin játékosai is igen keményen és agresszívan játszottak. A mérkőzésen a Mainz vereséget szenvedett, Klopp pedig könnyekben tört ki. De végül összeszedték magukat, azt mondták, sebaj, jövőre sikerül!

A következő szezon is hasonlóképpen alakult, a Mainz végig ott állt a feljutás közelében, és a döntés megint az utolsó fordulóra maradt. Ezúttal a Braunschweig volt az ellenfél. Klopp a játékosokkal edzőtáborba utazott a meccs előtt, hogy fel tudjanak készülni a sorsdöntő találkozóra. A feljutáshoz az kellett, hogy eggyel jobb legyen a gólkülönbségük, mint a Frankfurtnak. A Mainz nyert, igaz, csak 2–0-ra, így izgatottan várhatták a másik meccs végét. Ott az állás 5–3 volt Frankfurt javára, ami azt jelentette, jobb a gólkülönbsége a Mainznak, így összejöhet a feljutás. A játékosok a kezdőkörben álltak, és mindenki figyelte a telefonját, de ekkor jött a szomorú hír, ugyanis az utolsó pillanatban a Frankfurt be tudott gyömöszölni még egy gólt, és 6–3-ra nyertek. Ami azt jelentette, hogy ők jutnak fel, a Mainznak megint nem sikerült.
Klopp kiállt beszélni a szurkolók elé, és azt mondta, sikerülni fog. Bízzunk benne. De a szezon nem alakult jól, öt fordulóval a vége előtt a csapat csak a 8. helyen állt, reménytelennek tűnt a feljutás. Aztán szép sorjában jöttek a győzelmek, és a döntés megint az utolsó fordulóra maradt. Megint nem a saját kezében volt a sorsa a Mainznak. A győzelem meglett, de várni kellett a másik eredményre. A rivális Aachen kikapott. Harmadik nekifutásra sikerült, Klopp felvitte a csapatát a Bundesligába.

kloppmainzsor

Az első osztályban remekül sikerült a bemutatkozás, rögtön szimpatikus lett a csapat, és az eredmények is jöttek. Klopp elkötelezett volt a munkában. Ha valakit le akartak szerződtetni, de nem volt hajlandó futni, máris nem jöhetett számításba. Teljes odaadás és futás. Később beköszöntött egy lejtő, jöttek a vereségek, de a vezetőség kiállt Klopp mellett. Klopp taktikát váltott, 4-2-3-1-re módosította felállást. Ez bejött, így végül a 11. helyen végzett az első szezonban. Továbbá a csapat a Fair Play-díj jogán bejutott az UEFA-kupába is. A második szezont öt vereséggel kezdték, nem álltak túl fényesen. A csapat a téli szünetre összekapta magát, javult a játék is, így Klopp szerződését két évvel megtoldották. Klopp a Bundesliga egyik legjobban fizetett edzőjévé vált, hétszámjegyű összeget keresett. A szezon nem alakult túl jól, de a Mainz végül nyert az utolsó fordulóban. 3–1-re verték a Schalkét, ezzel sikerült bent maradni. Nyáron azonban komoly játékosokat vesztett el a Mainz. Da Silva és Zidan is távozott, és a csapat házi gólkirálya, Michael Thurk is. Őket pedig nem sikerült megfelelően pótolni. Egy győzelem, nyolc döntetlen, nyolc vereség. Így álltak a féltávnál. Érett a kiesés.

A vezetőség mindent elkövetett, hogy meglegyen a bentmaradás, télen több játékost is igazoltak, visszahozták például Mohamed Zidant, aki csak Klopp kezei között tudott kiteljesedni. Az új igazolások beváltak, a Mainz az első hat meccséből ötöt megnyert. De a következő kilenc meccsből hét bukta. Semmi sem úgy alakult, ahogyan Klopp szerette volna. Sérülések, bírói hibák nehezítették a körülményeket. A harmadik szezonban a Mainz kiesett. Klopp ennek ellenére vállalta a felelősséget, és maradt a klub élén.
Az utolsó szezonja eléggé vegyesre sikeredett. A Mainz végig ott volt a feljutás közelében, de közben Kloppot elkezdték megkeresni nagyobb klubok. Először a Bayern kopogtatott be hozzá, végül nem őt, hanem Jürgen Klinsmant szerződtették, aki, mint utólag kiderült, nem vált be a bajoroknál, hamar kirúgták a korábbi német szövetségi kapitányt. Később a Hamburg is megkereste, de végül elálltak attól, hogy szerződtessék a vehemens stílusú Kloppot. Klopp végül úgy döntött, ha sikerül feljutni, szerződést hosszabbít a Mainzzal. Ez nem sikerült, a Mainz elmaradt a feljutástól, Klopp pedig könnyek között távozott szeretett csapatától, hogy átvegye és sikerre vezesse a Dortmundot.

16782579_303

képek forrása

https://www.faz.net/aktuell/sport/2-fussball-bundesliga-mainz-fuehlt-sich-als-lachnummer-137830.html

Wikipédia

https://www.dw.com/en/j%C3%BCrgen-klopp-signs-contract-extension-with-borussia-dortmund/a-17194547

Liverpoolfc.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]